Σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 εκφράζουν επιστήμονες και η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO, προειδοποιώντας ότι η ακραία ζέστη και η υγρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία παικτών και φιλάθλων.
Σύμφωνα με ανάλυση του δικτύου World Weather Attribution (WWA), περίπου το 25% των 104 αγώνων της διοργάνωσης σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό ενδέχεται να διεξαχθούν υπό συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας για το ανθρώπινο σώμα.
Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον δείκτη WBGT (Wet Bulb Globe Temperature), ο οποίος μετρά πόσο αποτελεσματικά μπορεί το σώμα να αποβάλει θερμότητα λαμβάνοντας υπόψη θερμοκρασία, υγρασία και ακτινοβολία. Όταν ο δείκτης ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου, η FIFPRO εισηγείται μέτρα προστασίας, όπως διαλείμματα ενυδάτωσης και ψύξης.
Η έρευνα αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα περίπου 12,5% ο τελικός του Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όπου το σώμα δυσκολεύεται σημαντικά να δροσιστεί. Παράλληλα, υπάρχει και 3% πιθανότητα οι συνθήκες να θεωρούνται επικίνδυνες ακόμη και για τη διεξαγωγή του αγώνα.
Περίπου πέντε παιχνίδια της διοργάνωσης εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν με WBGT άνω των 28 βαθμών, επίπεδο που η FIFPRO θεωρεί μη ασφαλές και για το οποίο εισηγείται ακόμη και αναβολή αγώνων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν πόλεις όπως το Ντάλας και το Χιούστον, όπου, παρά τα κλιματιζόμενα στάδια, οι φίλαθλοι ενδέχεται να εκτίθενται για ώρες σε ακραία ζέστη έξω από τα γήπεδα.
Ο ιατρικός διευθυντής της FIFPRO, Βίνσεντ Γκουτεμπάρχε, δήλωσε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας για τους ποδοσφαιριστές, ενώ η καθηγήτρια κλιματικής επιστήμης του Imperial College London, Φρεντερίκε Ότο, προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον άμεσα ακόμη και τη βιωσιμότητα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Η FIFA έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε κάθε παιχνίδι θα υπάρχουν υποχρεωτικά τρίλεπτα διαλείμματα ενυδάτωσης στο 22ο λεπτό κάθε ημιχρόνου, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας ή τύπου σταδίου.
Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στις ΗΠΑ το 2025, όταν αρκετοί ποδοσφαιριστές και προπονητές διαμαρτυρήθηκαν για τις ακραίες θερμοκρασίες. Ο μέσος της Τσέλσι, Έντσο Φερνάντες, είχε δηλώσει ότι ένιωσε «έντονη ζαλάδα» λόγω της ζέστης, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες «πολύ επικίνδυνες».




