Κρίσιμη η κατάσταση των 8 ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη!

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Οκτώ ασθενείς μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια επέμβασης καταρράκτη την περασμένη εβδομάδα. Όλο και μεγαλώνει η αγωνία για την κατάσταση της υγείας τους αφού η μόλυνση, όπως διαπιστώνουν οι γιατροί, σε κάποιους εξ’ αυτών, άρχισε να επεκτείνεται και πέραν των οφθαλμών τους, με αποτέλεσμα να εκφράζονται πλέον φόβοι, ακόμα και για τη ζωή τους. 

Σε καταγγελία στην Αστυνομία προχώρησε χθες η οικογένεια ενός εκ των ασθενών, εναντίον του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, στο οποίο διενεργήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις και ως εκ τούτου το Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Λευκωσίας, διερευνά πλέον το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας. Επίσης άλλος ένας ασθενής χθες, μεταφέρθηκε εσπευσμένα και λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, από το Μακάρειο νοσοκομείο, στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, ο οποίος, όπως και άλλοι τέσσερις ασθενείς, νοσηλεύονται πλέον στον παθολογικό θάλαμο.

Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής Χαράς Αζίνα Ζίττη, σε δηλώσεις είπε: «Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς έχει επιδεινωθεί και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο», ενώ όπως αποκάλυψε, «σε κάποιους από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, η τοπική λοίμωξη έχει επεκταθεί στους γύρω ιστούς και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων».

Χαρακτηριστικές της κατάστασης, ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπου Χαριλάου, ο οποίος ανέφερε ότι, «τα πράγματα, είναι πάρα πολύ δύσκολα και οι γιατροί μας, προσπαθούν, με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, να σώσουν τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Είναι πολύ τραγικό αυτό που συμβαίνει. Όμως, είναι ένας κίνδυνος, που δεν εύχομαι ποτέ μα ποτέ να συμβεί, δηλαδή να υπάρξουν περαιτέρω επιπλοκές, από αυτές οι οποίες ήδη υπήρξαν. Δηλαδή, ο φόβος ο μεγάλος ο δικός μας, είναι να μην οδηγηθούμε σε σηψαιμία».

Ο κ. Χαριλάου όπως ανέφερε για την αντιμετώπιση της κατάστασης των οκτώ ασθενών, ο ΟΚΥπΥ, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με πανεπιστημιακό νοσοκομείο του εξωτερικού και «ελπίζουμε ότι, θα καταφέρουμε το καλύτερο».

Σε ό, τι αφορά την μέχρι τώρα θεραπεία των οκτώ ασθενών, οι οποίοι, εξαιτίας της μόλυνσης που παρουσίασαν στα μάτια τους, κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους, (στο μάτι που έχει χειρουργηθεί), ο διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου (όπου παραμένουν τρεις ασθενείς) Ανδρέας Νεοφύτου, ανέφερε ότι «υπάρχει μια ήπια βελτίωση στη φλεγμονή”, ωστόσο, «υπάρχει πάντοτε κίνδυνος να χάσουν την όραση τους».

Επιβάλλεται, πρόσθεσε, «να ολοκληρωθούν δύο με τρία 24ωρα, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η ζημιά που υπέστησαν τα μάτια και αυτό επειδή, πρέπει πρώτα, να καθαρίσει ο οφθαλμός από τη φλεγμονή».

Πάντως, ο Καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Πετρίκκος, εξήγησε χθες, ότι μολύνσεις από ψευδομονάδα (το μικρόβιο από το οποίο προσβλήθηκαν οι οκτώ ασθενείς), συμβαίνουν αρκετά συχνά σε όλα τα νοσοκομεία.

«Το να υπάρχουν όμως, οκτώ περιστατικά σε ένα χειρουργείο, σημαίνει ότι υπήρξε μια εστία μετάδοσης και αυτή η εστία πρέπει να εντοπιστεί», είπε και πρόσθεσε ότι «πολλές φορές είναι αδύνατον να εντοπιστεί».

Επιπρόσθετα σε εισαγωγείς αναλωσίμων ειδών, αλλά και σε κατασκευαστές, αποτάθηκε το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταλήξει η έρευνα του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ασφαλή συμπεράσματα.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η πιθανότητα, να χρησιμοποιήθηκαν ιατρικά αναλώσιμα τα οποία ανήκαν στην ίδια παρτίδα, στους οκτώ συγκεκριμένους ασθενείς, είναι πολύ μεγάλη. Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα, ενισχύεται και από το γεγονός, ότι την ίδια μέρα, είχαν υποβληθεί στην ίδια χειρουργική επέμβαση και στην ίδια χειρουργική αίθουσα, δέκα συνολικά ασθενείς, με τους δύο, για τους οποίους, όπως πληροφορούμαστε χρησιμοποιήθηκαν ιατρικά αναλώσιμα άλλης «σειράς», να μην έχουν επιμολυνθεί. Βεβαίως, το γεγονός ότι οι δύο από τους 10 ασθενείς δεν παρουσίασαν επιπλοκές, μπορεί να οδηγεί και σε άλλα συμπεράσματα. Για αυτό, ζητήθηκαν από τους εισαγωγείς αναλωσίμων ειδών και στοιχεία για τον αριθμό των «σετ» για επεμβάσεις καταρράκτη, που παραχωρήθηκαν στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν αυτά, χρησιμοποιήθηκαν βάσει των σχετικών ενδείξεων και σύμφωνα με όλους τους κανόνες ασφάλειας.

Επίσημα, η ομάδα που διερευνά την υπόθεση, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, μερικές ημέρες περιθώριο προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα της.

Την διερεύνηση όλων των ενδεχομένων, ζήτησαν χθες οι οργανωμένοι ασθενείς, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριο Κουλούμα, να ζητά «την κινητοποίηση όλων των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να καθοριστούν πρωτόκολλα, να καλυφθούν κενά που σήμερα υπάρχουν σε θέματα εποπτείας και να υπάρχουν διαδικασίες για την παρακολούθηση του κλινικού έργου που παράγεται στα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά». «Έχουμε επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια, πολλά από τα κενά που υπάρχουν», είπε, «όπως είναι, ο περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων νόμος, ο οποίος χρήζει επικαιροποίησης, όπως είναι η έλλειψη ενός εποπτικού θεσμού, η εφαρμογή πρωτοκόλλων, η εποπτεία της ασφάλειας των υπηρεσιών αλλά και ο έλεγχος των αναλωσίμων ειδών που χρησιμοποιούνται».

Ως ΟΣΑΚ, κατέληξε, «θα αναμένουμε το πόρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, διότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες και θα τοποθετηθούμε ανάλογα».

Υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν τα αναλώσιμα

Με δεδομένο το γεγονός, ότι το ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο διενεργήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις, είναι νοσηλευτήριο του Γενικού Συστήματος Υγείας, στην όλη υπόθεση εμπλοκή έχει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «υπάρχουν πρακτικές που ακολουθούνται και στο εξωτερικό και μπορούν να βοηθήσουν στην «παρακολούθηση» των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται». Όπως για παράδειγμα, «η τοποθέτηση κωδικού ασφαλείας, σε κάθε συσκευασία». Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, «θα γίνεται παρακολούθηση από τον ΟΑΥ και θα γνωρίζουμε πότε ένα αναλώσιμο χρησιμοποιήθηκε και ταυτόχρονα θα γίνεται και η σύγκριση μεταξύ του αριθμού των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται με τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται από κάθε νοσηλευτήριο και κάθε γιατρό».

Βεβαίως, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «τώρα μιλάμε γενικά και αόριστα και σίγουρα, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, διότι η έρευνα του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ήταν λάθος εμείς να τοποθετούμαστε χωρίς να έχουμε μπροστά μας όλα τα στοιχεία και δεδομένα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπακωνστανίνου τόνισε: «επειδή κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι έπεσε η ποιότητα των υπηρεσιών εξαιτίας του ΓεΣΥ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, εάν ένας γιατρός δεν κάνει σωστή χρήση των εργαλείων και των αναλωσίμων, δεν ευθύνεται το ΓεΣΥ αλλά ο ίδιος ο γιατρός».



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img