Αρχική Κόσμος Νέα κρίση μετά την εκεχειρία – Το Ισραήλ παγώνει τη Ράφα και μειώνει την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω μη επιστροφής σορών ομήρων
ΚόσμοςΠολιτική

Νέα κρίση μετά την εκεχειρία – Το Ισραήλ παγώνει τη Ράφα και μειώνει την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω μη επιστροφής σορών ομήρων

Share
Default Featured Image
Share

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως το νότιο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στην Αίγυπτο, θα παραμείνει κλειστό αύριο, καταγγέλλοντας τη Χαμάς πως «παραβίασε τη συμφωνία σχετικά με τις επιστροφές των σορών».

Το Ισραήλ αποφάσισε να μην ανοίξει ξανά αύριο το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, όπως απαιτούσε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Χαμάς για την αποτυχία της να τηρήσει τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα πτώματα όλων των νεκρών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά στον παλαιστινιακό θύλακα, μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Ισραήλ: Γιατί προχωράει σε κυρώσεις κατά της Χαμάς

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από εκτιμήσεις ισραηλινών αξιωματούχων ότι η Χαμάς δεν »έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την επιστροφή των υπόλοιπων σορών των ομήρων».

Χθες, η οργάνωση απελευθέρωσε 20 ζωντανούς ομήρους και παρέδωσε τα σώματα τεσσάρων νεκρών ομήρων, ενώ 24 σώματα παραμένουν στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τη συμφωνία για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραήλ και στη Χαμάς, κάνοντας λόγο για μία «υπέροχη ημέρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι στο εξής στη Μέση Ανατολή θα βασιλεύει «η ειρήνη». «Καταφέραμε μαζί αυτό που όλος ο κόσμος νόμιζε αδύνατον. Επιτέλους, έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, όπου τον υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη στην Κνεσέτ, ο Τραμπ κήρυξε στο ισραηλινό κοινοβούλιο «το τέλος του μεγάλου εφιάλτη» για το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των τελευταίων 20 εν ζωή ομήρων και την αποφυλάκιση περίπου 2.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΠεριβάλλονΠολιτική

Όταν οι μέλισσες είχαν δικαιώματα: οι παράξενοι νόμοι της Ιρλανδίας

Στην Ιρλανδία του πρώιμου Μεσαίωνα, οι μέλισσες δεν ήταν απλώς πολύτιμα έντομα,...

ΚύπροςΠολιτική

Παζάρι συμμαχιών για την Προεδρία και τις Επιτροπές της νέας Βουλής

Με τη νέα Βουλή να εισέρχεται σε περίοδο έντονων διεργασιών, η Προεδρία...

ΚόσμοςΠολιτική

Πολιτική κρίση στην Ισπανία: Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία των Σοσιαλιστών

Η έρευνα για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση του PSOE εντείνει την πίεση προς...

ΚόσμοςΠολιτική

Δυστύχημα με το τρένο και το σχολικό λεωφορείο στο Βέλγιο – 4 νεκροί

Φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η τραγωδία με...