Ελλάδα: Τροπολογία στο «πόδι» για το περιβάλλον

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Nέο ρεσιτάλ πρόχειρης νομοθέτησης από τους αρίστους του επιτελικού κράτους οι οποίοι, αφού με νομοσχέδιο που κατέθεσαν κατήργησαν τα πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος, ήρθαν με τροπολογία να προβλέψουν νέα διαδικασία με άλλα πρόστιμα που επιβάλλονται, όμως έπειτα από προειδοποιήσεις και συστάσεις.

Η «Εφ.Συν.» είχε γράψει εδώ και μέρες αναλυτικά (8/10/21-«Καταργούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο περιβάλλον»), όταν δηλαδή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, που επεσήμαινε ότι υποβαθμίζεται ο ήδη αποδυναμωμένος ελεγκτικός ρόλος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι «μετατρέπονται σε συμβούλους περιβαλλοντικής συμμόρφωσης επιχειρήσεων και φορέων που παραβιάζουν τη νομοθεσία».

Το WWF τόνιζε ότι το περιβαλλοντικό δίκαιο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση εφαρμογής με 29 «ανοικτές υποθέσεις», τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μειώνεται κάθε χρόνο, ενώ ακόμη και η γνωστή «Εκθεση Πισσαρίδη» ζητά αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος.

Η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι τα πρόστιμα δεν καταργούνται, αλλά θα επιβάλλονται αφού προηγηθούν έλεγχοι στις επιχειρήσεις και τους απευθυνθούν συστάσεις και προειδοποιήσεις. Ποιο θεσμικό πλαίσιο, όμως, θα στηρίξει αυτές τις νέες διαδικασίες; Απεδείχθη ότι αυτό δεν υπήρχε μέσα στο νομοσχέδιο που καταργούσε τα πρόστιμα, αλλά προστέθηκε εκ των υστέρων με τροπολογία που κατατέθηκε τώρα. Βάσει αυτής προβλέπεται ότι σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προκαλούν ρύπανση ή άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος «επιβάλλονται τα ακόλουθα μέτρα και κυρώσεις»:

● Πλάνο διορθωτικών ενεργειών που επέχει τη θέση του μέτρου της γραπτής σύστασης, επανέλεγχος εντός προθεσμίας, προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων.

● Πρόστιμο 500 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών.

● Προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας, μετά από εισήγηση της αρμόδιας για την περιβαλλοντική επιθεώρηση αρχής.

Επίσης, οι περιβαλλοντικές παραβάσεις χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

● Χαμηλής σοβαρότητας, όπου το πρόστιμο φθάνει έως 0,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 500 και 50.000 ευρώ.

● Μέτριας σοβαρότητας, με πρόστιμο έως 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων και ποσά μεταξύ 10.000 και 200.000 ευρώ.

● Σημαντικής σοβαρότητας, με πρόστιμο έως το 6% των ετήσιων ακαθάριστων και ποσό μεταξύ 40.000-800.000 ευρώ.

● Πολύ σημαντικής σοβαρότητας, οπότε το πρόστιμο δεν υπερβαίνει το 10% των εσόδων και κυμαίνεται μεταξύ 100.000-5.000.000 ευρώ.

Στην κριτική του το WWF, πάντως, είχε ήδη αναφερθεί σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων «πιο γραφειοκρατική και μακροχρόνια από την ισχύουσα, που επιτρέπει στον ρυπαίνοντα να συνεχίσει να ρυπαίνει και να αντιτάσσεται στους ελέγχους για πολλά χρόνια».

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img