Αρχική Κύριες Ειδήσεις Για να ζήσουν με τον άνθρωπο οι γάτες απώλεσαν… εγκέφαλο
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

Για να ζήσουν με τον άνθρωπο οι γάτες απώλεσαν… εγκέφαλο

Share
Default Featured Image
Share

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστημόνες από την Αυστρία και τη Βρετανία με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» αναφέρει ότι η εξημέρωση της γάτας και η εξάρτηση της από τον άνθρωπο οδήγησε σε συρρίκνωση του εγκεφάλου της.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον εγκέφαλο των κατοικίδιων μας με τους δύο κοντινότερους συγγενείς τους, την αφρικανική αγριόγατα (Felis lybica) και την ευρωπαϊκή αγριόγατα (Felis silvestris). Διαπίστωσαν ότι το κρανίο και κατ’ επέκταση ο εγκέφαλος των γατών έχει συρρικνωθεί αξιοσημείωτα τα τελευταία δέκα χιλιάδες έτη με τις εξημερωμένες γάτες να έχουν μικρότερο κρανίο από εκείνο των άγριων προγόνων τους.

Οι ερευνητές έσπευσαν να τονίσουν ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι γάτες μας έχουν χαμηλή νοημοσύνη, άλλωστε πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν συνεχώς άγνωστες πτυχές της νοημοσύνης τους. Όμως σύμφωνα με τη μελέτη αυτό που συνέβη είναι ότι καθώς εξελισσόταν η διαδικασία της εξημέρωσης και όσο οι γάτες άρχισαν να συμβιώνουν με τον άνθρωπο άρχισαν να αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες τους με αποτέλεσμα η εγκεφαλική τους ανάπτυξη να μεταβληθεί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μεταβολές ξεκινούν από την στιγμή που αρχίζουν να αναπτύσσονται ως έμβρυα οι γάτες και ειδικότερα υπάρχουν μεταβολές στην ανάπτυξη των κυττάρων της νευρικής ακολουθίας, μιας ομάδας κυττάρων που παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η συμβίωση με τον άνθρωπο οδήγησε τις γάτες στο να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε διάφορα επίπεδα με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν μια σειρά από μηχανισμοί ερεθισμών που διατηρούσαν σε εγρήγορση τις γάτες. Ζώντας με τους ανθρώπους οι γάτες άρχισαν να αισθάνονται λιγότερο φόβο και στρες από αυτό που είχαν ζώντας στην άγρια φύση. Αυτό με την σειρά του είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μεταβολές στη μορφολογία και το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Παρόμοιες μεταβολές στο κρανίο και τον εγκέφαλο έχουν παρατηρηθεί στους σκύλους, τα πρόβατα και άλλα εξημερωμένα είδη ζώων.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και ο Πόλεμος για την Παγκόσμια Κυριαρχία

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι απλώς τεχνολογική μετάβαση, αλλά γεωοικονομικός ανταγωνισμός...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Απόφαση-σταθμός του ΕΔΔΑ για τα βακούφια και τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε παράνομο τον αποκλεισμό κληρικών από...

ΠολιτικήΤεχνολογία

Η Βρετανία απαγορεύει TikTok, Instagram και Snapchat σε παιδιά κάτω των 16

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση...

ΚόσμοςΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στις κορυφαίες οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ η Κύπρος, λέει ο Κεραυνός

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση...