Έλλειψη εμπιστοσύνης, δυσπιστία και δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς, τα κόμματα, την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Δικαστήρια και γενικότερα τους Θεσμούς εκφράζουν οι νέοι της Κύπρου οι οποίοι και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο να διατηρήσουν τη θέση τους, ότι δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και δεν οραματίζονται μια καλύτερη κοινωνία.
Έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αδιαφορεί για την πολιτική, ενώ αρκετοί αμφιταλαντεύονται και για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Τα στοιχεία αναδεικνύει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου μέσω του «Νεο-Βαρόμετρου», μιας παγκύπριας έρευνας για τη νεολαία την οποία διεξάγει σε συνεργασία με την IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ανάμεσα σε 1.000 νέους, ηλικίας 14 έως 35 ετών.
«Οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες», συμφωνεί το 85% των νέων. Παράλληλα, το 77% συμφωνεί ότι «τα κόμματα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των ηγεσιών τους». Επιπλέον το 77% διαφωνεί με το γεγονός ότι «οι πολιτικοί αναπτύσσουν το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία» και το 71% ότι «οι πολιτικοί προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας». Επιπλέον, οι νέοι αμφιταλαντεύονταν ως προς τη σημασία των κομμάτων για τον θεσμό της Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, το 60% αρνείται ότι «οι πολιτικοί είναι όλοι οι ίδιοι».
Ανύπαρκτη είναι η εμπιστοσύνη των νέων της Κύπρου προς τους Θεσμούς και την Πολιτεία. Μόλις 2,5 στα 10 καταλαμβάνει ο βαθμός εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα και αναλόγως 3 στα 10 ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τη Βουλή. Μόλις 3,05 στα 10 εμπιστεύονται οι νέοι την Κυβέρνηση. Ακόμη 3,16 στα 10 τα μέσα ενημέρωσης και 3,9 στα 10 την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαμηλά βρίσκεται και η εμπιστοσύνη προς τα Δικαστήρια, με 4,33 στα 10.
Μειωμένο για την πλειοψηφία των νέων είναι το ενδιαφέρον προς την πολιτική, με ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 65%. Συγκεκριμένα, το 33% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 32% λίγο. Αντιθέτως, το 21% δηλώνει πως ενδιαφέρεται αρκετά και το 14% πολύ. Πάντως, περισσότερο ενδιαφέρον για την πολιτική εκφράστηκε από τους άνδρες (20% έναντι 9% στις γυναίκες), από τους εργαζόμενους και από εκείνους που ζουν σε αστική περιοχή.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, 86%, δηλώνει λίγο (51%) ή και καθόλου (35%) ικανοποιημένη από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι κομματικές ηγεσίες στους νέους για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά της κομματικής ιεραρχίας. Η αντίληψη αυτή εκφράζει το 88% των ανδρών και το 85% των γυναικών. Παράλληλα, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο (47%) ή καθόλου (38%) ικανοποιημένο από τον βαθμό στον οποίο τα κόμματα επιλέγουν νέους για τα ψηφοδέλτιά τους.
Γενικότερα αμέτοχοι προς τα κοινά εμφανίζονται οι νέοι της Κύπρου καθώς το 91% δεν συμμετέχει σε περιβαλλοντικό σύνδεσμο ή σε κέντρο νεότητας. Το 90% σε φοιτητική παράταξη, το 89% σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή σε μαθητικό συμβούλιο. Το 88% σε οργάνωση νεολαίας, το 87% σε πολιτιστικό όμιλο, το 84% σε επαγγελματικό σύνδεσμο. Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται σε αθλητικές ομάδες (31%) και σε εθελοντικές οργανώσεις (29%).
Κίνητρο η οριζόντια ψηφοφορία
Το 41% των νέων που δεν συμμετέχουν στις εκλογές θα άλλαζε στάση και θα ψήφιζε εάν επιτρεπόταν η οριζόντια ψηφοφορία και επιλογή υποψηφίων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Το 23% είπε ότι υπό αυτές τις συνθήκες σίγουρα θα ψήφιζε, το 18% μάλλον ναι, το 31% μάλλον όχι, το 10% σίγουρα όχι. Πάντως, εάν υπήρχε δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου μια μερίδα νέων που δεν συνηθίζουν να προσέρχονται στις κάλπες απάντησαν ότι θα άλλαζε η στάση τους. Συγκεκριμένα, το 19% δήλωσε ότι σίγουρα θα ψήφιζε, το 24% μάλλον ναι, το 35% μάλλον όχι και το 12% σίγουρα όχι.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS