Αρχική Κύριες Ειδήσεις Καταφτάνει ο φωτεινότερος κομήτης του 2021
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

Καταφτάνει ο φωτεινότερος κομήτης του 2021

Share
Default Featured Image
Share

Ένας επερχόμενος κομήτης, ο C/2021 A1 (Λέοναρντ), που θα διασχίσει τον γήινο ουρανό μέσα στο Δεκέμβριο, αναμένεται να είναι ο πιο φωτεινός του 2021. Πρόκειται για έναν ταχύτατο κομήτη που ταξιδεύει με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 254.412 χιλιομέτρων την ώρα ή περίπου 70,7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο σε σχέση με τη Γη.

Ο παγωμένος κομήτης ανακαλύφθηκε στην αρχή του φετινού έτους από τον Αμερικανό αστρονόμο Γκρέγκορι Λέοναρντ του Αστεροσκοπείου Mount Lemmon στην Αριζόνα, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ήδη οι παρατηρήσεις από τα τηλεσκόπια αποκαλύπτουν την ουρά του κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Ήλιο, φθάνοντας στο περιήλιό του (το κοντινότερο σημείο από το άστρο μας) στις 3 Ιανουαρίου 2022, όταν θα απέχει από τον Ήλιο περίπου 91 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Στο μεταξύ θα έχει γίνει ορατός στον νυχτερινό ουρανό του πλανήτη μας.

Διαβάστε επίσης: Μήνυση 235 δισ. ευρώ στο Facebook με κατηγορία ότι τροφοδότησε τη γενοκτονία των Ροχίνγκια

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, ο κομήτης αναμένεται να πλησιάσει περισσότερο τη Γη στις 12 Δεκεμβρίου, σε μία απόσταση περίπου 35 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αρκετά μακριά για να είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι ορατός με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο. Στις 18 Δεκεμβρίου θα περάσει πολύ πιο κοντά από την Αφροδίτη, σε απόσταση μόνο 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο «Λέοναρντ» εκτιμάται ότι μετά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι δυνατό πια να παρατηρηθεί, καθώς θα πλησιάζει τον Ήλιο.

Ο κομήτης υπολογίστηκε ότι χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία άκρως ελλειπτική τροχιά πέριξ του Ήλιου, καθώς το προηγούμενο αφήλιό του -η πιο μακρινή απόστασή του από το άστρο μας -εκτιμάται σε περίπου 3.500 αστρονομικές μονάδες (μία τέτοια μονάδα ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή 149.565.894 χιλιόμετρα). Μετά τη «βόλτα» του γύρω από τον Ήλιο στην αρχή του νέου έτους, ο κομήτης αναμένεται να χαθεί πέρα από τα βάθη του ηλιακού συστήματος και να μην ξαναγίνει ποτέ πια ορατός.

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΠολιτικήΤεχνολογία

Γιατί η αναμονή για το ασανσέρ φαίνεται να διαρκεί μια αιωνιότητα – Η μαθηματική εξήγηση

Δύο επιστημόνες προσπαθούσαν να κατανοήσουν γιατί οι περισσότεροι ανελκυστήρες πάνε στην αντίθετη...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Ξεβράστηκε ξανά νεκρό δελφίνι σε παραλία της Πάφου

Ανησυχία προκαλεί νέο περιστατικό με νεκρό δελφίνι στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου. ...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Βρέφος που βρέθηκε κάτω από το πάτωμα σπιτιού κηδεύτηκε έπειτα από έναν αιώνα στην Αγγλία

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένα βρέφος που εντοπίστηκε...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Το ψευδοκράτος χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για ΦΑ

Με επιστολή που διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη από την Τουρκία εκ μέρους...