Αρχική Κόσμος Η Ουκρανία εξάγει ξανά ηλεκτρική ενέργεια μετά από μήνες ρωσικών επιθέσεων
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Η Ουκρανία εξάγει ξανά ηλεκτρική ενέργεια μετά από μήνες ρωσικών επιθέσεων

Share
Default Featured Image
Share

Η Ουκρανία είναι σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, καθώς οι ενεργειακές της υποδομές ανακάμπτουν μετά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις μηνών. Η Μόσχα ξεκίνησε να θέσει στο στόχαστρο των επιθέσεών της σημαντικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών πόλεων τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Όπως αναφέρει το BBC, για να διαχειριστεί την κατάσταση, η Ουκρανία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, πλέον ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τις εξαγωγές. Φυσικά, οι εγχώριοι πελάτες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα.

«Ο πιο δύσκολος χειμώνας πέρασε», είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή. «Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την απαραίτητη ανακατασκευή των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών». Εξήρε επίσης το «τιτάνιο έργο», μηχανικών και διεθνών συνεργατών για την αποκατάσταση του συστήματος.

Ωστόσο, η διαχειρίστρια του δικτύου της Ουκρανίας Ukrenergo, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνεχίσουν οι ρωσικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την Ukrenergo, η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εταιρεία χαρακτήρισε την επίθεση ως τη μεγαλύτερη απόπειρα καταστροφής του ενεργειακού συστήματος ευρωπαϊκής χώρας.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση φέρνει εντάσεις στην ΕΕ και νέες πιέσεις για τη Σένγκεν

Μετά τις μαζικές διελεύσεις στη Θέουτα, η Ιταλία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

«Μην κυνηγάτε τις τέλειες διακοπές» – Οι συμβουλές ψυχιάτρου για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Το καλοκαίρι δεν αποτελεί απαραίτητα περίοδο χαλάρωσης για όλους, καθώς οι κοινωνικές...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Καμπανάκι από την Κεντρική Τράπεζα: Η κλιματική κρίση απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κύπρου

Η κλιματική κρίση εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους όχι μόνο...