Κάθε χρόνο στον πλανήτη μας παρατηρούνται ακραία φυσικά φαινόμενα. Υψηλές θερμοκρασίες το Νοέμβριο, πλημμύρες σε χώρες που δε βρέχει τακτικά, λιώσιμο πάγων, είναι μερικά που θα πρέπει να σε τρομοκρατήσουν. Διότι ακόμη και 2 βαθμοί Κελσίου φτάνουν για να κάνει ζημιά στο 1/8 των γήινων.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία στη σύνοδο COP26, αν αυτοί οι βαθμοί ανέβουν παγκόσμια, τότε οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο μόνο ήπιες δε θα είναι. Μάλιστα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι μιλάμε για αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 15 φορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Επιπροσθέτως, προχώρησε σε εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία υγρού βολβού, που προσμετρά τη θερμότητα και την υγρασία. Τι σημαίνει αυτός Πως το όριο αντοχής του ανθρώπινου σώματος είναι οι 35 βαθμοί Κελσίου! Αν όμως ξεπεραστεί; Τότε, μέσω του ιδρώτα, δεν μπορεί να πέσει η θερμοκρασία. Άρα και οι υγιείς άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν μέσα σε έξι ώρες υπό σκιάν.
Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι αυτό δε μας ανησυχεί καθόλου. Εξάλλου δε μας ανησυχούσε ιδιαίτερα, καθώς συνεχίζουμε να «σκορπάμε» τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα. Δεν αφορά μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Περιοχές που έχουν βαριά βιομηχανία, «μοιράζουν θάνατο» στους κατοίκους. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές μελέτες πως το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλό και οι ασθένειες πιο πολλές σε τέτοιες περιοχές.
Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Οικοδομικά υλικά και θάλασσα δεν πάνε μαζί
Πώς μια εταιρεία «κολοσσός» κατάφερε να «αγκαλιάσει» το περιβάλλον;
Φανταστείτε πως από το 2008 ένα εργοστάσιο στη Γερμανία προσπάθησε να κάνει τη διαφορά. Εκεί ήταν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στον κόσμο που καίει άνθρακα χωρίς όμως να εκπέμπει διοξείδιο στην ατμόσφαιρα. Που η καύση του άνθρακα έχει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή.
Εάν δε σας κάνει αίσθηση το τι έγινε πριν τόσα χρόνια, τότε να αναφερθεί ένα παράδειγμα του 2021 και μάλιστα το εργοστάσιο της Nissan, που βρίσκεται στο Kawachi, στην επαρχία Tochigi. Χρησιμοποιεί φωτισμό LED, φιλικό προς το περιβάλλον.
Πέρα από τον φωτισμό, ο αέρας και το συνολικό περιβάλλον μέσα στη μεγάλη μονάδα παραγωγής παραμένουν καθαρά, χάρη στους ανόργανους πυρήνες στις διαδικασίες χύτευσης και διαμόρφωσης. Οι οργανικοί πυρήνες που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως περιείχαν μια κόλλα που, κατά τη διαδικασία θέρμανσης, απελευθέρωνε αέρια με έντονη και δυσάρεστη οσμή.
Για τον λόγο αυτό, είχε τοποθετηθεί εξοπλισμός απόσμησης πάνω από τα καλούπια για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Τώρα, οι ανόργανοι πυρήνες που χρησιμοποιούνται περιέχουν μια κόλλα που ονομάζεται water glass. Όταν λιώσει, αυτή η ουσία δεν παράγει δυσάρεστα αέρια ή οσμές, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξοπλισμό απόσμησης.
Μάλιστα, μείωσε τη διαδικασία θέρμανσης κατά 40%. Η διαδικασία θερμικής επεξεργασίας, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στις εκπομπές CO2, είναι το σημείο στο οποίο ενισχύονται οι κυλινδροκεφαλές μετά τη χύτευση.
Η συμβατική μέθοδος, κατά την οποία πολλαπλές κυλινδροκεφαλές τοποθετούνται σε ένα καλάθι και τροφοδοτούνται σε έναν κλίβανο θερμικής επεξεργασίας, παρήγαγε μεγάλη ποσότητα θερμότητας. Ωστόσο, με την αλλαγή σε έναν περιστροφικό κλίβανο θερμικής επεξεργασίας μονής τροφοδοσίας, αυξήθηκε σημαντικά η απόδοση και σε αυτή τη διαδικασία.
Και τι με αυτό;
Δεν είναι ανάγκη να δώσουμε λεφτά και ούτε να κάνουμε εφευρέσεις για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή. Επίσης, μπορεί η COP26 να φάνηκε άσκοπη για κάποιους, όμως οι κάποιοι τι κάνουν για το περιβάλλον; Φυσικά και η πολιτική σκηνή είναι «μπλα μπλα μπλα», όπως είπε και η Γκρέτα Τούνμπερκ (η οποία κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει να σέβεται τον οποιοδήποτε πολιτικό ηγέτη. Λίγη ευγένεια απλά), αλλά με το να δείχνεις ορισμένους με το δάκτυλο, δεν αλλάζεις κάτι. Όμως μπορείς να το κάνεις με τα εξής μικρά βήματα.
Ανακυκλώνεις σωστά. Δεν έχεις ανοιχτά τα φώτα του σπιτιού 24/7. Δεν κάνεις άσκοπες μετακινήσεις με το όχημα. Δεν κάνεις κατάχρηση νερού και φαγητού. Καθαρίζεις το σπίτι και το πεζοδρόμιό σου. Και μπουμ! Κατάφερες να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, δίχως υπερβολή ή ειρωνεία. Αυτά τα μικρά πράματα είναι που κάνουν τη διαφορά. Γίνε εσύ η αλλαγή για την… κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε κι άλλες απόψεις της Πράσινης Ασπίδας.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS