Αρχική Πολιτική Κυπριακό: Πρώτα σύνοδος, μετά πενταμερής
Πολιτική

Κυπριακό: Πρώτα σύνοδος, μετά πενταμερής

Share
Default Featured Image
Share

Σύμφωνα με τον τουρκικό οδικό χάρτη φαίνεται να κινούνται οι διαδικασίες στο Κυπριακό. Αν και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει ο χρόνος και ο τόπος πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερούς, φαίνεται πως η άτυπη προπαρασκευαστική διάσκεψη για την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σ’ ό,τι αφορά τα διαδικαστικά της άτυπης συνάντησης 5+1, όλα παραμένουν ρευστά με τα μέρη να αναμένουν σχετική ενημέρωση από την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή για τη σύγκληση της πενταμερούς. Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τη αδυναμία πραγματοποίησης της πενταμερούς αρχές Μαρτίου, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει, είναι:

·    Πρώτον, οι δυσκολίες που προκύπτουν σε σχέση με το ταξίδι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση είναι τέτοια που θα δυσκολέψει πολύ όλες τις αντιπροσωπείες που θα προσέλθουν σε μια ανάλογη συνάντηση. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναζητήσουν άλλους χώρους για τη συνάντηση. Η Γενεύη θεωρείται ο πιο πιθανός χώρος συνάντησης αλλά αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Δεύτερον, ενώ αρχικά όλα τα μέρη –του τουλάχιστον δημοσίως– έδειχναν να υποστηρίζουν την πραγματοποίηση της συνάντησης αρχές Μαρτίου, στη συνέχεια όταν άνοιξε θέμα τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, άρχισε να προωθείται παρασκηνιακά η αλλαγή ημερομηνίας. Μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη βόλευε και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφού θα ήταν στην έδρα του. Αλλαγή τοποθεσίας σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως και το πρόγραμμα του Αντόνιο Γκουτέρες.

 

GREEN PRESS CYPRUS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΑθλητικάΠοδόσφαιρο ΚύπροςΠολιτική

Ντέρμπι με… μισή ομάδα για τον ΑΠΟΕΛ

Παροπλισμένος θα πάει ο ΑΠΟΕΛ στο ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής (16/05, 18:00)...

ΕλλάδαΠολιτική

Σοκ στο Survivor: Παίκτης υπέστη ακρωτηριασμό μετά από σοβαρό ατύχημα

Εσπευσμένα στον Άγιο Δομίνικο οι γονείς του. Πολύ δυσάρεστα είναι τα νέα...

ΑστυνομικάΚύπροςΠολιτική

Καταρρέουν οι ισχυρισμοί για την “Σάντη” σύμφωνα με την έκθεση των ανακριτών

Η έκθεση του ειδικού κλιμακίου της Αστυνομίας για την υπόθεση «Σάντη», η...

ΚύπροςΠολιτική

Νέος Δικαστής του Ανωτάτου ο Αλέξανδρος Παναγιώτου – Χριστοδουλίδης: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου

«Η παρουσία ανθρώπων με εμπειρία, γνώση και αποδεδειγμένο ήθος στα ανώτατα δικαστικά...