Αρχική Κύπρος Ανακαλύφθηκαν νυχτερίδες με κορωνοϊούς γενετικά παρόμοιους με τον SARS-CoV-2
ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΥγεία

Ανακαλύφθηκαν νυχτερίδες με κορωνοϊούς γενετικά παρόμοιους με τον SARS-CoV-2

Share
Default Featured Image
Share

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν στο βόρειο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία κορωνοϊούς που είναι γενετικά παρόμοιοι με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος έχει προκαλέσει την πανδημία Covid-19. Δεν απέκλεισαν μάλιστα ότι οι εν λόγω ιοί έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους με τρόπο παρόμοιο με τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Είδε την οικογένεια της άτυχης Φιλιώς ο Υπ.Υγείας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Ελουά του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εξέτασαν δειγματοληπτικά 645 νυχτερίδες, οι οποίες ανήκαν σε έξι οικογένειες και 46 είδη νυχτερίδων και ζούσαν σε ασβεστολιθικά σπήλαια στο βόρειο Λάος.

Βρέθηκαν έτσι τρεις άγνωστοι έως τώρα ιοί που έχουν στενή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τμήμα του γονιδιώματος αυτών των ιών, το οποίο κωδικοποιεί και ρυθμίζει τις περιοχές πρόσδεσης στην πρωτεΐνη ACE2 (τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα που αποτελεί την πύλη εισόδου του κορωνοϊού στο σώμα) είναι ακριβώς παρόμοιο με εκείνο του SARS-CoV-2.

Μάλιστα οι ιοί αυτών των νυχτερίδων είναι ικανοί να προσδεθούν στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2 ακόμη πιο αποτελεσματικά από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε απομονωθεί σε ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας, κάτι που δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή ανησυχίας για το μέλλον. Ένας από τους τρεις νέους κορωνοϊούς των νυχτερίδων διαπιστώθηκε και εργαστηριακά ότι μπορεί να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, αν και φάνηκε να «φρενάρεται» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο κορωνοϊός της Covid-19 πιθανώς προήλθε από νυχτερίδες, οι οποίες ζουν σε σπήλαια στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Νότια Κίνα.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

«Κράτος Μαφία»: Πολιτική θύελλα μετά το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για το πόρισμα της Αρχής Κατά της...

ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον & Άνθρωπος

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΑΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΑΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ Το Πράσινο Κομμά της...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

«Ντροπή για τις αρμόδιες αρχές»: Σοβαρές καταγγελίες για το Lady’s Mile

Για ανεξέλεγκτη κατάσταση και απουσία ουσιαστικής διαχείρισης και ελέγχων στην παραλία του...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Πόρισμα για το «Κράτος Μαφία»: Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για Αναστασιάδη και Βαρνάβα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς για την...