Ολόκληρη η υφήλιος οφείλει να συνεργαστεί για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να έχει πιθανότητες να επιτύχει, το βάρος, όμως, και δη το οικονομικό, δεν μπορεί να πέφτει σε όλους το ίδιο.
Γι αυτό λοιπόν, αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ, το 2009, ότι τα πλουσιότερα κράτη της Γης θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα ασθενέστερα για να εφαρμόζουν πολιτικές φιλικότερες στο περιβάλλον. Αυτή είναι η λεγόμενη «Χρηματοδότηση για το Κλίμα» (Climate Finance) που ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα πλούσια κράτη, όμως, που φέρουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2009 για την παροχή βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη ώστε αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη.
Σήμερα, 14 χρόνια μετά, η αποτυχία των πλούσιων κρατών ως προς την εκπλήρωση της δέσμευσής τους για καταβολή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα σε αναπτυσσόμενες χώρες, χαρακτηρίζεται ως «παρωδία» από τον Άχιμ Στάινερ, διαχειριστή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Η δήλωσή του στο Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν επί λέξει: «Μια παρωδία, το λέω αυτό με κάθε ειλικρίνεια».
Τον Οκτώβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη δέσμευση μόλις 23,94 δισ. ευρώ για το 2021, από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για τη χρηματοδότηση για το κλίμα.
Το 2021, πάνω από 54 % της χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν αφιερωμένο είτε σε δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είτε σε οριζόντιες δράσεις (που περιλάμβαναν πρωτοβουλίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την προσαρμογή σε αυτήν), ενώ σχεδόν το ήμισυ της συνολικής χρηματοδότησης δεσμεύθηκε με μορφή επιχορηγήσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος της χρηματοδότησης για το κλίμα είναι να συμβάλλει ώστε η προσπάθεια των αναπτυσσόμενων χωρών να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, να αποδώσει, σε συνδυασμό και με χρηματοδότηση από ιδιωτικές πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για το κλίμα από δημόσιους προϋπολογισμούς περιλαμβάνει 2,5 δισ. € από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και 2,56 δισ. € από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται με βάση τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για διμερή και πολυμερή στήριξη και δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική στήριξη που κινητοποιείται μέσω δημόσιων παρεμβάσεων (κινητοποίηση ιδιωτικής χρηματοδότησης). Στο μέτρο που ορισμένες δεσμεύσεις καλύπτουν μια πολυετή περίοδο, τα δηλωθέντα ετήσια ποσά ενδέχεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.