Αρχική Κόσμος Αλί Χαμενεΐ: «Ατυχές περιστατικό», ο θάνατος του Ραϊσί λέει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Αλί Χαμενεΐ: «Ατυχές περιστατικό», ο θάνατος του Ραϊσί λέει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Share
Default Featured Image
Share

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν χαρακτήρισε τη συντριβή του ελικοπτέρου, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί και ακόμα πέντε άτομα, ως ένα «ατυχές περιστατικό που συνέβη ενώ εκτελούσε επίσημα καθήκοντα».

Μιλώντας λίγες ώρες αφότου η Τεχεράνη επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ περιέγραψε τον πρόεδρο ως «ευγενή και ανιδιοτελή» υπηρέτη της χώρας του και επιβεβαίωσε επίσης ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές σε 50 ημέρες.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τους δύο υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους επέστρεφε από τελετή εγκαινίων φράγματος στο Αζερμπαϊτζάν όταν συνετρίβη σε συνθήκες ομίχλης σε ορεινή περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Ιράν έχει μακρά ιστορία αεροπορικών δυστυχημάτων, σε ορισμένα από τα οποία έχουν σκοτωθεί κορυφαίοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Όμως ήδη έχουν υπάρξει εικασίες για ισραηλινή εμπλοκή στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο θάνατος του προέδρου του Ιράν είναι απίθανο να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τεχεράνης στην παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς, η οποία πολεμά τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, ή στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα στην ανάλυσή της και συνεχίζει: «Αλλά, μια μετάβαση στην ηγεσία, εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής στη Μέση Ανατολή, είναι μια πρόσθετη πρόκληση για το Ιράν. Ο Χαμενεΐ τη Δευτέρα εξήρε την ‘εσωτερική αγνότητα, την ταπεινοφροσύνη και την προθυμία του Ραΐσι να υπηρετήσει τον λαό».

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΠεριβάλλονΠολιτική

Όταν οι μέλισσες είχαν δικαιώματα: οι παράξενοι νόμοι της Ιρλανδίας

Στην Ιρλανδία του πρώιμου Μεσαίωνα, οι μέλισσες δεν ήταν απλώς πολύτιμα έντομα,...

ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Δικαστικό «μπλόκο» σε φωτοβολταϊκό πάρκο στα Λατσιά – Γέρι

Το Διοικητικό Δικαστήριο κατέστησε απόλυτο το προσωρινό διάταγμα αναστολής εργασιών για την...

ΚόσμοςΠολιτική

Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία των Σοσιαλιστών

Η έρευνα για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση του PSOE εντείνει την πίεση προς...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

ΕΚΤ, ακρίβεια και τουρισμός: Το δύσκολο καλοκαίρι της κυπριακής οικονομίας

Ο Τάσος Γιασεμίδης αναλύει τις πιέσεις από τον πληθωρισμό, τις προθέσεις της...