Την ακύρωση της απόφασης της Βουλής σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις και το ενδιάμεσο πόρισμα απαιτεί με προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ως προσβλητική.
Συγκεκριμένα, η προσφυγή καταχωρίστηκε στις 28 Απριλίου, με αυτήν καλείται το Δικαστήριο να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής και να την καταστήσει άνευ νομικού αποτελέσματος, καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Σαββίδης, συγκρούεται με το Σύνταγμα, την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, με το νόμο για τις Ερευνητικές Επιτροπές, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο!
Αξίζει να σημειωθεί πως η Απόφαση της Βουλής δεν έχει δεσμευτική ισχύ και αποτελεί απλά μια σύσταση του νομοθετικού σώματος, γι’ αυτό άλλωστε και δεν έχει σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί και δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η αίτηση προσφυγής, την οποία υπογράφει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, έχει διαβιβαστεί και στη Βουλή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», μέσα από την προσφυγή ο Γενικός Εισαγγελέας αμφισβητεί ότι η Βουλή είχε την εξουσία να εκδώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.
Παράλληλα, σημειώνει πως η απόφαση συγκρούεται με τις εξουσίες ή και τα καθήκοντα του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, στα γεγονότα που συνοδεύουν την αίτηση, επικαλείται σειρά νομικών σημείων τα οποία καθιστούν αναγκαία, κατά τον ίδιο, την ακύρωση της απόφασης. Συγκεκριμένα, υποβάλλεται πως η απόφαση είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα, καθώς, όπως αναφέρεται, ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και δεν υπόκεινται σε άλλο έλεγχο άλλης εξουσίας, όπως η δικαστική, η εκτελεστική ή η νομοθετική εξουσία. Στην προσφυγή αναφέρεται πως η Βουλή δεν έχει εξουσία να ψηφίζει νόμο ή απόφαση μέσω της οποίας θα επεμβαίνει στην αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, η απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς ψηφίστηκε καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας που έχει η Βουλή. Επίσης, θεωρεί πως η απόφαση καταστρατηγεί την ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας. Υποδεικνύει επίσης πως η Βουλή αντισυνταγματικά επενέβη στην εξουσία του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, καλώντας τους να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες και από άλλες να απέχουν, σε σχέση με τη διεξαγωγή των ερευνών για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Σε σχέση με την πρόνοια της απόφασης για την άμεση δημοσιοποίηση του ενδιαμέσου πορίσματος, υπογραμμίζεται στην προσφυγή πως αυτή παραβαίνει το άρθρο 30 του Συντάγματος που αφορά τη δίκαιη δίκη, το οποίο καλύπτει και το προκαταρτικό της ποινικής δίωξης στάδιο, και ότι μέσα από τη ζητούμενη δημοσιοποίηση των στοιχείων, χωρίς επεξεργασία, επηρεάζονται αρνητικά οι κατηγορούμενοι. Αναφορικά με το σημείο της απόφασης με την οποία καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργήσει αυτεπάγγελτα, σημειώνεται πως με αυτό θίγεται και το ανεξάρτητο της δικαστικής εξουσίας, η οποία δεν υπόκειται σε οδηγίες από τη Βουλή. Ο Γενικός Εισαγγελέας, κάνει επίσης λόγο και για ασυμβατότητα της απόφασης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς η Βουλή απαιτεί να παρανομήσουν, παραβαίνοντας το δίκαιο της ΕΕ.
* Πληροφορούμαστε ότι η προσφυγή ορίστηκε για προγραμματισμό, από το Ανώτατο, στις 17 Μαϊου.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS