Αρχική Κύριες Ειδήσεις ΗΠΑ – Τεχνητή νοημοσύνη: Νέο σύστημα προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

ΗΠΑ – Τεχνητή νοημοσύνη: Νέο σύστημα προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου

Share
Default Featured Image
Share

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, παρέχει τη δυνατότητα πιο ακριβούς πρόβλεψης για την πιθανότητα να πεθάνει μέσα στα επόμενα χρόνια ένας ασθενής με καρδιολογικό πρόβλημα, ιδίως διαγνωσμένη ή ύποπτη στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Θίο Πέζελ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό συνέδριο «EuroEcho 2011» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Το σύστημα μηχανικής μάθησης μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 76% ποιος καρδιαγγειακός ασθενής θα ζει ή θα έχει πεθάνει μετά από 10 χρόνια, δηλαδή προβλέπει σωστά για τρεις στους τέσσερις ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: Ο «γιατρός του TikTok» ενημερώνει ξανά: Αν βγάζετε selfie με φλας μπορεί να σώσετε τη ζωή σας

Αντίθετα με τις παραδοσιακές μεθόδους που βασίζονται σε κλινικά δεδομένα (ηλικία, φύλο, κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερίνη κ.α.), το νέο σύστημα που «βαθμολογεί» κάθε ασθενή, συμπεριλαμβάνει πληροφορίες από απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς με βάση την τεχνική CMR (Cardiovascular Magnetic Resonance), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» αναλύοντας στοιχεία για σχεδόν 32.000 ασθενείς με μέση ηλικία 64 ετών μεταξύ 2008-2018, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί έξι χρόνια για θανάτους οποιασδήποτε αιτιολογίας (στη διάρκεια της μελέτης πέθαναν 2.679 άτομα ή το 8,4%). Δημιουργήθηκε έτσι ένας αλγόριθμος που «διαβάζει» το προφίλ κάθε ασθενούς και κάνει εκτίμηση για τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου του.

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Σπινθήρες από σμιρίλι προκάλεσαν τη φωτιά στον Άγιο Μάμαντα

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης,...

ΚοινωνίαΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στο Δικαστήριο οι δύο συλληφθέντες για τη φωτιά στον Κόρνο

Στη σύλληψη δεύτερου προσώπου προχώρησε η Αστυνομία για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά...

ΕλλάδαΚύριες Ειδήσεις

Φωτιά στη Δυτική Αττική: «Αν δεν κοπάσει ο άνεμος, θα είναι πολύ δύσκολα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Δυτική Αττική, όπου πυροσβεστικές...