ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ
Η Αστυνομία κάνει λόγο για μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις των τελευταίων ετών, η οποία αφορούσε σχεδιαζόμενες δολοφονίες επί πληρωμή. Τρεις ύποπτοι ευρωπαϊκής καταγωγής τελούν υπό κράτηση, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και αστυνομικός υπό κάλυψη, με καθοριστική συμβολή της Europol
ρεις άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής τελούν υπό κράτηση στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης που αφορά συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με την Αστυνομία να χαρακτηρίζει την υπόθεση ως μία από τις σοβαρότερες των τελευταίων ετών και να κάνει λόγο για επιτυχή αποτροπή σχεδιαζόμενων δολοφονιών στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στις 31 Αυγούστου στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και 97.6 και στην εκπομπή «Πρωινή Επιθεώρηση», ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Βύρωνα Βύρωνος ανέφερε ότι πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία Κύπρου και αφορά πρόληψη σοβαρού εγκλήματος».
Όπως είπε, «χάρη στην αξιολόγηση πληροφοριών που είχαν συλλεγεί, στον σωστό επιχειρησιακό σχεδιασμό και στις στοχευμένες ενέργειες των υπηρεσιών μας, προχωρήσαμε στον εντοπισμό των υπόπτων και στις συλλήψεις τους».
Σύμφωνα με τον κ. Βύρωνα, οι τρεις ύποπτοι είναι πρόσωπα ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ εναντίον τους διερευνώνται αδικήματα που περιλαμβάνουν συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Αστυνομικός υπό κάλυψη στην επιχείρηση
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επιβεβαίωσε επίσης ότι στην επιχείρηση που οδήγησε στις συλλήψεις συμμετείχε αστυνομικός υπό κάλυψη.
«Ναι. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις συγκαλυμμένης δράσης που διεκπεραίωσε η Αστυνομία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα μέλη της δύναμης εργάστηκαν εντατικά για αρκετές ημέρες.
«Η επιχείρηση οδήγησε στην αποτροπή ενός πολύ σοβαρού εγκλήματος», σημείωσε, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο φερόμενο θύμα ή σε ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων προσώπων, επικαλούμενος το γεγονός ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.
Ο κ. Βύρωνος δεν αποκάλυψε άλλες λεπτομέρειες για τα παρολίγον θύματα, μόνο ότι πρόκειται για δίδυμα αδέρφια, οι οποίοι δεν είναι κυπριακής καταγωγής.
Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας το Σάββατο, η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν μέσω της Europol και αφορούσαν σχεδιαζόμενες δολοφονίες στην Κύπρο έναντι αμοιβής.
Μετά τη λήψη των πληροφοριών ενεργοποιήθηκε άμεσα επιχειρησιακός σχεδιασμός από την Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με κλιμάκιο της Αστυνομίας της Δανίας και τη Europol.
Η συντονισμένη διερεύνηση, η αξιολόγηση πληροφοριών και η συλλογή τεκμηρίων οδήγησαν στην έκδοση δικαστικών ενταλμάτων και στη διενέργεια επιχείρησης στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, κατά την οποία συνελήφθησαν οι τρεις ύποπτοι.
Η Αστυνομία χαρακτήρισε την υπόθεση ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας της διεθνούς συνεργασίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται από Ειδική Ανακριτική Ομάδα του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



