Ο κορονοϊός έχει κάνει την καθημερινή μας ζωή αγνώριστη: οδηγούμε λιγότερο, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε διαδικτυακά κ.α. Εξαιτίας των παραπάνω, αλλάζει επίσης και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Οι πρώτες μελέτες  απο τον Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνουν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο και η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε χάρη στο κλείσιμο των εργοστασίων και τον μικρό αριθμό των αεροπλάνων που πετούν στον ουρανό. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η συνολική περιβαλλοντική επίπτωση του εγκλεισμού στο σπίτι, αλλά η Μίριαμ Τέρνερ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος των Friends of the Earth, είναι αισιόδοξη ότι τα μελλοντικά δεδομένα θα δείξουν το γεγονός ότι η ζωή μας στο σπίτι έχει γίνει περισσότερο «πράσινη».

Πολλοί από εμάς σπαταλάμε λιγότερο φαγητό, καθώς σχεδιάζουμε προσεκτικά τα γεύματα για να ελαττώσουμε τις εξόδους για σούπερ μάρκετ. «Οι άνθρωποι προσέχουν τώρα πολύ περισσότερο τι υπάρχει στο ψυγείο». Ακόμα, τα παγκόσμια υπολείμματα τροφίμων παράγουν περίπου το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο, η Τέρνερ τα περιγράφει ως «ένα μεγάλο κομμάτι» των συνολικών εκπομπών παγκοσμίως. «Εάν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κομμάτι, όπως θα έπρεπε, θα ήταν πολύ σημαντικό», προσθέτει.

Η εξ ολοκλήρου εργασία από το σπίτι είναι απίθανο να ταιριάζει σε όλους, αλλά  είναι δυνατόν να επωφεληθούμε στο μέλλον και από τους δύο τρόπους εργασίας, μειώνοντας τις ημέρες που μετακινούμαστε και έχοντας περισσότερες επιλογές ως εργαζόμενοι.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να έχουμε μια πιο «πράσινη» ζωή στην καραντίνα. Ίσως αγοράζουμε λιγότερα ρούχα, δεν πίνουμε πλέον τον καφέ μας σε φλιτζάνι μιας χρήσης και δεν τρώμε το μεσημεριανό γεύμα εν κινήσει και σε πλαστική συσκευασία.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι συνήθειες της καραντίνας φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορεί να εγκαταλείψουμε μερικές από τις καθιερωμένες πράσινες δραστηριότητές μας, καθώς η προσοχή επικεντρώνεται αλλού. Ισως πετάμε ορισμένες συσκευασίες κατευθείαν στον κάδο σκουπιδιών και όχι στον κάδο ανακύκλωσης, γιατί φοβόμαστε την μόλυνση. Η μπορεί να αγοράζουμε περισσότερα πλαστικά είδη μίας χρήσης, όπως τα πλαστικά γάντια.

Ενώ όλοι προσπαθούμε να πηγαίνουμε όσο λιγότερο γίνεται στο σουπερμάρκετ, μερικοί ίσως χρησιμοποιούμε περισσότερες σακούλες κατάψυξης – και επομένως περισσότερο πλαστικό – για να αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα. Εναλλακτικά, αν επιλέγουμε την παράδοση στο σπίτι, είναι πιθανό η παραγγελία μας να φτάσει σε πολλές πλαστικές σακούλες, όταν είμαστε όλοι πλέον εξοικειωμένοι με την χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων.

greenpresscyprus.news