Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον άνδρα ηλικίας 51 ετών για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πρόκλησης πυρκαγιάς εξαιτίας αλόγιστης ή αμελούς χρήσης εργαλείου κατά παράβαση του Νόμου για τη πρόληψη πυρκαγιών στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη περιοχή της Τόχνης της επαρχίας Λάρνακας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας «στο πλαίσιο συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Τόχνης στη Λάρνακα, η Αστυνομία συνέλαβε την Τετάρτη 17 Μαίου, βάσει δικαστικού εντάλματος, ένα πρόσωπο ηλικίας 51 ετών για διευκόλυνση των ανακρίσεων, το οποίο και τέθηκε υπό κράτηση».
Όπως αναφέρεται, «γύρω στη μία το μεσημέρι της Τετάρτης λήφθηκε πληροφορία για φωτιά σε περιοχή του χωριού Τόχνη στη Λάρνακα. Σύμφωνα πάντα με την πληροφορία, στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες κατασκευής μεταλλικής περίφραξης με τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων».
Προστίθεται ότι «από τις μαρτυρίες που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία, φαίνεται ότι η φωτιά ξέσπασε από τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και αμέσως μετά, αυτή επεκτάθηκε».
Ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου, σε συνεργασία με το ΤΑΕ Λάρνακας, συνεχίζουν τις εξετάσεις.
Τελικές ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Χοιροκοιτία, Βάβλα και Τόχνη
Τελικές ρίψεις νερού πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο τρίγωνο Χοιροκοιτίας – Βάλβας και Τόχνης όπου το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Μαΐου, ξέσπασε φωτιά, η οποία κατέκαυσε περίπου 1 με 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δένδρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αρκετός κόσμος παρέμεινε στη περιοχή, ενώ επίγειες δυνάμεις προσέγγιζαν εστίες φωτιές που υπήρχαν στις καμένες περιοχές.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής χαρακτήρισε συλλογική την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, δηλαδή Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Δασών, Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η οποία βοήθησε τα μέγιστα, Πολιτική Αμυνα, Ταμείο Θήρας, Κοινότητες και εθελοντικά σύνολα. «Μετά από πολλές και πολύωρες προσπάθειες, αλλά και αρκετές δυσκολίες που υπήρχαν, έγινε κατορθωτή η κατάσβεση της φωτιάς» είπε.
Πρόσθεσε ότι «οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση αλλά και η ιδιομορφία του εδάφους που δημιουργούσε ανέμους, δυσκόλευε πάρα πολύ το έργο της πυρόσβεσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αρκετός κόσμος παρέμεινε στη περιοχή, ενώ επίγειες δυνάμεις προσέγγιζαν εστίες φωτιές που υπήρχαν στις καμένες περιοχές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεττής είπε πως «νωρίς σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκαν τα δύο ελικόπτερα τα οποία, όπου εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εντοπίζονται ακόμα, εστίες φωτιάς, έκαναν ρίψεις προκειμένου να ασφαλιστεί η περιοχή. Από την ενημέρωση που έχουμε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, γνωρίζουμε ότι σήμερα θα φυσούν έντονοι, νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι και έτσι θα παραμείνουν στην περιοχή δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις φωτιάς».
Οσον αφορά τον συντονισμό των Υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ο κ. Κεττής είπε πως «έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, αφού όλοι γνώριζαν πού θα πάνε και τι θα κάνουν κάνουν, στη βάση του προωθημένου κέντρου που έστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη περιοχή. Ταυτόχρονα ήταν πολύ ουσιαστική και η προσφορά των οργανωμένων εθελοντικών ομάδων, που ήταν απαίτηση της Υπηρεσίας να είναι θεσμοθετημένοι, ασφαλισμένοι και ντυμένοι».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η εστία της φωτιάς ήταν μία, αλλά λόγω των σφοδρών ανέμων επεκτάθηκε ραγδαία. Υπήρχαν δύο ενεργά μέτωπα, δηλαδή το βορειοδυτικό και το νότιο τα οποία χωρίστηκαν σε τομείς με αποτέλεσμα το πρώτο να το αναλάβει το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία το δεύτερο».
Εξήγησε μάλιστα πως «σε περίπτωση που η φωτιά στο βορειοδυτικό μέτωπο ξέφευγε τότε θα απειλούσε Κοινότητες».
Οσον αφορά τη σύλληψη ενός ατόμου ως υπόπτου για την πυρκαγιά, ο κ. Κεττής «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το 92% των πυρκαγιών οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η πλειονότητα του κόσμου έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να προσέξουμε και να προστατεύσουμε τον φυσικό πλούτο που απέμεινε στην Κύπρο».
Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, λένε οι κοινοτάρχες Τόχνης και Χοιροκοιτίας
Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα από την έγκαιρη παρέμβαση των πτητικών και επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και όλων των άλλων υπηρεσιών, για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή Τόχνης της επαρχίας Λάρνακας, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι Κοινοτάρχες Τόχνης και Χοιροκοιτίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης Παντελής Χαραλάμπους ανέφερε ότι «σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα με την πυρκαγιά και με τη συμβολή όλων, δηλαδή κρατικής μηχανής, εθελοντών και κοινοτικής αρχής, καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Ουσιαστικά, σημείωσε, «η φωτιά ξεκίνησε από ένα χώρο, σε γη που ανήκει στην Κοινότητα Τόχνης, τον οποίο προσπαθούσαν να περιφράξουν, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, βοήθησαν στην ραγδαία επέκταση της πυρκαγιάς».
Πρόσθεσε πως «αργά το απόγευμα όταν οι άνεμοι κόπασαν, βοήθησαν πολύ στην τελική κατάσβεση της φωτιάς».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως «δυστυχώς η χθεσινή πυρκαγιά απέδειξε την ασυνειδησία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν χθες, να χρησιμοποιούνται εργαλεία, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα, όπως άλλωστε έγινε, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι κοινοτάρχες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για συζήτηση του θέματος των πυρκαγιών και ενδεχόμενης λήψης μέτρων, είπε ότι σίγουρα θα γίνει κάτι τέτοιο. «Το πρόβλημα είναι ότι άτομα τα οποία προβαίνουν σε τέτοιου είδους εργασίες σε γη που βρίσκεται εκτός του πυρήνα των Κοινοτήτων, δεν ενημερώνουν κανένα».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «δεν μπορούν οι Κοινότητες να ελέγχουν όλη τη περιοχή τους αφού αρκετά ορεινά σημεία έχουν χωματόδρομους και δεν διαθέτουν ούτε καν αγροτικούς δρόμους. Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ακατοίκητες, δεν διαμένουν άτομα και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χοιροκοιτίας Ελένη Θεοδώρου χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» τη χθεσινή μέρα και είπε πως «σήμερα Πέμπτη αντικρύσαμε από το πρωί ένα μαύρο τοπίο και εκεί που το συγκεκριμένο τοπίο πήγαινε να ανασάνει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2021, μαύρισε ξανά. Το λυπηρό με τις πυρκαγιές είναι το φόντο που αντικρύζει κανείς την επόμενη μέρα, τόσο στο περιβάλλον όσο και στα αγροτικά τεμάχια των κατοίκων της περιοχής».
Πρόσθεσε ότι «τα ελικόπτερα έκαναν τελικές ρίψεις νερού από το πρωί και απ’ ό,τι έχουμε ενημερωθεί η σημερινή θα είναι δύσκολη μέρα λόγω και των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν το απόγευμα, αφού υπάρχει ο φόβος για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της φωτιάς. Ολες οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και εθελοντές καθώς και τα Κοινοτικά Συμβούλια έκαναν ευτυχώς ό,τι μπορούσαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».
Ωστόσο, σημείωσε, «δυστυχώς το ανθρώπινο χέρι κάνει ζημιές, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περίφραξη ενός τεμαχίου που γινόταν από δύο άτομα, χωρίς όμως να έπαιρναν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας. Ευτυχώς όμως έγινε κατορθωτό μετά από πολλές ώρες και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, να αποφευχθούν τα χειρότερα».
GREEN PRESS CYPRUS