Η πολιτική βούληση και η χρηστή διακυβέρνηση είναι κρίσιμες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, λέει η Ειδική Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, κ. Ε Χαραλαμπίδου σηματοδοτώντας τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς
Κοπεγχάγη, 9 Δεκεμβρίου 2020 – Η αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί συντονισμένες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό πάντα σε συνάρτηση με ισχυρή πολιτική βούληση, δήλωσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου(Κύπρος), η Ειδική Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε εκδήλωση που σηματοδοτεί σήμερα τη Διεθνή Ημέρα κατά της διαφθοράς.
Απευθυνόμενη σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ (OCEEA) η Χαραλαμπίδου υπογράμμισε τον ρόλο των βουλευτών στην καλλιέργεια πολιτικής βούλησης και προληπτικής προστασίας της ανεξαρτησίας των βασικών εθνικών φορέων κατά της διαφθοράς από πιθανές παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένης και της εκτελεστικής εξουσίας.
«Χωρίς πολιτική βούληση, και χωρίς αποφασιστικότητα από τις κυβερνήσεις, οι νόμοι κατά της διαφθοράς θα παραμείνουν κενοί περιεχομένου και οι αρχές κατά της διαφθοράς, όπου υπάρχουν θα διαβρωθούν», δήλωσε η Χαραλαμπίδου. «Η πολιτική βούληση είναι επομένως το Άλφα και το Ωμέγα κάθε αποτελεσματικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς».
Οι πρωτοβουλίες Ανοιχτών δεδομένων είναι υψίστης σημασίας, τόνισε, καθιστώντας τις πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό και βελτιώνοντας την κρατική λογοδοσία και ενισχύοντας τη συμμετοχή του κοινού. «Τα ανοιχτά δεδομένα καθιστούν τις υπάρχουσες πληροφορίες ευκολότερες στην ανάλυση, επεξεργασία και συνδυασμό, επιτρέποντας ένα νέο επίπεδο δημόσιου ελέγχου», είπε. “Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν επίσης την τεχνολογική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.”
Η Χαραλαμπίδου τόνισε το ρόλο των διακοινοβουλευτικών φόρουμ όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ στην οικοδόμηση σύγκλισης στρατηγικής σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς για τη σταθερή εφαρμογή των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης σε εθνικό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης την έγκριση της περασμένης εβδομάδας της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου «Πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της ψηφιοποίησης και της αυξημένης διαφάνειας», η οποία επιβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ και αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα εθνικά κοινοβούλια σε αυτό. «Διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΑΣΕ αντιπροσωπεύουν επίσης μια προνομιακή πλατφόρμα για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αντιπροσωπεύουν επίσης μια προνομιακή πλατφόρμα για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ανάπτυξη συντονισμένων απαντήσεων και προώθηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ βασικών παραγόντων σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, των μέσων ενημέρωσης και της νεολαίας», δήλωσε η Χαραλαμπίδου .
Η Ειδικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο έργο των δημοσιογράφων οι οποίοι οφείλουν να ενεργούν ως φύλακες της παταξης της διαφθοράς αποκαλύπτοντας και εκθέτοντας δημόσια κακές πρακτικές και καταπολεμώντας την ατιμωρησία. «Για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός ρόλος τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς, οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι και το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης πρέπει να είναι πλουραλιστικό, ασφαλές και προστατευμένο από αδικαιολόγητες ετσιθελικές επιρροές και παρεμβάσεις », είπε.
Η Ειδική Εκπρόσωπος Χαραλαμπίδου προέδρευσε σε Κοινοβουλευτικό Διάλογο Διαδικτύου στις 14 Οκτωβρίου, με τίτλο «Πολιτικοί & Δημοσιογράφοι: Συνεργάτες ενάντια στη διαφθορά». Μια συζήτηση η οποία είχε περιστραφεί σε θέματα όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τους κινδύνους από το οργανωμένο έγκλημα τη διείσδυση τους στην οικονομική δραστηριότητα, τη σημασία της διαφάνειας και την ανάγκη προώθησης ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.