Αρχική Κύριες Ειδήσεις Καίνε κάτω από το χιόνι οι πυρκαγιές ζόμπι στον Καναδά
Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Καίνε κάτω από το χιόνι οι πυρκαγιές ζόμπι στον Καναδά

Share
Default Featured Image
Share

Η υγρασία έχει αυξηθεί, βροχές έχουν πέσει, χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για τον Καναδά, μία από τις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη, κατά την περίοδο του χειμώνα. Κι όμως, ενώ θα έπρεπε να έχουν σβήσει, οι τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν εκατομμύρια στρέμματα, σε μία από τις πιο πράσινες περιοχές του πλανήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παραμένουν, σιγοκαίνε, ακόμα και κάτω από στρώματα χιονιού, σαν ζόμπι που έχουν έρθει πάλι στον κόσμο των ζωντανών.

Δεκάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν πέρυσι εξακολουθούν να καίνε μέχρι σήμερα κάτω από το έδαφος στον Δυτικό Καναδά, προσφέροντας μια απόκοσμη εικόνα σε όποιον αντικρίσει το θέαμα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υψηλός αριθμός φέτος αυτών των «πυρκαγιών ζόμπι» (όπως ονομάζονται), σε συνδυασμό με τα σχετικά χαμηλά επίπεδα χιονιού που επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας, κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν φέτος.

Οι πυρκαγιές ζόμπι, ή οι πυρκαγιές χωρίς φλόγες, βραδείας καύσης που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της γης, έχουν προκαλέσει φόβους ότι η απόψυξη θα φέρει άλλο ένα καλοκαίρι γεμάτο αιθαλομίχλη στις ΗΠΑ. Η πυροσβέστης και επιστήμονας Sonja Leverkus είπε ότι καθώς οδηγούσε σε μια χιονοθύελλα τον Νοέμβριο στη μικρή της πόλη στη Βρετανική Κολομβία, παρατήρησε ότι αντί το χιόνι να είναι λευκό, είχε ένα μπλε-γκρι χρώμα από τον καπνό. «Δεν έχω δει ποτέ χιονοθύελλα να μυρίζει καπνό».

Το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Περισσότερα από 18 εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών κάηκαν και περίπου 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές, ενώ ο καπνός έφτασε μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

«Αποβιβάζονται»: Τα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τι γνώριζαν οι μεγάλες δυνάμεις πριν από τον Αττίλα

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή δημόσια αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών,...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Χριστοδουλίδης: Θα ζητήσω από ΟΗΕ και Τατάρ ανασκαφές σε στρατιωτικές περιοχές για τους αγνοουμένους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στην κοινή συνάντηση που...

ΠεριβάλλονΠολιτική

Νέα απειλή για τα ευρωπαϊκά δάση: Στην ΕΕ το καταστροφικό ασιατικό σκαθάρι

Ένα μικρό σκαθάρι που έχει καταστρέψει δεκάδες εκατομμύρια φράξους στη Βόρεια Αμερική...