Αρχική Κύριες Ειδήσεις Οι σφήκες αποδεικνύουν απρόσμενη διανοητική ικανότητα στην ανατροφή των μικρών τους
Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Οι σφήκες αποδεικνύουν απρόσμενη διανοητική ικανότητα στην ανατροφή των μικρών τους

Share
Default Featured Image
Share

Οι μητέρες σφήκες διαθέτουν απρόσμενες διανοητικές ικανότητες όταν πρόκειται για την ανατροφή των μικρών τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσαν ότι οι σφήκες του είδους digger wasp μπορούν να θυμούνται την ακριβή τοποθεσία έως και εννέα διαφορετικών φωλιών. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς κάθε θηλυκό φτιάχνει τη δική του φωλιά ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες, συχνά σε εδάφη χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η μητέρα σφήκα σκάβει έναν μικρό υπόγειο θάλαμο για κάθε αυγό, τον γεμίζει με τροφή και επιστρέφει μερικές ημέρες αργότερα για να φέρει περισσότερη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η σίτιση γίνεται με τάξη ηλικίας και προσαρμόζεται αν κάποιο μικρό πεθάνει ή έχει ήδη λάβει περισσότερη τροφή στην προηγούμενη επίσκεψη.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι μια μορφή σύνθετου προγραμματισμού, από έναν εγκέφαλο στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας», δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Φιλντ από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Οι σφήκες θυμούνται πού, πότε και τι έχουν ταΐσει τα μικρά τους

«Τείνουμε να υποθέτουμε πως ένας τόσο μικρός εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει κάτι τόσο πολύπλοκο. Κι όμως, οι σφήκες θυμούνται πού, πότε και τι έχουν ταΐσει τα μικρά τους, με τρόπο που θα ζήλευαν και πιο “ανεπτυγμένοι” εγκέφαλοι

Η έρευνα έγινε σε φυσικό περιβάλλον στη Σάρεϊ της Αγγλίας, όπου οι σφήκες κυνηγούν κάμπιες σε περιοχές με ερείκη. Παρά το γεγονός ότι φτιάχνουν τις φωλιές τους σε γυμνές εκτάσεις με άμμο και μάλιστα πολύ κοντά μεταξύ τους, οι μητέρες σπάνια μπερδεύουν τη δική τους με άλλες.

Από τις 1.293 καταγεγραμμένες παραδόσεις τροφής, μόλις το 1,5% πήγε σε λάθος φωλιά.

«Ακόμη δεν ξέρουμε πώς επιτυγχάνουν αυτά τα νοητικά “κατορθώματα”», σχολιάζει ο καθηγητής Φιλντ. «Αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος των εντόμων έχει πολύ περισσότερη “νοημοσύνη” απ’ ό,τι φανταζόμαστε».

Share
Σχετικά Άρθρα
ΕλλάδαΚύριες Ειδήσεις

Τέμπη: Πανελλαδικές απεργίες και συλλαλητήρια τρία χρόνια μετά την τραγωδία των 57 θυμάτων

Απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, ημέρα επετείου...

Περιβάλλον

Βαλτική Θάλασσα: Απότομη πτώση 67 εκατοστών στη στάθμη – «Χάθηκαν» 275 δισ. τόνοι νερού από σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο

Από τη λεκάνη της θάλασσας «έφυγαν» περίπου 275 κυβικά χιλιόμετρα νερού, ποσότητα...

Περιβάλλον

Τοξικά κατάλοιπα από ηλεκτρονικά απόβλητα εντοπίστηκαν σε δελφίνια – Χημικές ουσίες ακόμη και στον εγκέφαλο

Χημικές ουσίες που συνδέονται με ηλεκτρονικά απόβλητα από οθόνες τηλεοράσεων, υπολογιστών και...