Έτσι θα πάμε στη Γενεύη- Κλείδωσαν τα διαδικαστικά, ποιοι και πόσοι θα παρίστανται

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Το διαδικαστικό-οργανωτικό κομμάτι ενόψει της άτυπης συνάντησης «5+1» έχει σε έναν μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει, ωστόσο όλα βρίσκονται υπό την αίρεση της πανδημίας και των περιορισμών. Η χθεσινή τελευταία παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί πριν την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπάρξει συντονισμός και επιβεβαίωση όλων των λεπτομερειών. Αξίζει να καταγραφεί πως κατά τη διάρκεια της μιας ώρας που κράτησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες τους στο Προεδρικό, αρκετή ώρα η κ.Λουτ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Οι συναντήσεις επί της ουσίας δεν πρόσθεσαν κάτι καινούριο σε όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, καθώς οι θέσεις που μεταφέρει κατ’ ιδίαν η τουρκική πλευρά είναι αυτές που μεταφέρει και δημόσια, ενώ ο στόχος της «5+1» αλλά και η σύνθεσή της δεν αλλάζουν, καθώς όσο η Άγκυρα (και όχι μόνο) δεν επιθυμεί παρούσα στο τραπέζι την ΕΕ, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Η πανδημία λοιπόν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στο κομμάτι της διαδικασίας, καθώς θα υπάρξουν περιορισμοί σε σχέση με τον αριθμό ατόμων που θα έχουν πρόσβαση στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών όπου θα γίνονται οι συναντήσεις στο πλαίσιο της «5+1». Ωστόσο, ένα πρώτο πλάνο έχει καταρτιστεί και έχει ως εξής: αρχικά ο γ.γ. του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο-κοκτέιλ στις αντιπροσωπείες με συγκεκριμένο αριθμό παρευρισκομένων (αρχικά ήταν 1+10, ωστόσο ενδεχομένως να τροποποιηθεί ανάλογα με την πανδημία), την επόμενη ημέρα θα υπάρξει συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων για τις πρώτες τοποθετήσεις, ακολούθως ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει συναντήσεις ξεχωριστά με την κάθε αντιπροσωπεία, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να γίνονται συναντήσεις και μεταξύ κάποιων πλευρών (ανάλογα με τη θεματολογία και τις εξελίξεις), είτε για συντονισμό είτε επί της ουσίας. Στη συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες επιθυμεί να έχει συνάντηση με την ε/κ και την τ/κ πλευρά, ενώ στο τέλος της δεύτερης ημέρας θα υπάρξει ξανά συνάντηση όλων των αντιπροσωπειών. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ατόμων που θα συμμετάσχουν, με πιθανότερο αυτό του 1+4 (με επιφύλαξη λόγω πανδημίας). Σε όλο αυτό το σκηνικό, κομβικής σημασίας είναι η συνεισφορά του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα ακούσει, θα καταγράψει και δεν αποκλείεται να λειτουργήσει όπως και στο Κραν Μοντανά, σε μια προσπάθεια να συγκεράσει τις θέσεις των πλευρών.

Η ε/κ αποστολή

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να πλαισιώσουν στην αποστολή της Γενεύης: ο ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις εντός του κτηρίου του ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Κυριάκος Κούρος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Παντελής Παντελίδης, οι πολιτικοί αρχηγοί πλην ΕΛΑΜ, οι τέσσερις νομικοί που απαρτίζουν τη νομική ομάδα που έχει συσταθεί για το Κυπριακό, οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου, Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβούν στη Γενεύη και οι Τουμάζος Τσιελεπής και Τάσος Τζιωνής που ανήκουν στην ομάδα που συνεδριάζει με την ομάδα νομικών.

Η τακτική των πλευρών

Αν λάβουμε ως δεδομένη τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προ ημερών ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται από αέρος και πως κανείς δεν δίνει χωρίς να πάρει, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις δύο πλευρές, δεν είναι παρά οι αρχικές θέσεις πάνω στις οποίες θα κτίσουν την τακτική τους ενόψει των συζητήσεων στη Γενεύη. Η ε/κ πλευρά προτάσσει σε αυτή τη φάση το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά και την πολιτική ισότητα όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επιδιώκει συνέχεια των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση των όσων καταγράφονται στο ανακοινωθέν της 25 Νοεμβρίου 2019, μετά την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτέρες στο Βερολίνο. Η Λευκωσία επιδιώκει όπως εντός τριμήνου, αν είναι εφικτό, τα πράγματα να προχωρήσουν σε νέα επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά, έτσι ώστε να μην αφεθεί η επανέναρξη σε βάθος χρόνου και να την εκμεταλλεύεται η Άγκυρα όπως τη βολεύει. Η Λευκωσία, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά πως ανάμεσα στις επιδιώξεις της Άγκυρας είναι και η αξιοποίηση του Κυπριακού, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με βασικό ζητούμενο τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η ε/κ πλευρά επιθυμεί επίσης να στείλει το μήνυμα πως δεν μπορεί να κρατηθούν ίσες αποστάσεις από πλευράς ΟΗΕ αν δεν προχωρήσει η διαδικασία λόγω επιμονής της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς σε αλλαγή της βάσης λύσης ή της μορφής λύσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά της, η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση δύο κρατών στο νησί και κυριαρχική ισότητα, ενώ είναι έτοιμη σαφώς να συζητήσει θέμα συνομοσπονδίας, στην πορεία προς τη λύση. Αναμένεται να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην ε/κ πλευρά με αναφορές στα γεγονότα από το 1955 μέχρι και σήμερα, όπως η ίδια τα αντιλαμβάνεται και τα αξιολογεί, όπως και στη δήθεν άρνηση της ε/κ πλευράς σε πολιτική ισότητα αλλά και σε προηγούμενα σχέδια λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να τεκμηριώσει την επιμονή για αλλαγή βάσης. Επίσης αναμένεται να θέσει θέμα υδρογονανθράκων, αλλά και την επόμενη μέρα για την «τδβκ». Ο Ερσίν Τατάρ άλλωστε χθες ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά στην Τζειν Χολ Λουτ, πως στη Γενεύη ήρθε ο καιρός να συζητηθούν νέες ιδέες, και η τ/κ πλευρά «θα θέσει καινούρια πράγματα μετά από 50 χρόνια αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων», όπως είπε. Πρωταρχικός στόχος του είναι η διασφάλιση της τ/κ πλευράς για το μέλλον.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img