Ενώπιον της Ερευνητικής Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια ο Πρ. Αναστασιάδης στις 2 Φεβρουαρίου

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Στις 2 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στις 26 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, δέον να σημειωθεί ότι λόγω προβλημάτων υγείας, τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής θα μεταβούν στην Αρχιεπισκοπή, ωστόσο θα είναι ανοιχτή για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα  σήμερα, κατά τη χθεσινή συνεδρία της ερευνητικής επιτροπής αποκαλύφθηκε ότι ο Χαρίλαος Σταυράκης απέστειλε επιστολές προς τον συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών με τις οποίες τον καλούσε, για συγκεκριμένες περιπτώσεις αιτητών που αφορούσαν Ρώσους και ήταν υψηλού κινδύνου, να συναινέσει για την παραχώρηση κατ’ εξαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας για λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να κατατεθεί κοινή πρόταση στο Υπουργικό για έγκριση παρόλο που οι περιπτώσεις αυτές δεν πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια. Όταν κλήθηκε από το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου να δικαιολογήσει αυτή του την ενέργεια, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι δεν θυμάται.

Τα κριτήρια με τα οποία παραχωρούνταν κατ’ εξαίρεση οι κυπριακές υπηκοότητες είχαν μετατραπεί σε λάστιχο στα χέρια υπουργών και του Υπουργικού Συμβουλίου δίνοντας εκατοντάδες κατ’ εξαίρεση κυπριακές υπηκοότητες κατά παρέκκλιση των κριτηρίων. Όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρία της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, αυτές οι παρεκκλίσεις δεν αποτελούσαν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Από το 2007, που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το πρόγραμμα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια -τα οποία, μάλιστα, έθεταν ως προϋπόθεση τότε ο αιτητής να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου-, το Υπουργικό Συμβούλιο μπορούσε να αποφασίζει και αποφάσιζε σε αρκετές περιπτώσεις την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση υπηκοοτήτων χωρίς να πληρούνται όλα τα κριτήρια. Και αυτό διότι, όπως σωστά επεσήμανε χθες το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Παύλος Ιωάννου, στο τέλος των κριτηρίων περιλαμβανόταν μια πρόνοια που έδινε τη διακριτική ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει κατά το δοκούν και χωρίς να λαμβάνει υπόψη κανένα από τα κριτήρια. «Προχθές το πρόσεξα όταν διάβασα τα σχετικά έγγραφα για να φρεσκάρω τη μνήμη μου. Με βάση αυτή την πρόνοια ο βασιλιάς έκανε ό,τι ήθελε», σχολίασε χθες στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Με τις υποδείξεις του επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που λαμβάνονταν κατά το δοκούν συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. «Προφανώς έχετε δίκιο», ανέφερε. Και οι δυο πρώην υπουργοί Οικονομικών στις χθεσινές καταθέσεις τους δήλωσαν ότι δεν θυμούνται να ίσχυε κώδικας δεοντολογίας προς αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων στο Υπουργικό Συμβούλιο.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img