Με Πλάτωνα, Αριστοτέλη και καρφιά η Έκθεση Οδυσσέα

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Με αναφορές σε διατυπώσεις του Πλάτωνα και Αριστοτέλη για την ανάγκη λογοδοσία των κυβερνώντων σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα προλόγισε την έκθεση την Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα ανέφερε «Όπως πρώτοι διατύπωσαν ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης πριν 2.500 χρόνια, απαραίτητο συστατικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η λογοδοσία των κυβερνώντων προς τους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία, στην οποία εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση του τόπου, διαχειρίστηκε τους δημόσιους πόρους».

Ο Γενικός Ελεκτής σημείωσε πως «Στα σύγχρονα κράτη, αυτό τον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή επί των ασκούντων δημόσια εξουσία, καλούνται να επιτελέσουν τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα, τα οποία διατηρούν στενούς δεσμούς, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και οργανικούς δεσμούς, με το κοινοβούλιο της χώρας». Πρόσθεσε δε πως στην Κύπρο, η λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ρυθμίζεται στο Σύνταγμα, μέσω αρκετά ισχυρών διατάξεων, αλλά και σε αριθμό ειδικών και γενικών Νόμων. Ο, αυξημένης ισχύος, περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμος (Ν.20(I)/2014) επικαιροποίησε, διεύρυνε και αποκρυστάλλωσε το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τόνισε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελεί δημόσιο φορέα, ο οποίος θα πρέπει και ο ίδιος να εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης και οργάνωσης, ώστε να αξιοποιεί τους πόρους του κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό και να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επίσης ανέφερε πως οι πρακτικές διακυβέρνησης και οργάνωσης αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, από τη σκοπιά της οργάνωσης της Υπηρεσίας, του τρόπου που διοικείται, των εργαλείων διασφάλισης της ποιότητας, ώστε να αναπτυχθεί εντός της Υπηρεσίας κουλτούρα αριστείας, με την πρόσβαση και υιοθέτηση καλών πρακτικών και των θεμελιωδών αρχών αριστείας, που αποτελούν την ουσιαστική βάση για την επίτευξη βιώσιμης επαγγελματικής αριστείας. Κατάλληλο εργαλείο για αυτό τον σκοπό αποτελεί το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης – ΚΠΑ (Common Assessment Framework – CAF), που είναι ένα μοντέλο αυτοαξιολόγησης των επιδόσεων ενός δημόσιου Οργανισμού, βάσει των τεχνικών διοίκησης ποιότητας.  Αυτό, δήλωσε πως προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να εισαχθούν οι αρχές Διοίκησης Ποιότητας στους δημόσιους οργανισμούς της Ε.Ε. Η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου παρέχει σε Υπουργεία και Υπηρεσίες στήριξη για εφαρμογή του ΚΠΑ. Η Υπηρεσία μας, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής , από την πρώτη στιγμή, εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα και ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή μας, η οποία, ως αναμενόταν, ανέδειξε πολλές αδυναμίες. Καταρτίσαμε σχέδιο δράσης και έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες για χειρισμό όλων αυτών των αδυναμιών. Στόχος μας είναι η επαγγελματική αριστεία.

Τέλος για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, το 2016 η Ελεγκτική Υπηρεσία μετακάλεσε την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για μία ομότιμη αξιολόγηση (peer review). Τα πορίσματα και εισηγήσεις των Βρετανών, αλλά και η αυτοαξιολόγηση της Υπηρεσίας που προηγήθηκε, αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο μίας ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με πλήρη επικαιροποίηση και αναβάθμιση των ελεγκτικών οδηγιών και διαδικασιών, σύσταση και λειτουργία Μονάδας Μεθοδολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου και αλλαγή στη δομή των Εκθέσεων και στον τρόπο που αυτές εκδίδονται.

Οι στρατηγικές επιδιώξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για την περίοδο 2019-2021, είναι οι ακόλουθες:

1. Εμπέδωση της χρηστής διοίκησης στους ελεγχόμενους φορείς. Βελτίωση της λογοδοσίας και απολογισμού και μείωση της ατιμωρησίας.

2. Δημιουργία ενός πλαισίου συμμόρφωσης και υιοθέτησης των συστάσεων της Υπηρεσίας. Ενίσχυση της συνεργασίας με τους ελεγχόμενους φορείς.

3. Συνεχής βελτίωση των διαδικασιών στους ελεγχόμενους φορείς, μέσα από ένα κύκλο ανατροφοδότησης – βελτίωσης.

4. Προώθηση βέλτιστων διαδικασιών από τους ελεγχόμενους φορείς. Δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού οικονομικής και διαχειριστικής παρακολούθησης.

5. Ενδυνάμωση της υπεύθυνης και πλήρους ενημέρωσης του πολίτη και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα του δημόσιου τομέα.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img