Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κράτος στον νότο» – Στήριξη σε Τ/Κ και λύση δύο κρατών

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

«Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη νότια Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σε σχέση με δήλωση, σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι θα τον προσκαλούσε να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ακόμη τη στήριξή του σε λύση “δυο κρατών” στην Κύπρο.

Υποστήριξε πω “η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θέλει λύση. Δεν θέλει ισότητα και δικαιοσύνη. Θέλει να κάνει τους Τουρκοκύπριους παρίες στην ίδια τους την πατρίδα. Κάποια ανόητα άτομα διευκολύνουν ανοιχτά αυτό. Το κλειδί για μια λύση στην Κύπρο είναι μια λύση δύο κρατών. Δεν θα υπάρξει συμβιβασμός σε αυτό. Η πολιτική της Τουρκίας για την Κύπρο είναι σαφής: δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία διαδικασία που δεν εγγυάται την κυρίαρχη ισότητα και ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού», είπε.

Αναφερόμενος στα έργα που χρηματοδότησε η Τουρκία στο ψευδοκράτος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «πραγματοποιήσαμε τις τελετές έναρξης και θεμελίωσης ορισμένων εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη Cumhuriyet, η οποία άνοιξε τον Μάιο. Το νέο κρατικό νοσοκομείο Λευκωσίας, του οποίου θέσαμε τα θεμέλια, θα αποτελέσει, αν θέλει ο Θεός, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί. Χάρη στον κόμβο του βόρειου περιφερειακού οδού Λευκωσίας και το τμήμα των 4,5 χιλιομέτρων που εγκαινιάσαμε, έχουμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού έργου των 21 χιλιομέτρων”.

Είπε πως “αυτό το έργο, που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, όχι μόνο θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λευκωσία, αλλά και θα επιταχύνει τη σύνδεση μεταξύ Μόρφου και Λεύκας με το αεροδρόμιο Ερτζάν. Το νέο κέντρο υγείας Βαρώσια, το οποίο εγκαινιάσαμε σήμερα, θα διευκολύνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τον τοπικό πληθυσμό στην περιφραγμένη περιοχή των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Όπως φαίνεται και σήμερα, ως πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τουρκοκύπριους στα βήματά τους προς ένα ευημερούν μέλλον», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, την οποία ξεκινήσαμε πριν 51 χρόνια, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, διέλυσε το όνειρο τηςΈνωσης. Οι ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και των μουτζαχεντίν, έφεραν ειρήνη και γαλήνη στο νησί, τερματίζοντας την αιματοχυσία και τα δάκρυα που χύνονταν από το 1963. Πράγματι, ούτε μια σταγόνα αίματος δεν έχει χυθεί στο νησί για μισό αιώνα. Αυτή η ειρηνική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη με την αποφασιστική υποστήριξη της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι θα ζήσουν ελεύθεροι στην πατρίδα τους για πάντα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Επαναλάβαμε την υποστήριξή μας προς την τδβκ. Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στο όραμα μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο και στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί», ανέφερε.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img