«Η ταραχώδης ιστορία της χώρας διανθίζεται από περιστατικά όπου στοιχεία από το βαθύ κράτος, καθώς και ριζοσπαστικές ομάδες, επανεμφανίζονται σε φάσεις εσωτερικής έντασης» παρατηρεί στην «Washington Post» πρώην δυτικός διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει στην Τουρκία. Την Τρίτη ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος T24 ανέφερε ότι έγιναν δύο τηλεφωνήματα μεταξύ ενός από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για την έκρηξη και ενός αξιωματούχου του MHP (του υπερεθνικιστικού κόμματος του Μπαχτσελί που έχει συμμαχήσει με το AKP του Ερντογάν εδώ και αρκετά χρόνια).

Πουθενά δεν μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τον φόβο που επικρατεί όσο στην πολύπαθη Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στο Πέραν. Η αστυνομική παρουσία είναι έντονη και δεν κυκλοφορεί τόσος κόσμος όσος συνήθως στον εμπορικό δρόμο που άλλοτε έσφυζε από ζωή. Ο 30χρονος Μετινκάν εργάζεται στο Marlen, ένα μπαρ σε παράδρομο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη. «Μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν», λέει, «θα ζούμε με τον φόβο άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, έχουμε την αγωνία κάθε μήνα να τα βγάλουμε πέρα. Ηρθε τώρα και η νέα απειλή – είναι πολύ δύσκολο, και ίσως και επικίνδυνο πια, να ζει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη αυτόν τον καιρό».

Οι κάτοικοι της τουρκικής μεγαλούπολης αναρωτιούνται τι θα γίνει και με τον δήμαρχό τους Εκρέμ Ιμάμογλου. Η δίκη του, με την κατηγορία της «προσβολής» μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ξεκίνησε και πάλι πριν από λίγες ημέρες. Αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια. Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι πιθανόν ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η δίκη του διεξάγεται μία εβδομάδα αφότου απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Βάσει της νέας νομοθεσίας περί παραπληροφόρησης, ο Κιλιτσντάρογλου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση και κατά συνέπεια να μην μπορέσει ούτε αυτός να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

Ενώ προσπαθεί να εξοντώσει τον έναν πολιτικό του αντίπαλο μετά τον άλλον, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να σχεδιάζει, λένε οι πληροφορίες, μια στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία, χρησιμοποιώντας την έκρηξη ως επιχείρημα για να μεταπείσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία που έχουν αντιταχθεί μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει, λένε πολιτικοί αναλυτές, πως η ήδη τεταμένη κατάσταση στη χώρα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Οπως λέει και ο Μετινκάν στη λεωφόρο Ιστικλάλ: «Δύσκολοι καιροί να ζει κανείς όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά γενικά στην Τουρκία».

GREEN PRESS CYPRUS