Έληξε στις 20:00 το τελεσίγραφο που έδωσε νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός, με τις δυνάμεις ασφαλείας να δηλώνουν το βράδυ της Παρασκευής ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών εγκαταστάσεων της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.
«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αναζητούσαν «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται, έπειτα από διαβεβαιώσεις πως στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.
Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε, ακόμη, ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε πράγματι να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».
Το βράδυ της Παρασκευής, παράλληλα, η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν προς το κεντρικό Ισραήλ.
«Καμία ένδειξη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν χερσαία επιδρομή»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε την Παρασκευή το Ισραήλ για την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται στο Associated Press, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που είναι παγιδευμένοι στον αποκλεισμένο θύλακα.
Η προειδοποίηση του Ισραήλ ήρθε την Παρασκευή – 7η ημέρα εχθροπραξιών – κι ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον στόχων στην περιοχή της πόλης της Γάζας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και χερσαίας εισβολής.
Η Χαμάς αποκάλεσε το τελεσίγραφο «προπαγάνδα» των Ισραηλινών και παρακίνησε τους Παλαιστινίους να αγνοήσουν την εντολή: «Μείνετε στα σπίτια σας και μην υποκύψετε στον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η κατοχή».
Το Ισραήλ καλεί 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα αλλά αυτό ΔΕΝ δικαιολογεί τις αδιάκριτες επιθέσεις σε όποιον παραμένει. Πολλοί πολίτες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Ισραήλ ΑΚΟΜΑ έχει καθήκον να μην τους στοχοποιεί ή να μην τους πυροβολεί αδιακρίτως – σημειώνει ο Kenneth Roth, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της HRW.
Ισραηλινές οβίδες έπληξαν σήμερα ένα φυλάκιο του λιβανέζικου στρατού στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – ανέφεραν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters – σε μια περιοχή όπου νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για μια πιθανή ένοπλη διείσδυση και διαβεβαίωσε ότι απάντησε με το πυροβολικό του.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία διείσδυση στο ισραηλινό έδαφος και οι κάτοικοι ενός μεθοριακού χωριού, στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να κλειδωθούν στα σπίτια τους, μπορούν και πάλι να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Ο συναγερμός αφορούσε το χωριό Χανίτα, που απέχει 500 μέτρα από τα σύνορα και βρίσκεται απέναντι από τη λιβανέζικη κοινότητα Άαλμα Ελ Σάεμπ.
Η λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πάντως ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε ορισμένες μεθοριακές περιοχές, ως απάντηση στις ισραηλινές επιχειρήσεις σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου.
Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι σημειώθηκε μια έκρηξη στον μεθοριακό φράχτη, ο οποίος υπέστη μικρές υλικές ζημίες.
«Δεν έχουμε πού να πάμε»
Μιλώντας στο Al Jazeera, η Maram Humaid από τη Γάζα μεταφέρει πως από νωρίς το πρωί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προσπαθούν με αυτοκίνητα και λεωφορεία να κινηθούν νότια.
«Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εμένα, τον σύζυγο, τους γείτονές μας. Το μήνμα ήταν “καλούμε τους πολίτες τςης Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν τα σπίτια τους και κινηθούν νοτιότερα”.
Το πέρνουμε στα σοβαρά και ετοιμάζουμε τα πράγματά μας. Δεν σκέφτομαι καν πού θα πάμε. Δεν έχουμε πού να πάμε. Νότια της Λωρίδας της Γάζας είναι μακριά από την πόλη της Γάζας. Μιλάμε για δύο πόλεις μακριά. Δεν είναι έυκολο για ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν τόσο μακριά.
Βλέπω τους γείτονές μου, τους ανθρώπους γύρω μου να μαζεύουν τα πράγματά τους. Τους μίλησα και μου είπαν ότι δεν περιμένουν να γυρίσουν σύντομα πίσω. Πιστεύουν πως θα μείνουν μακριά από τα σπίτια τους για τουλάχιστον δύο μήνες.
Και ακόμη, ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Είναι σαν να μεταναστεύουμε, όχι απλά να μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο. Παίρνουμε όλα μας τα πράγματα μαζί».
«Θα μείνουμε», έγραψε ο Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Refaat Alareer. «Κάποιες οικογένειες έφυγαν σε άλλες περιοχές που επίσης βομβαρδίζονται από το Ισραήλ. Αν πρόκειται να μας βομβαρδίσουν ούτως ή άλλως, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουμε όπου είμαστε, για να αποτρέψουμε μια νέα Νάκμπα».
Η 15η Μαΐου 1948 σήμανε την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου και αποτελεί έως σήμερα την επίσημη ημέρα μνήμης της απώλειας της παλαιστινιακής πατρίδας.
Μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια περιήλθε υπό βρετανικό έλεγχο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί Εβραίοι από όλο τον κόσμο μετοίκισαν εκεί, θεωρώντας τα εδάφη ως πατρίδα των προγόνων τους.
Στον απόηχο του Ολοκαυτώματος, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα σχέδιο για την τμηματική διαίρεση της Παλαιστίνης. Ο Αραβικός Σύνδεσμος το απέρριψε, η Εβραϊκή Υπηρεσία για την Παλαιστίνη το αποδέχθηκε και στις 14 Μαΐου 1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Ως αντίδραση, ένας συνασπισμός πέντε αραβικών κρατών κήρυξε πόλεμο στο νέο κράτος, όμως τελικά ηττήθηκε από το Ισραήλ το 1949. Πριν από τον πόλεμο, 200.000 έως 300.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη φύγει ή εκδιωχθεί. Κατά τη διάρκεια των μαχών, εκτοπίστηκαν ακόμη 300.000 έως 400.000 Παλαιστίνιοι, ενώ περισσότερα από 400 αραβικά χωριά καταστράφηκαν.
Μέχρι το τέλος του πολέμου, το Ισραήλ κατείχε περίπου το 40% της έκτασης που αρχικά προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους βάσει του αρχικού σχεδίου του ΟΗΕ.