Αρχική Κύριες Ειδήσεις «Νυκτόβιος αγωγός» μολύνει τη θάλασσα στη Δεκέλεια
Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλονΠεριβάλλον & ΆνθρωποςΠολιτική

«Νυκτόβιος αγωγός» μολύνει τη θάλασσα στη Δεκέλεια

Share
Default Featured Image
Share

Γράφει η Μαρία Αριστείδου

«Βόμβα» στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται κοντά στα διυλιστήρια στη Δεκέλεια τόνοι υγρών αποβλήτων, κατά πάσα πιθανότητα πετρελαιοειδών, που κατά τις βραδινές ώρες περνούν από αγωγό ασταμάτητα μέσα στη θάλασσα. Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση τυχόν μολυσμένων ειδών, όπως οστρακοειδών και αχινών, ενώ η θαλάσσια ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το θέμα έφτασε στα γραφεία της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ από ενοχλημένους ντόπιους, η οποίοι βλέπουν μαύρα υγρά να κυλάνε από τα βράχια μέσα στα ανοιχτά της θάλασσας, από έναν αγωγό μέσα στο νερό. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, ο βουλευτής Λευκωσίας Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Κουγιάλη ζητά όπως να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα και να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματά της έρευνας. Θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τους ιθύνοντες της παρουσίας του αγωγού, αλλά και για όσους «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στο έγκλημα.

Ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να δώσει τα δέουσα προσοχή στο θέμα, γιατί αποτελεί «βόμβα μεγατόνων». Σύμφωνα με έρευνες, τα υδατοδιαλυτά συστατικά των πετρελαιοειδών περιέχουν µια ποικιλία ενώσεων που είναι τοξικές για ένα ευρύ φάσµα θαλασσίων οργανισµών. Τα αυγά, οι προνύµφες των ψαριών και τα νεαρά άτοµα είναι γενικά πιο ευαίσθητα στη ρύπανση από πετρελαιοειδή. Ακόµη και 1 µg/l (1ppb) πετρελαίου στη θάλασσα µπορεί να βλάψει τους πιό ευαίσθητους οργανισµούς (UNEP, 1988). Ίχνη πετρελαίου στο νερό επηρεάζουν τη σεξουαλική συµπεριφορά των θαλασσίων οργανισµών, τη δυνατότητα προσανατολισµού τους και τους ρυθµούς αφοµοίωσης της τροφής. Την ίδια ώρα το πετρέλαιο δεν αποκολλάται εύκολα από την άμμο. Όταν µάλιστα βρίσκεται ακόµα σε υγρή µορφή, τότε απορροφάται σε µεγαλύτερο βάθος.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΠολιτικήΤεχνολογία

Η Βρετανία απαγορεύει TikTok, Instagram και Snapchat σε παιδιά κάτω των 16

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση...

ΚόσμοςΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στις κορυφαίες οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ η Κύπρος, λέει ο Κεραυνός

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Τραγωδία στην Ορόκλινη: Δύο 20χρονες ανασύρθηκαν νεκρές από τη θάλασσα

Οι Αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό...

ΚόσμοςΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Η ΕΕ εκταμίευσε €177,2 εκατ. στην Κύπρο για ενίσχυση της άμυνας

Το SAFE αποτελεί χρηματοδοτικό μέσο ύψους 150 δισ. ευρώ και παρέχει δάνεια...