Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άμστερνταμ ενέκριναν δαπάνη 100.000 ευρώ για να εγκαταστηθούν ειδικά σκαλοπάτια κατά μήκος των καναλιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να σωθούν γάτες και άλλα ζώα που πέφτουν στο νερό, όπως αναφέρει η εφημερίδα Het Parool.
Μέσα στο 2026, τουλάχιστον 19 γάτες έχουν πνιγεί στα κανάλια της πόλης, αδυνατώντας να σκαρφαλώσουν έξω. Το στοιχείο αυτό στάθηκε η αφορμή για την σχετική πρόταση του φιλοζωικού κόμματος PvdD (Κόμμα για τα Ζώα).
Οι γάτες καταλήγουν συχνά στο νερό όταν τρομάζουν, εξήγησε η Μάγκι Ρούιτενμπεργκ από το Κέντρο Γνώσης για τις Γάτες (Katten Kenniscentrum), μιλώντας στην εφημερίδα Volkskrant. Αν και μπορούν να κολυμπήσουν, εξαντλούνται γρήγορα, καθώς το βρεγμένο τρίχωμά τους γίνεται βαρύ. «Μια σκάλα μπορεί κυριολεκτικά να τους σώσει τη ζωή, αρκεί να υπάρχουν αρκετές», σημείωσε.
Στα τμήματα των καναλιών που έχουν ανακαινιστεί, οι όχθες διαθέτουν πλέον ειδικά προεξέχοντα στηρίγματα, ώστε όποιος πέσει στο νερό και δεν μπορεί να βγει, να έχει τουλάχιστον ένα σημείο να κρατηθεί.


























