Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Τμήμα Δασών, για να σταματήσουν άμεσα οι εκκοπές μαύρης πεύκης στο δάσος του Προδρόμου, πολλές από τις οποίες είναι αιωνόβιες.
Η έκκληση απευθύνεται επίσης σε κάθε άλλο φορέα του δημοσίου (Επίτροπος Περιβάλλοντος, Επίτροπος Τροόδους κ.ά), καθώς και του ιδιωτικού τομέα (πολιτικά κόμματα, Οικολόγοι, κ.ά.) και σε κάθε υπεύθυνο ευαισθητοποιημένο πολίτη, που μπορεί να επηρεάσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση και να σταματήσει το ανοσιούργημα αυτό εις βάρος της φυσικής κληρονομιάς του Τροόδους και της κοινότητας του Προδρόμου.
«Δυστυχώς, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα το Τμήμα Δασών, κάνοντας χρήση της αναχρονιστικής πρακτικής να βγάζει πεύκα προς πώληση σε ιδιώτες μέσω προσφορών, πρακτική που εφάρμοζε στο παρελθόν και το Τμήμα Αρχαιοτήτων και πωλούσε αρχαιότητες, καταστρέφει ένα από τα ομορφότερα δάση του Τροόδους και ειδικότερα της περιοχής του Προδρόμου» σημειώνεται.
Το εν λόγω δάσος ευρίσκεται κατά μήκος του δασικού δρόμου περίπατου που αρχίζει στα αριστερά της δεύτερης στροφής του δρόμου που οδηγεί από την Πλατεία του Προδρόμου προς το Τρόοδος. Καλούνται όλοι να το επισκεφθούν, ειδικά τα ΜΜΕ, ώστε να δημοσιοποιηθεί και να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής που επιτελείται.
Το πρόσχημα περί ανανέωσης των δασών της Κύπρου έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογητικό για εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδιωτών που εμπορεύονται την ξυλεία. Ο δε τρόπος που γίνεται, εύλογα θα μπορούσε να αφήσει υποψίες για διαπλοκή.
Το δε επιχείρημα ότι τα λεφτά από την πώληση των δένδρων αυτών, που μέχρι στιγμής υπολογίζονται μεταξύ 150 και 200, αν όχι περισσότερα, πάνε στο ταμείο του κράτους, είναι γελοίο, γιατί το κυπριακό κράτος δεν έχει ανάγκη εμπλουτισμού του ταμείου του ξεπουλώντας την δασική φυσική του κληρονομιά και μάλιστα από το Εθνικό Πάρκο Τροόδους.
«Καλείται ο καθ’ύλιν υπουργός και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών να δώσουν στην δημοσιότητα τα στοιχεία πώλησης των εν λόγω δεκάδων δένδρων μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας που πρέπει να υπάρχει, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες στους οποίους ανήκει αυτή η δασική κληρονομιά, ποίοι έκριναν ότι τα δένδρα αυτά έπρεπε να βγουν στην πώληση, για ποιούς λόγους, πόσα και σε ποίους πωλήθηκαν και εάν αυτοί οι αγοραστές είναι οι ίδιοι που αγοράζουν κάθε φορά δένδρα από τον δασικό πλούτο της Κύπρου, γιατί η εν λόγω πρακτική δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται και ευχόμαστε η περίπτωση του Προδρόμου να είναι η τελευταία» υπογραμμίζει η ανακοίνωση- έκκληση του Κέντρου.
Οι ιδιώτες θα μπορούσαν να φυτεύουν με επιχορηγήσεις δασικά είδη σε δικά τους κτήματα και με το δικαίωμα εκκοπής και πώλησης των δένδρων αυτών στην κατάλληλη ηλικία. Η καταστροφή δημοσίων δασών με εκκοπές και πωλήσεις πρέπει να σταματήσει άμεσα.
«Ως εθνικό πάρκο που αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το Εθνικό Πάρκο Τροόδους θα πρέπει να υπερισχύει κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως προτείνεται στις Οδηγίες Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ για τα φυσικά τοπία. Οι ορισμοί ΕΕ μπορούν να περιλαμβάνουν: ‘πολιτιστικά τοπία, γεωλογικούς, βιολογικούς και φυσικούς σχηματισμούς’ και συνεπώς περιλαμβάνει τους προστατευόμενους χώρους ενδιαιτημάτων όπως του Pinus nigra subsp. Palassiana (9530) και το Τροόδος (τύπος οικοτόπου 6460). Και οι δύο περιοχές ενδιαιτημάτων χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητες».