Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι υποσχέθηκαν να αναλάβουν «πρωτοφανή» δράση για το κλίμα, μειώνοντας κατά το ήμισυ το αποτύπωμα άνθρακα των προηγούμενων Αγώνων και χρηματοδοτώντας έργα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδίως αφότου οι διοργανωτές απέσυραν την υπόσχεση να θέσουν ανώτατο όριο στο συνολικό κόστος άνθρακα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των Αγώνων δέχθηκαν πλήγμα όταν απορρίφθηκε η αρχική δέσμευση να τεθεί το οριστικό ανώτατο όριο εκπομπών σε 1,58 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2.
«Ο ποσοτικός στόχος, ο οποίος ήταν το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τους προηγούμενους Αγώνες και ανακοινώθηκε με μεγάλες εξαγγελίες, εγκαταλείφθηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Μίλλερ από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Αειφορίας του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, προσθέτοντας ότι «χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους, δεν υπάρχει καμία επαληθεύσιμη υποχρέωση».
Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν αντ’ αυτού ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εκπέμπουν το ήμισυ του μέσου όρου των εκπομπών των Αγώνων του 2012 και του 2016 στο Λονδίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο που σύμφωνα με τον Μίλλερ αντιστοιχεί σε 3,9 εκατομμύρια τόνους CO2.
Το Παρίσι 2024 θα μπορούσε «να εκπέμψει 1,95 εκατομμύρια τόνους και να εξακολουθήσει να λέει ότι πέτυχε τον στόχο του», παρά την «αύξηση κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο», συμπλήρωσε.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι οι Αγώνες θα έχουν «θετική συμβολή στο κλίμα» μέσω της αγοράς πιστωτικών μορίων άνθρακα, τα οποία αντισταθμίζουν τη ρύπανση χρηματοδοτώντας έργα που μειώνουν ή αποφεύγουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτή η διατύπωση επικρίθηκε επίσης και τροποποιήθηκε, με τους διοργανωτές να αναφέρουν πλέον ότι οι Αγώνες θα «υποστηρίξουν έργα που μειώνουν και δεσμεύουν το CO2 σε επίπεδα που αντιστοιχούν στις εκπομπές των Αγώνων που δεν μπορούν να αποφευχθούν».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έργα προτασίας των δασών, δενδροφύτευσης ή ανάπτυξης ΑΠΕ, δήλωσαν οι διοργανωτές, χωρίς να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ακτιβιστές έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για το επίπεδο των πλαστικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς και για τη συμμετοχή του μεγάλου εταιρικού χορηγού Coca-Cola.
Υπό πίεση, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι εκτιμάται ότι 9,6 εκατομμύρια ποτά θα διανεμηθούν από μηχανήματα ή γυάλινα μπουκάλια, 6,2 εκατομμύρια θα σερβιριστούν σε επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και 2,2 εκατομμύρια ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια θα δοθούν στους αθλητές.
Ερευνητές όπως ο Μίλερ έχουν προτείνει λύσεις ώστε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πιο βιώσιμοι. «Πρώτον, μεγάλη μείωση του μεγέθους της διοργάνωσης, δεύτερον, εναλλαγή των Ολυμπιακών Αγώνων μεταξύ των ίδιων πόλεων, τρίτον, επιβολή ανεξάρτητων προτύπων βιωσιμότητας», έγραψε ο ίδιος σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Sustainability το 2021.
Για να περιοριστούν τα αεροπορικά ταξίδια, η ΜΚΟ The Shifters πρότεινε «να μεγιστοποιηθεί στο μέλλον η πώληση εισιτηρίων σε εγχώριους θεατές και σε εκείνους που προέρχονται από γειτονικές χώρες, οι μετακινήσεις των οποίων είναι λιγότερο επιβαρυντικές σε εκπομπές ρύπων».
Το παραπάνω θα μπορούσε να συνδυαστεί με «αποκεντρωμένες ζώνες φιλάθλων που θα διαχειρίζεται η διοργανώτρια χώρα και θα βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους για να υποδέχονται θεατές που διανύουν μικρότερες αποστάσεις», συμπλήρωσε.