Αρχική Κύπρος Νέα Βουλή με ανατροπές: Άνοδος ΕΛΑΜ, είσοδος Άλματος και Άμεσης Δημοκρατίας
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Νέα Βουλή με ανατροπές: Άνοδος ΕΛΑΜ, είσοδος Άλματος και Άμεσης Δημοκρατίας

Share
Share

Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων. Την πιο αξιοσημείωτη άνοδο είχε το ΕΛΑΜ με διπλασιασμό των εδρών του και αύξηση των ποσοστών του κατά 4%. Το ΑΚΕΛ διατήρησε τον αριθμό των εδρών του και αύξησε τα ποσοστά του κατά 1,4%. Ο ΔΗΣΥ διατήρησε την πρωτιά και τις έδρες του, καταγράφοντας μικρή πτώση στο ποσοστό του -0,8%. Το ΔΗΚΟ κατέγραψε μείωση κατά 1,3% στα ποσοστά του και έχασε 1 έδρα.

Είσοδο, επίσης, στη νέα Βουλή, πέτυχαν το Άλμα και η Άμεση Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας 5,8% και 5,4% αντίστοιχα, ενώ χαμένοι και εκτός Βουλής είναι η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Το ποσοστό της αποχής ανήλθε σε 33,09%. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήταν 569.182 και ψήφισαν 380.851. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 372.063 (97,69%), τα άκυρα:6.618 (1,74%) και τα λευκά 2.170 (0,57%).

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στη νέα Βουλή μπαίνουν οι εξής:
Στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, έχουν εκλεγεί από τον ΔΗΣΥ οι Δημήτρης Δημητρίου, Γεώργιος Παμπορίδης, Σάβια Ορφανίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Χαράλαμπος Πετρίδης. Από το ΑΚΕΛ έχουν εκλεγεί οι Χρίστος Χριστοφίδης, Άριστος Δαμιανού, Γιώργος Λουκαΐδης και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Στέφανος Στεφάνου. Από το ΕΛΑΜ έχουν εκλεγεί οι Μάριος Πελεκάνος και Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και Χρίστος Χρίστου, ενώ από το ΔΗΚΟ έχουν εκλεγεί οι Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης. Παράλληλα, έχουν εκλεγεί η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από το Άλμα και ο Φειδίας Παναγιώτου ή ο Γιάννης Λαούρης από την Άμεση Δημοκρατία Κύπρου.

Στη Λεμεσό, από τον ΔΗΣΥ εκλεγονται οι Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργος Καραϊσκάκης, Μιχάλης Φέλλας και Μιχάλης Κουννούνης. Από το ΑΚΕΛ εκλέγονται οι Εφραίμ Χρίστου, Μαρίνα Νικολάου και Αργεντούλα Ιωάννου. Από το ΕΛΑΜ εκλέγονται οι Πόλυς Ανωγυριάτης και Ευγένιος Χαμπούλλας, ενώ από το ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου. Επίσης, εκλέγεται ο Δημήτρης Σουγλής από την Άμεση Δημοκρατία Κύπρου και ο Μιχάλης Παρασκευά από το Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο.

Στην Πάφο, εκλέγονται ο Χαράλαμπος Πάζαρος και η Νικολέττα Κωνσταντίνου από τον ΔΗΣΥ, ο Βαλεντίνος Φακοντής από το ΑΚΕΛ, ο Χρύσανθος Σαββίδης από το ΔΗΚΟ και ο Δημήτρης Μπάρος από την Άμεση Δημοκρατία. Ο κ. Πάζαρος συγκέντρωσε 4.609 σταυρούς προτίμησης, η κα. Κωνσταντίνου 3.608, ο κ. Φακοντής 3.943, ο κ. Σαββίδης 4.778 και ο κ. Μπάρος 280 ψήφους.

Στη Λάρνακα, τις έδρες εξασφάλισαν οι Αντρέας Πασιουρτίδης και Πανίκκος Ξιουρούππας από το ΑΚΕΛ, οι Πρόδρομος Αλαμπρίτης και Αννίτα Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Αποστόλου από το ΔΗΚΟ και ο Σωτήρης Ιωάννου από το ΕΛΑΜ.

Στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, τις τρεις έδρες εξασφάλισαν η Αναστασία Χασίκου από το ΑΚΕΛ με 2.240 σταυρούς προτίμησης, ο Δήμος Γεωργιάδης από τον ΔΗΣΥ με 1.935 σταυρούς και ο Αδάμος Άσπρης από το ΔΗΚΟ με 776 ψήφους.

Στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, τις έδρες εξασφάλισαν οι Γιώργος Καρούλλας, Νίκος Γεωργίου και Γεώργιος Λυσανδρίδης από τον ΔΗΣΥ. Από το ΕΛΑΜ εκλέγονται οι Λίνος Παπαγιάννης και Λίνος Ιωάννης Χατζηγεωργίου. Το ΑΚΕΛ εξασφάλισε τρεις έδρες με τους Νίκος Κεττήρος, Γιώργος Κουκουμάς και Γιαννάκης Γαβριήλ. Επίσης, εκλέγεται η Νταϊάνα Λούσια Κωνσταντινίδη από την Άμεση Δημοκρατία, καθώς και η Θεοδουλίτσα (Λίτσα) Δρουσιώτου από το Άλμα. Τέλος, μετά από ένα εκλογικό θρίλερ, την έδρα του ΔΗΚΟ στην Αμμόχωστο πήρε ο Ζαχαρίας Κουλίας με μόλις 67 ψήφους διαφορά από τον Χρίστο Σενέκη.

Τα ποσοστά των κομμάτων:
Αναλυτικά, ο ΔΗΣΥ πήρε 27,1% και διατήρησε τις 17 έδρες του, συγκρατώντας, σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του, καταγράφοντας απώλειες μικρότερες του 1% (0,8%).

Το ΑΚΕΛ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 1,4%, λαμβάνοντας 23,9%, διατηρώντας, επίσης τις 15 έδρες του.
Μεγάλος νικητής, με αύξηση ποσοστών κατά 4 μονάδες και διπλασιασμό των εδρών του είναι το ΕΛΑΜ, που πήρε 10,9%.

Το ΔΗΚΟ απώλεσε μία έδρα καταγράφοντας απώλειες 1,3%. Παίρνοντας 10% κατάφερε, ωστόσο, να διατηρήσει 8 από τις 9 έδρες που είχε εξασφαλίσει το 2021.
Το Άλμα πήρε 5,8% εξασφαλίζοντας είσοδο στη Βουλή με 4 έδρες.
Η Άμεση Δημοκρατία πήρε 5,4% και επίσης 4 έδρες.

Μεγάλος ηττημένος ήταν η ΕΔΕΚ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απώλεια ποσοστών κατά 3,5 μονάδων, λαμβάνοντας 3,3%, χωρίς να εξασφαλίζει είσοδο στη Βουλή, σε σχέση με 4 έδρες και 6,7% που πήρε το 2021.
Η ΔΗΠΑ είχε απώλεια 3 ποσοστιαίων μονάδων, λαμβάνοντας 3,1%, χωρίς να εξασφαλίζει έδρα στη Βουλή, ενώ το 2021 είχε λάβει 4 έδρες.
Το Κίνημα Οικολόγων απώλεσε 2,5%, μένοντας επίσης εκτός Βουλής, λαμβάνοντας 2%, ενώ το 2021 είχε εξασφαλίσει 3 έδρες και 4,41%.
Επίσης, το Βολτ, που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν εντός Βουλής, πήρε 3,1% και έμεινε εκτός. Οι Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυνηγών πήραν 3,2%, αλλά δεν εξασφάλισαν έδρα.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚοινωνίαΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Αφθώδης πυρετός: Κτηνίατροι προειδοποιούν για κίνδυνο και ζητούν προστασία από την Αστυνομία

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι χωρίς παρουσία της Αστυνομίας...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στέγαση στην Κύπρο: Καθυστερήσεις σε δάνεια και ενοίκια πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Oι καθυστερήσεις σε δόσεις και ενοίκια επηρέασαν το 4,5% του πληθυσμού της...

ΚύπροςΠολιτική

Η γεωπολιτική ένταση απειλεί τις οικονομικές προοπτικές της Κύπρου

Βελτιωμένο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2025, χάρη κυρίως στη διεύρυνση του...