Η κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας, έχει ξεκινήσει και έχει ως σκοπό να κρίνει την αυτοδιάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Καθοριστική ήταν η σημερινή Ολομέλειας, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο και ακολούθησε η διαβεβαίωση των δύο βουλευτών, Ρούλας Γεωργιάδου και Γιαννάκη Γαβριήλ.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, Αδάμου, Αδάμου, με 53 ψήφους υπέρ. Με μια σύντομη δήλωση, αντι ομιλίας, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι «είναι ώρα λοιπόν όλοι πια να αναλάβουμε την ευθύνη και να κερδίσουμε την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας».
Επίσης κατά τη διάρκεια, συζητήθηκε το ψήφισμα των Οικολόγων, το οποίο προτείνει παραίτηση της κυβέρνησης, πέραν από της Βουλής, όπου ψηφίστηκε η παραπομπή του ψηφίσματος πρώτα στην Επιτροπή Νομικών, με τις διαφωνίες των Οικολόγων και της Άννας Θεολόγου.
Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών συζητάται αυτή την ώρα:
Στην παρέμβαση του ο Άγγελος Βότσης, από τη Συνεργασία των Δημοκρατικών Δυνάμενων, πρόταξε ότι δεν αρκει η αυτοδιάλυση της Βουλής αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και τάχτηκε εναντίον της πρότασης. «Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πρωτοβουλία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο, για την οριζόντια ψηφοφορία που είναι ένα λαϊκό αίτημα, για το θέμα του ασυμβίβαστου και να ακουμπίσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Να ακουμπίσουμε το όριο θητειών. Θα ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία από τη Δευτέρα, για να δώσουμε την ευκαιρία στο σώμα να κριθούμε επί πραγματικών δεδομένων», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, τόνισε ότι ήταν η πρώτη βουλευτής που πρότεινε την παραίτηση της κυβέρνησης. «Επειδή κάποιοι επιχείρησαν να μας προσδώσουν αλλότρια κίνητρα, θέλω να εκφράσω την απογοήτευση μου για την άδικη επίθεση που δεχόμαστε. Όπως φαίνεται δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η διαφθορά έχει αγγίξει και την παρούσα σύνθεση της βουλής. Με την πρόταση μας κάνουμε πράξη αυτή την ανάληψη ευθύνης που λέμε όλοι μας, της συλλογικής ευθύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Χρίστος Χρίστου, εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι ζητά τη δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη, ενώ ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τη διάλυση της Βουλής.
Ο Γιώργος Περδίκης, από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων, τόνισε της ευθύνες της Βουλής, για το σημείο που φθάσαμε μέχρι στιγμής.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη θα καταψηφίσει το ψήφισμα, παρόλο που κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε υπέρ μου, επεσήμανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος εκ μέρους της Αλληλεγγύης.
O Mιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης έθεσε το ερώτημα αν η διάλυση της Βουλής μπορεί να βοηθήσει σήμερα να φέρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια;» και επεσήμανε ότι «είναι αρκούντως δύσκολο γιατί μόνο πρόσωπα θα αλλάξουν και δεν είμαι σίγουρος πόσα θα αλλάξουν. Και με όλα αυτά τα προβλήματα της πανδημίας, απλώς θα δώσει προτεραιότητα στους υφιστάμενους βουλευτές που προβάλλονται αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά θα αφαιρέσει τη δυνατότητα να ανανεωθεί η Βουλή. Ο Μάης δεν είναι μακριά».
Από πλευράς του ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε τη θλίψη του, για τον διασυρμό της χώρας μας. «Εγώ από την άλλη δεν αποδέχομαι ευθύνη της Βουλής συλλογικά για τα σκάνδαλα για τη διαπλοκή. Και αν αναλαμβάνουμε την ευθύνη, τότε να δεσμευτούμε ότι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές δεν θα διεκδικήσουμε ξανά, καθώς θα λειτουργήσει υπέρ των υφιστάμενων. Σε 40 μέρες, οι ψηφοφόροι θα ξέρουν μόνο τους υφιστάμενους. Θα διαλύσουμε το Κοινοβούλιο για να ψηφίσουμε ξανά τους ίδιους; Αν υπερψηφιστεί η πρόταση ότι σε περίπτωση διάλυσης δε θα διεκδικήσουν οι υφιστάμενοι θα την ψηφίσω, αλλιώς θα την καταψηφίσω» σημείωσε.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από πλευράς ΕΔΕΚ επεσήμανε ότι θα στηρίξουμε την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής. Θεωρούμε ότι λειτουργεί προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.
Με τη σειρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι αναγκάζεται να υπερασπιστώ τον θεσμό της Βουλής σε μια περίοδο που έχει κλονιστεί. Είναι δύσκολο αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τον θεσμό. Συμμεριζόμαστε την πικρία και απογοήτευση των πολιτών. Είναι όμως πολύ εύκολο κάποιοι να ισχυρίζονται ότι είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά εμείς διαφωνούμε. Είναι το τέλειο δώρο για τον ΔΗΣΥ. Και θεωρώ παράλογο κάποιοι σήμερα να ζητούν την παραίτηση της Βουλής, αλλά να μην θέτουν ως προϋπόθεση την παραίτηση της Κυβέρνησης της διαφθοράς. Είναι ξεκάθαρη η αγωνία τους να μην γίνει έλεγχος στους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Αυτό συνιστά απόδειξη της ενοχής τους. Παραμένουμε στη θέση ότι δε θα ψηφίσουμε προϋπολογισμό αν δεν δοθεί πρόσβαση στον Ελεγκτή. Δεν εκδίδει διαβατήρια η Βουλή».
Ο κ. Παπαδόπουλος, συνέχισε λέγοντας ότι η διάλυση της Βουλής θα προωθήσει τη συγκάλυψη και πώς δεν θα κάνει τη χάρη της κυβέρνησης να προωθήσει τη συγκάλυψη, ενώ έθεσε και το ζήτημα της πανδημάις.