Αρχική Ελλάδα Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων ομογενών «Νόστος 3»
ΕλλάδαΚύριες Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων ομογενών «Νόστος 3»

Share
Default Featured Image
Share

Την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 3» για τον απεγκλωβισμό και την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων ομογενών από την περιοχή της Μαριούπολης της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι η αυτοκινητοπομπή της επιχείρησης, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, κατόρθωσε και πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

«Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι», αναφέρει η ανάρτηση του κ. Δένδια.

«Η επιχείρηση Νόστος 3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση», καταλήγει ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η επιχείρηση διεξήχθη «υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», με την αυτοκινητοπομπή να ξεκινά από τη Μαριούπολη πριν από τρεις μέρες και να περνά σήμερα επιτυχώς τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο αρχικά από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, ενώ εν συνεχεία προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα, αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη Μολδαβική πλευρά των συνόρων, κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά, θα υποδεχθεί τους Έλληνες ομογενείς.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της Κυβέρνησης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνείσφεραν στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης τόσο επί του εδάφους, όσο και στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται, οι Γενικοί Πρόξενοι στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν χθες ελληνικές διπλωματικές πηγές, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να μείνει στη χώρα.

Η επιχείρηση «Νόστος 3» είναι η τρίτη επιχείρηση εκκένωσης που συντονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την Ουκρανία.

Προηγήθηκε η επιχείρηση «Νόστος 1», σε συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Κίεβο, καθώς και η επιχείρηση εκκένωσης «Νόστος 2», την οποία οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Οδησσό.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

ΗΠΑ–Ιράν: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν γενικευμένο πόλεμο και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο;

Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London, δρ Μάνος Καραγιάννης, αναλύει...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Οι πάγοι της Αρκτικής καταρρέουν – Τι σημαίνει η μεγαλύτερη χειμερινή υποχώρηση που έχει καταγραφεί

Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής κατά τους χειμερινούς μήνες επιταχύνεται...

Κύριες Ειδήσεις

Έξω από το Προεδρικό οι πρατηριούχοι θέλουν να δοθεί παράταση της ακινητοποίησης 300 βυτιοφόρων.

Στους δρόμους οι πρατηριούχοι: Πορεία με βυτιοφόρα στο Προεδρικό Έξω από το...

ΓυναίκαΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Η πιο σκοτεινή σελίδα του 1974: Οι μαρτυρίες για τους βιασμούς στην τουρκική εισβολή

Οι μαρτυρίες που καταγράφηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο...