Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαδραματίζει τον επικίνδυνο ρόλο της η Τουρκία ένα γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα που ανέδειξαν μέσα από την κοινή τους διακήρυξη οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Οι τρείς ηγέτες διακήρυξαν την 8η συνάντηση στη Λευκωσία και έστειλαν ηχηρά μηνύματα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας αλλά και με αποδέκτες στη διεθνή κοινότητα.
Χθες Τετάρτη στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, στην κοινή τους αυτή διακήρυξη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
«Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειές της, να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, συγκεκριμένα 550 (1984) και 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και συγκεκριμένα για την επανάληψη δομημένων και προσανατολισμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Αναφορικά για τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις η κοινή διακήρυξη αναφέρει: «Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003».
Καταδίκασαν επίσης «τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον διάλογο που αναπτύχθηκε είπε: ότι «δεδομένης της ειλικρινούς βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της μεταξύ μας επωφελούς συνεργασίας, μας δόθηκε η ευκαιρία, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των συμπράξεών μας, υιοθετώντας τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς και πλέον το κατευθυντήριο έγγραφο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων που έχουμε θέσει».
Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου κατά τρόπο που θα είναι επωφελής και των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, μια πρωτοβουλία που πολλοί ανέμεναν, δυστυχώς όμως η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα και αντί για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών, αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων», είπε.
Επίσης, ανάφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε «να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ ώστε αυτή να είναι πραγματικά επωφελής». Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν γίνεται ένα τρίτο κράτος, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να απαλλάσσεται από δασμούς, να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Ο Πρόεδρος Σίσι από την πλευρά του είπε πως υπήρξε επαναβεβαίωση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, προσβλέποντας στην επίτευξη μιας σταθερής και μόνιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού. Για την τριμερή σημείωσε ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες αντανακλούν ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων σε γειτονικές χώρες, τη μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες, πράγμα το οποίο αποσταθεροποιεί την περιοχή, καθώς επίσης τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους προκειμένου να ληφθούν διάφορα μέτρα.
Περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο πραγματοποιείτε η 8η τριμερής Σύνοδος Κορυφής για τη γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη για την ανασκόπηση πολιτικών που μπορούν να εδραιώσουν την ειρήνη, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την έναρξη της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
«Θέλω πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο με την ευκαιρία της 8ης Τριμερούς Συνόδου, αλλά και θεωρώντας τη Σύνοδο σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη για τη γειτονιά μας και άκρως απαραίτητη ενδεχόμενα για την ανασκόπηση πολιτικών, που μπορεί να εδραιώσουν την ειρήνη, ακόμη και για όσους επιδιώκουν να διαταράξουν είτε τις σχέσεις μας είτε να προκαλέσουν στην περιοχή περαιτέρω πρόβλημα», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Σίσι.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή στην Κύπρο και τον συνεχάρη εκ νέου για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα σημείωσε ότι η Αίγυπτος ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσης βεβαίωσε ξανά την προθυμία της Αιγύπτου να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας στους διάφορους τομείς.