Η Αργεντούλα Ιωάννου είναι μάχιμη δικηγόρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μονογονιών, υπέρμαχος, όπως τονίζει, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Με αφορμή την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση που πλήττει τα ασθενέστερα στρώματα του λαού και την περίπτωση της γυναίκας μονογονιού που συνελήφθη πρόσφατα, είχαμε μαζί της μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας με ιδιαίτερη αναφορά σε γυναίκες μονογονιούς.
Ο Συνδεσμος μας αριθμεί περί τις 4,000 μέλη παγκύπρια και στην Λεμεσό περί τα 1500. Διεκδικούμε οικονομική και κοινωνική στήριξη από το κράτος στις μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως κατά την πρώτη περίοδο από την διάλυση ενός γάμου. Διεκδικούμε πολιτικές και προγράμματα επανένταξης στην εργασία με ωράρια ευνοϊκά για την φροντίδα των παιδιών που στις πλείστες περιπτώσεις έχει η μάνα μονογονιός. Διεκδικούμε την προσαρμογή του ΕΕΕ, ώστε να μην αφαιρούνται όλα τα επιδόματα και η διατροφή αφού αυτό στο τέλος οδηγεί σε μηδενική στήριξη. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η αποστέρηση του επιδόματος μονογονιού σε περίπτωση συμβίωσης με άλλο άτομο, αφού ο σύντροφος/συμβίος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση διατροφής των παιδιών μας. Η πρόνοια αυτή τιμωρεί και τον/την μονογονιό και τα παιδιά, αποστερώντας τους αυτή την στοιχειώδη στήριξη για επιβίωση τους.
Πρόσφατη περίπτωση της μάνας τριών παιδιών στην Λεμεσό που οδηγήθηκε στο Δικαστήριο επειδή εργαζόταν και τα παιδιά ήταν μόνα τους στο σπίτι;
Αυτή η υπόθεση φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις τραγικές καταστάσεις και διλήμματα που περνούν οι μονογονιοί οι οποίοι δεν έχουν καμία στήριξη από το κράτος και εξαναγκάζονται να πάνε να δουλέψουν, ανασφάλιστοι και αφήνοντας τα παιδιά στο σπίτι, το μεγαλύτερο να προσέχει τα μικρότερα αφού δεν έχουν άλλες λύσεις. Και ούτε έχουν τα χρήματα και την πολυτέλεια να πληρώνουν 200 και 300 ευρώ τον μήνα σε νηπιαγωγεία, αφού δουλεύουν για ψίχουλα. Να θυμίσουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στις πιο χαμηλές θέσεις όσον αφορά στις δομές φροντίδας σε όλη την Ευρώπη. Πώς να εργαστεί λοιπόν μια /ένας μονογονιός σε εργασίες που απαιτούν ωράρια μέχρι τις 9:00 μμ ή βάρδιες και σαββατοκύριακα (πολυκαταστήματα, φούρνοι, φρουταρίες, καφετέριες εστιατόρια , mall); Και βέβαια εάν αρνηθεί ο/η μονογονιός να πάει σε τέτοια δουλειά όπου τους στέλνουν οι υπηρεσίες επιδομάτων, τους απειλούν για αποκοπή του ΕΕΕ . Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έχουν κάνει τους πιο φτωχούς μονογονιούς μπαλάκι, οδηγώντας τους να ζουν εξαθλιωμένοι, επαιτώντας βασικά αγαθά.
Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ένα κράτος ακραίου, στυγνού καπιταλισμού αρπάγων, χωρίς θεσμούς προστασίας των αδυνάτων, μεγαλώνοντας το χάσμα φτωχών – πλουσίων. Σκεφτείτε μόνο ότι το 25% του λαού μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η πρόκληση προς στον λαό είναι ακόμα μεγαλύτερη με τις αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής αξιωματούχων του κράτους, που έκαναν κάποιους δισεκατομμυριούχους, με πρωτοστάτες την προεδρική οικογένεια. Την ίδια στιγμή μας λένε αλαζονικά πως δεν υπάρχουν λεφτά για κοινωνική πολιτική και κοινωνικό κράτος.
Από την διαχείριση της κρίσης οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Βιοπαλαιστές που ζούσαν με ένα ξερό μεροκάματο, σήμερα δεν έχουν να φάνε. Επιδόματα δεν υπάρχουν ακόμα και την ίδια στιγμή πλησιάζουν Χριστούγεννα. Επιπρόσθετα δεν είδαμε καμία στήριξη των επαγγελματιών υγείας του δημόσιου τομέα που ήταν η ραχοκοκαλιά αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν είδαμε εκείνα τα ποιοτικά μέτρα προστασίας των αδύναμων και ευάλωτων στον ιό ομάδων με αποτέλεσμα να εγκλειστούμε όλοι στα σπίτια μας και η κοινωνία να αποσυντίθεται, αλλά ταυτόχρονα ο ιός να μην υποχωρεί.
Σήμερα, πέρα από την ενασχόληση της με τα κοινά και την δικηγορία είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου. Η κα Ιωάννου, σαν παιδί της εργατικής τάξης αρχικά και ως γυναίκα στη συνέχεια, έζησε από πρώτο χέρι τις διακρίσεις οι οποίες την έχουν καθορίσει και την δίδαξαν να αγωνίζεται για τους συνανθρώπους της και να ονειρεύεται ένα καλύτερο κόσμο.