Αρχική Γυναίκα Η χώρα όπου οι γυναίκες CEO αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες – Πάνω από 40% η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια
ΓυναίκαΠολιτική

Η χώρα όπου οι γυναίκες CEO αμείβονται καλύτερα από τους άνδρες – Πάνω από 40% η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια

Share
Default Featured Image
Share

Η Νέα Ζηλανδία «βάζει τα γυαλιά» στον υπόλοιπο κόσμο καθώς η συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις όσο και οι μισθοί τους ξεφεύγουν κατά πολύ από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες απολαβές των γυναικών CEO στη Νέα Ζηλανδία αγγίζουν τα 5,9 εκατ. δολάρια, υπερδιπλάσιες των ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι λαμβάνουν ετήσιο μισθό 2,6 εκατ. δολάρια.

Η Νέα Ζηλανδία έχει την ισχυρότερη γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια με πάνω από 40% γυναίκες CEO, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI.

Σύμφωνα με με τον δείκτη MSCI ACWI, μόλις το 6,5% των CEO 2.868 εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες καθώς και αναδυόμενες αγορές, είχε… άρωμα γυναίκας το 2023, αυξημένο μόλις κατά 0,7% από το 2022. Το ποσοστό αυξάνεται στο 19% όσον αφορά τις θέσεις των οικονομικών διευθυντών (chief financial officer – CFO).

Τα ποσοστά στις ανεπτυγμένες χώρες

Οι ανεπτυγμένες χώρες επίσης υστερούν στην εκπροσώπηση των γυναικών σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), μεταξύ άλλων, είχαν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους. Μάλιστα, οι γυνακες CEO στην Ελβετία κερδίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στην Ασία, Ιαπωνία (1,1%), Νότια Κορέα (3,2%) και Χονγκ Κονγκ (4,8%) έχουν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους, αν και στη Νότια Κορέα κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με την έκθεση της MSCI.

Σύμφωνα ε πληροφορίες από CNBC, οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια που κατείχαν γυναίκες το 2023 αυξήθηκαν στο 25,8% από 24,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του MSCI ACWI. Αν και η άνοδος είναι ένα θετικό σημάδι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερη εξουσία στα διοικητικά συμβούλια.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΠολιτικήΠολιτισμός

Νέα μελέτη: Το αρχαίο ανθρώπινο DNA διατηρήθηκε σε βράχους για χιλιάδες χρόνια

Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο γενετικό υλικό μπορεί να επιβιώσει...

ΚόσμοςΠολιτική

Καταφύγιο «no-kill» στο επίκεντρο έρευνας – 117 νεκροί σκύλοι και εκατοντάδες αγνοούμενα ζώα

Ερευνητές έχουν εντοπίσει τα λείψανα 117 σκύλων σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης –...

ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠολιτική

Αγλαντζιά: Νέα αντιδήμαρχος η Άντρη Χατζηανδρέου με 55,49%

Η Άντρη Χατζηανδρέου εξελέγη νέα αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς στην αναπληρωματική εκλογή που πραγματοποιήθηκε...