Κατατέθηκε ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος για έγκριση το νέο γενικό χωροταξικό σχέδιο της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Αθαλάσσα. Με την έγκριση της σχετικής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον θα ανοίξει ο δρόμος για την αδειοδότηση των κατασκευαστικών έργων. Στόχος, η δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει μέσω του νέου γενικού χωροταξικού σχεδίου που κατέθεσε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για έγκριση και αδειοδότηση, στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων σχολών στην πανεπιστημιούπολη μέχρι το έτος 2025 και παράλληλα, διατήρηση της παρουσίας του στο χώρο της Ακαδημίας (πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία) και σε επιλεγμένα κτήρια στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η πανεπιστημιούπολη καταλαμβάνει έκταση 139 εκταρίων στην Αθαλάσσα και βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια της πόλης της Λευκωσίας. Η ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης βασίστηκε στο αρχικό γενικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε το 1994 για 4.300 φοιτητές, με τρεις Σχολές και εννέα Τμήματα. Από τότε το γενικό χωροταξικό σχέδιο της πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα υποβλήθηκε σε αρκετές διαφοροποιήσεις. Η τελική πρόταση των εξωτερικών συμβούλων ADP/ECS/AECOM/BWF ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Οι βασικοί στόχοι για το χώρο που προβλέπει το γενικό χωροταξικό σχέδιο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
• Η πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα μαζί με την πανεπιστημιούπολη στην Ακαδημία και τοποθεσίες στην παλιά Λευκωσία θα αποτελέσουν τους κύριους χώρους παρουσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
• Η πανεπιστημιούπολη στην Αθαλάσσα θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει 11.500 φοιτητές, 1.000 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και 1.000 μέλη διοικητικού προσωπικού.
• Η πυκνότητα δόμησης που προτείνεται για την πανεπιστημιούπολη είναι της τάξης του 30%.
• Το πανεπιστήμιο υιοθετεί ενεργειακή πολιτική με βάση τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και διεθνώς εφαρμοσμένα μοντέλα και πρακτικές.
Σε τέσσερεις φάσεις
Η ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης έχει προγραμματιστεί σε τέσσερις φάσεις ως εξής:
Α΄ Φάση: 2020 – 2022
Β’ Φάση: 2023 – 2026
Γ’ Φάση: 2027 – 2030
Δ’ Φάση: 2030+


Ο εκτιμώμενος μέγιστος αριθμός φοιτητών το 2030 με την ολοκλήρωση των φάσεων Α’-Γ’ προβλέπεται ότι θα ανέρχεται στις 13.820 και το μέγιστο εμβαδό κτηριακών εγκαταστάσεων που ενδεχομένως τελικά θα δομηθεί υπολογίζεται στις 257.650 τ.μ. Η Δ’ φάση ανάπτυξης αφορά πρόσθετο εμβαδόν κτηριακών εγκαταστάσεων της τάξης των 93.500 τ.μ.