Το 64% του ευρωπαϊκού εδάφους τελεί σε καθεστώς «προειδοποίησης» ή «συναγερμού» για ξηρασία, ενώ η ζέστη και η ανομβρία είναι πιθανό να συνεχιστούν έως τον Νοέμβριο, όπως σημειώνει η Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα, που καθοδηγεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Ο συνδυασμός ξηρασίας και καύσωνα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στα επίπεδα ύδατος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η επίτροπος Ερευνας και Καινοτομίας στην Ε.Ε., Μαρίγια Γκάμπριελ. «Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής κάθε χρόνο», σημείωσε. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των καλλιεργειών, εν μέσω και της επισιτιστικής επισφάλειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή, καθώς και στην παροχή ενέργειας, σε μια ήπειρο που πλήττεται από τη σημαντική μείωση των ροών αερίου από τη Ρωσία.
Καλλιέργειες
Οι ευρωπαϊκές καλλιέργειες έχουν πληγεί σημαντικά, με την απόδοση των σιτηρών να προβλέπεται μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο και την απόδοση του καλαμποκιού κατά 15%. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της ανομβρίας, καθώς και στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.