Γυναικεία τριχόπτωση: αίτια και θεραπεία

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Μαθαίνοντας για την ανδρογενετική αλωπεκία, πολλές γυναίκες που έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης θα μπορέσουν να συμβιβαστούν με την απώλεια των μαλλιών τους και να και να εστιάσουν στη θεραπεία του προβλήματος.

Για πολλές γυναίκες, τα μαλλιά τους αποτελούν ένα είδος… φετίχ και σημαντικό κομμάτι της εμφάνισής τους. Όταν όμως υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης, καλό θα είναι να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για πρόβλημα μέσα ή έξω από το κεφάλι μας.

Ίσως θεωρείτε ότι τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει τελευταία και ότι παλαιότερα είχατε περισσότερα, ακόμη κι αν οι φίλοι σας σας διαβεβαιώνουν ότι έχετε καλή τρίχα. Φυσικά, η μερική απώλεια μαλλιών εξηγείται εύκολα. Διατροφικές διαταραχές και άγχος, μπορεί να οδηγήσουν σε τούφες μαλλιών στη βούρτσα σας, όπως χαμηλά επίπεδα σιδήρου, διαταραχές στο θυρεοειδή και ορμονικές ανισορροπίες. Τα υγιή μαλλιά απαιτούν καλή διατροφή και καλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.

Η εκτεταμένη τριχόπτωση που συνδέεται με τέτοια προβλήματα, μπορεί να είναι προσωρινή, λένε οι ειδικοί, καθώς ο θύλακας της τρίχας δεν είναι κατεστραμμένος και η τρίχα μεγαλώνει ξανά όταν το πρόβλημα λυθεί. Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό ή μετά τη θεραπεία του καρκίνου – στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά αποκαθίστανται. Ακόμη και με τη γυροειδή αλωπεκία, η ξαφνική απώλεια μαλλιών αφήνει κενά μπαλώματα, η τρίχα επανέρχεται , αν και το πρόβλημα μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί.

Φυσιολογικά, η κάθε τρίχα μεγαλώνει περίπου 1,2 εκατοστά το μήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της κάθε 6 χρόνια. Όταν φτάσει στο μάκρος που είναι γενετικά προγραμματισμένη να φτάσει, μένει σταθερή (τελογενής φάση) για κάποιο διάστημα και μετά πέφτει. Το τριχοθυλάκιο όμως από όπου έπεσε, γρήγορα ξεκινά να βγάζει καινούργια τρίχα.

Διαβάστε επίσης: Αλήθειες της αποτρίχωσης με λέιζερ που πρέπει να γνωρίζετε 

Υπάρχει ωστόσο ένας άλλος τύπος γυναικείας τριχόπτωσης, λιγότερο σημαντικός και ορατός, που όμως μπορεί να έχει απογοητευτικά αποτελέσματα: Η τρίχα λεπταίνει σταδιακά, συχνά για δεκαετίες, γύρω από τη μετωπική επιφάνεια και πίσω. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι προοδευτικό και κληρονομικό.

Η γενετική τριχόπτωση είναι η μόνη κατάσταση απώλειας μαλλιών, στην οποία ο θύλακας γίνεται σταδιακά μικρότερος και λεπτότερος και δημιουργεί μικρότερες και λεπτότερες τρίχες, μέχρι να σταματήσει εντελώς. Έχει έναν τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες, επειδή θυμίζει τη φαλάκρα των ανδρών και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την ποιότητα ζωής και τις σχέσεις τους.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, όπως είναι γνωστή αυτή η κατάσταση, συνδέεται με τις ανδρικές ορμόνες, αλλά δεν προκαλείται από την υπερβολική τεστοστερόνη. Αντ ‘αυτού, οι θύλακες των τριχών γίνονται πιο ευαίσθητοι, λόγω γενετικής προδιάθεσης, σε φυσιολογικά επίπεδα ανδρικών ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img