Ανησυχητική έκθεση ΟΗΕ: Η Ανθρώπινη Ανάπτυξη Επιβραδύνεται – Ελπίδα και Προκλήσεις από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί σε νέα έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, ότι η πρόοδος της ανθρώπινης ανάπτυξης φθίνει σημαντικά.

Μετά τον Covid, η ανθρωπότητα βίωσε μια «απροσδόκητη» και «ανησυχητική» επιβράδυνση στην ανάπτυξή της, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Οι παγκόσμιες πιέσεις, όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και η επιδεινούμενη κρίση χρέους που περιορίζει την ικανότητα των κυβερνήσεων να επενδύουν σε δημόσιες υπηρεσίες, στενεύουν τις παραδοσιακές τακτικές που προσβλέπουν προς την ανάπτυξη.

«Αυτή η επιβράδυνση σηματοδοτεί μια πολύ πραγματική απειλή για την παγκόσμια πρόοδο», δήλωσε ο Achim Steiner, Διοικητής του Προγράμματος Ανάπτυξης στον ΟΗΕ. «Εάν η υποτονική πρόοδος του 2024 γίνει η νέα κανονικότητα» η προσπάθεια για επίτευξη του προσδοκώμενου επιπέδου ανάπτυξης «θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες ακόμη, γεγονός που θα καθιστούσε τον κόσμο μας λιγότερο ασφαλή, πιο διχασμένο και πιο ευάλωτο σε οικονομικά και οικολογικά σοκ», προειδοποιεί ο επικεφαλής του UNDP, Άχιμ Στάινερ.

ΟΗΕ: Ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη να ήρθε για καλό

Παρά τους απαισιόδοξους δείκτες, η έκθεση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας τον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο τα δωρεάν ή χαμηλού κόστους AI εργαλεία έχουν «αγκαλιαστεί» τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ιδιώτες.

Οι ερευνητές του UNDP διεξήγαγαν έρευνα για να μετρήσουν τις απόψεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και κατέληξαν στο ότι περίπου το 60% των ερωτηθέντων πιστεύουν, ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει θετικά την εργασία τους και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες.

Εκείνοι που ζουν σε χαμηλά και μεσαία επίπεδα ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι: Το 70% αναμένει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους και τα δύο τρίτα αναμένουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, την υγεία ή την εργασία εντός του επόμενου έτους.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «θα αλλάξει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας», σημειώνει ο Στάινερ, εκτιμώντας ότι η ευκαιρία που αντιπροσωπεύει για την ανθρώπινη ανάπτυξη είναι πλέον «θέμα επιλογής».

«Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Η τεχνολογία αφορά τους ανθρώπους, όχι μόνο τα πράγματα», τονίζει η έκθεση. Ενώ περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις θέσεις εργασίας τους θα αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, φαίνονται επίσης έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία: το 60% των ερωτηθέντων ελπίζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας που δεν υπάρχουν.

Για να αποφευχθεί αυτό που το UNDP αποκαλεί «αναπτυξιακή απογοήτευση», προτείνεται μια πιο ισχυρή παγκόσμια συνεργασία για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, την ευθυγράμμιση της ιδιωτικής καινοτομίας με τους δημόσιους στόχους και μια ανανεωμένη δέσμευση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη βιωσιμότητα.

«Η HDR 2025 δεν είναι μια έκθεση για την τεχνολογία. Είναι μια έκθεση για τους ανθρώπους – και την ικανότητά μας να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας μπροστά σε βαθιές αλλαγές» τονίζει ο ΟΗΕ.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img