Ετοιμάζονται για νομικό πόλεμο

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, έβαλε εκ νέου στο κάδρο του Προέδρου Αναστασιάδη το θέμα της παύσης του Γενικού Ελεγκτή. Και όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση, τόσο φαντάζει ότι το Προεδρικό θα κινηθεί με αίτημα στο Ανώτατο για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με το πρόσχημα της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ήδη, όπως λέγεται εδώ και μήνες, μαζεύουν υλικό στην Κυβέρνηση για να τεκμηριώσουν τη θέση τους, ενώ αφήνεται να νοηθεί ότι από τους χειρισμούς του Γενικού Ελεγκτή στην περίπτωση των χρυσών διαβατηρίων προκύπτουν και ποινικές ευθύνες.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία πάντως είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και βρίσκει στήριξη στις θέσεις της από πλειάδα νομικών, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ενταχθεί ήδη στην ομάδα υπεράσπισης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προσφύγει στο Ανώτατο. Πηγές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θωρούν ότι η Κυβέρνηση δεν θα αποτολμήσει κάτι τέτοιο, ενώ σε σχέση με επιχειρήματα που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο για παύση του Ο. Μιχαηλίδη, διαμηνύουν ότι είναι ανυπόστατα έως και γελοία. Από την Ελεγκτική Υπηρεσία αφήνεται να νοηθεί ότι η όλη υπόθεση αφορά προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για καρατόμηση του Γ. Ελεγκτή με βασικό ζητούμενο να μην έχει πρόσβαση στους φακέλους του δικηγορικού του γραφείου.

Ενδιαφέρον πάντως προκύπτει και με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να δημοσιοποιήσει το πόρισμα ή μέρος του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για τα διαβατήρια εφόσον κρίνει ο ίδιος ότι δεν επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής 22/9/2011 τροποποιήθηκε ο περί ερευνητικών επιτροπών νόμος μετά από πρόταση του τότε προέδρου ΔΗΣΥ και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις, εξαιρουμένων των λόγων εθνικής ασφαλείας.

Είχε προηγηθεί η έκρηξη στο Μαρί στις 11/7/2011 και η σύσταση μονομερούς επιτροπής για να εξετάσει τις συνθήκες που οδήγησαν στη φονική έκρηξη. Η νομολογία περιλάμβανε και αναδρομική ισχύ, κι έτσι αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί και το πόρισμα για το Μαρί. Στη νομολογία υπήρχε ασφαλιστική δικλίδα σε περίπτωση μη δημοσιοποίησης του πορίσματος, αυτό να κατατίθεται στον Πρόεδρο της Βουλής για σκοπούς διαφάνειας.

Σύμφωνα με νομικούς, οι οποίοι δημόσια εξέφρασαν απόψεις, αφαιρείται το δικαίωμα στην επιτροπή για δημοσιοποίηση του πορίσματος, ενώ φαίνεται πως ούτε θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Βουλής. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρει ότι «ο Γ. Εισαγγελέας, δεδομένης της συμμετοχής του στο Υπουργικό Συμβούλιο (το οποίο είναι αντικείμενο της εξέτασης της Ερευνητικής) έχει σύγκρουση συμφέροντος και έτσι εμποδίζεται από το Κράτος Δικαίου, να αποφασίσει αν είναι προς το δημόσιο συμφέρον η δημοσιοποίηση του πορίσματος της.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img