Η τεχνολογία στην υπηρεσία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για τα κυπριακά δεδομένα εφαρμόστηκε στο νηπιαγωγείο Λινόπετρας (Λεμεσού) που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ImpactEdTech το οποίο διοργανώνεται από το European Schoolnet (http://www.eun.org/), ένας οργανισμός που υποστηρίζει σχολεία και εκπαιδευτικούς και προωθεί την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε σχολεία της Ευρώπης. 

Στα πλαίσια του προγράμματος δοκιμάστηκαν ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια ενσώματης μάθησης με μαθητές που φοιτούν στην ειδική μονάδα του νηπιαγωγείου (μαθητές με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές-αυτιστικές διαταραχές). Η ενσώματη μάθηση μέσω ειδικά σχεδιασμένων ψηφιακών παιχνιδιών αποτελεί μία μοντέρνα και πολύ αποτελεσματική εκπαιδευτική μέθοδο τόσο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας τυπικής ανάπτυξης όσο και για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Βασικό χαρακτηριστικό της  μεθόδου είναι η κινησιολογική και συναισθηματική εμπλοκή του παιδιού που καλείται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες για διάφορους γνωστικούς στόχους (Μαθηματικά, Γλώσσα, Φυσικές Έννοιες, κλπ) χρησιμοποιώντας τα χέρια και το σώμα για την αλληλεπίδραση με το ψηφιακό περιβάλλον. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών που ειδικά για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντική. Μέσω της ενεργητικής εμπλοκής του παιδιού πέρα από τους γνωστικούς στόχους, ενδυναμώνεται η μνήμη, παρατηρητικότητα, λεπτή και αδρή κινητικότητα και ο οπτικοκινητικός συντονισμός. Η μέθοδος ενσώματης μάθησης μέσω ψηφιακών παιχνιδιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Για κάθε μαθητή αναπτύχθηκε ειδικό σχέδιο παρέμβασης ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι διδασκαλίας και εφαρμόστηκαν δραστηριότητες ενσώματης μάθησης μέσω ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Το πρόγραμμα με συγκεκριμένες παιγνιώδεις δραστηριότητες εφαρμόστηκε στα πλαίσια μαθήματος εντός της ειδικής μονάδας σε καθημερινή βάση για περίοδο ενός μήνα. Το πρόγραμμα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να δοκιμάσουν κάτι καινοτόμο και να εκπαιδευτούν με ένα πιο σύγχρονο και διασκεδαστικό τρόπο μάθησης.  Σημαντικότατα, όλοι οι μαθητές παρουσίασαν πρόοδο ήδη στην περίοδο του ενός μήνα. Αντίστοιχες δράσεις σε σχολεία πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία.

Η συμμετοχή του νηπιαγωγείου Λινόπετρας (Λεμεσού) στην ευρωπαϊκή δράση ImpactEdTech, έρχεται μετά από την επιτυχή περσινή εμπειρία σχετικά με την αξιοποίηση των πολυαισθητηριακών τεχνολογιών μέσω του προγράμματος Inteled (https://www.inteled.org/), με συντονιστή το Cyprus Interaction Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. H δράση ImpactEdTech επικεντρώνεται στην περαιτέρω μελέτη και αξιοποίηση των βραβευμένων παιχνιδιών ενσώματης μάθησης Kinems



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img