Βραβείο/ Ένας Τ/κ υποψήφιος για Νέος Ευρωπαίος Πολίτης

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Ήταν το καλοκαίρι του 2020 και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, όταν ο Οζέρ Σαχόγλου από την κατεχόμενη Λευκωσία, βασισμένος στις δικές του εμπειρίες, αποφάσισε να επιχειρήσει να αναλύσει το πως αντιμετωπίζονται στα κατεχόμενα ο σεξισμός και οι διακρίσεις λόγω της διαφορετικότητας φύλου μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τους μαθητές. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2021, ανακοινώθηκε στον ίδιο ότι προτάθηκε για το Βραβείο Καρλομάγνου του Άαχεν, το ευρωπαϊκό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο, από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε νεαρούς ακτιβιστές της Ευρώπης.

O Οζέρ εξηγεί πώς προέκυψε η έρευνα, αλλά και ποια είναι τα όνειρά του για την Κύπρο του αύριο.

«Ξεκίνησα την έρευνά μου με σκοπό να κτίσω μια γέφυρα μεταξύ των νέων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την κοινότητα. Άρχισα, λοιπόν, τον περασμένο Ιούλιο να συλλέγω δεδομένα για την εκπαίδευση, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία των πολιτών. Στο τέλος της έρευνας υπήρξαν πολλές λεπτομέρειες που οδηγούσαν σε συμπεράσματα σχετικά με τις διακρίσεις, στα σχολεία μας, λόγω φύλου» εξηγεί. «Έπειτα από αυτό πήγα στις τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για την εκπαίδευση, και υποστήριξα το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, μίλησα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστήριξα την ισότητα των φύλων, όπως και την κατάργηση των σεξιστικών κανόνων και των διακρίσεων στα σχολεία. Ανέφερα, επίσης, ότι αυτοί οι κανόνες είναι ενάντια στους τουρκοκυπριακούς νόμους που αναφέρουν ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω φύλου, καθώς επίσης και ότι τα πιο πάνω αποτελούν μια μορφή κακοποίησης παιδιών» πρόσθεσε. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται δεδομένου ότι κάποιοι αναγκάζουν μαθητές (αγόρια) να κόψουν τα μαλλιά τους, ενώ σε κορίτσια λένε να μην έχουν τρύπες στ’ αυτιά τους, όπως και στα αγόρια» σημειώνει. «Για το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ετοίμασα μια λεπτομερή έκθεση, στην οποία υποστήριξα ότι για να οικοδομήσουμε τα θεμέλια μιας κοινότητας, όπου θα υπάρχει σεβασμός σε αυτά τα δικαιώματα, πρέπει να ενημερώσουμε και διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά από νεαρή ηλικία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έρευνας προσπάθησα να αναλάβω και μια πρωτοβουλία για νέους (άτυπη οργάνωση), ώστε να μιλήσω, και γιατί όχι να δημιουργήσω την ευκαιρία για όλους, με στόχο ανάληψη δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκμεταλλεύτηκα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησα ένα βίντεο. Έτσι, κυρίως μέσω του Instagram, έγινε γνωστό το έργο μου» επισημαίνει.

Ένας ακτιβιστής με όραμα

Ο Οζέρ, από παιδί, δεν ξεχώρισε κανένα από τα δύο κομμάτια τής πατρίδας του. Έμαθε να αγαπά την Κύπρο, έκανε φίλους στις ελεύθερες περιοχές, ενώ είχε πάντα ως παράδειγμα τη γιαγιά του, η οποία είχε ως καλύτερη φίλη είχε μια Ελληνοκύπρια, στην Λάρνακα, από τον καιρό που ήταν ως μαθήτρια. Μάλιστα, πριν ένα χρόνο, οι δύο φίλες είχαν σμίξει ξανά έπειτα από το 1974. Ο Οζέρ, με αυτή την ιστορία πίσω του, έχει τα δικά του όνειρα για την Κύπρο του αύριο και τους ανθρώπους της.

«Το όνειρό μου για το μέλλον είναι να επανενωθεί η Κύπρος και κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή θρησκείας, να αντιμετωπίζεται ισότιμα στην κοινωνία. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο λογικό δεν είναι να μας χωρίζει ένας τοίχος» λέει ο Οζέρ. Καταλήγοντας δε, τονίζει πως στόχος πρέπει να είναι η ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, και στις δύο πλευρές, και «οι νέοι να έρθουν πιο κοντά, να μιλήσουν μεταξύ τους και να φτιάξουν το δικό τους αύριο».

 



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img