Δεν ήταν κατηγορηματικά αρνητική – αποτρεπτική η θέση/εισήγηση της επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς τον Γενικό Ελεγκτή για μη δημοσιοποίηση των ονομάτων των 22 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) που κρίθηκε μετά από έρευνα ότι είχαν ή έχουν ακόμα προβληματικά δάνεια στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Διαβάζοντας το πλήρες κείμενο της οκτασέλιδης επιστολής της Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαϊδου, το οποίο δημοσιεύθηκε ως παράρτημα στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, προκύπτει ότι η επίτροπος άφησε ανοικτό παράθυρο στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δημοσιοποιήσει κάποια από τα 22 ονόματα, σε περίπτωση που ο ίδιος έκρινε και μπορούσε να τεκμηριώσει ότι τα ΠΕΠ των οποίων τα ονόματα θα δημοσιοποιούνταν είχαν αναντίλεκτα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων τους.
Δεδομένου ότι ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να δημοσιοποιήσει χθες την έκθεση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΚΕΔΙΠΕΣ χωρίς κανένα όνομα, συνάγεται ότι έκρινε πως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί για κανένα από τα 22 ΠΕΠ ότι είχαν αναντίλεκτα ευθύνη για τα προβληματικά ή μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Άλλωστε, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει σε διάφορα σημεία της έκθεσης ότι η ύπαρξη των συγκεκριμένων προβληματικών δανείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα 22 ΠΕΠ ή κάποια από αυτά βαρύνονται με μεπτές συμπεριφορές ή προσωπική ευθύνη για τα ΜΕΔ ή τις αναδιαρθρώσεις, ούτε ότι κατ’ ανάγκη έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης, αφού δεν ήταν δυνατό να διερευνηθούν τα δεδομένα και οι προσωπικές καταστάσεις υπό τις οποίες αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, ούτε μπορούσαν να συγκριθούν οι περιπτώσεις τους με υποθέσεις άλλων δανειοληπτών που έκαναν αναδιαρθρώσεις ή διατηρούν ΜΕΔ στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
Η τριπλή εισήγηση
Στην επιστολή της επιτρόπου, την οποία η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτήρισε πλήρως εμπεριστατωμένη (θερμά σχόλια υπάρχουν και στην επιστολή της επιτρόπου όσον αφορά την ποιότητα της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας), η κ. Λοϊζίδου καταλήγει με την ακόλουθη εισήγηση, απευθυνόμενη στον Γενικό Ελεγκτή:
? Να δημοσιεύσετε την έκθεση με τον τρόπο που περιγράφεται στην παράγραφο 6.4.1 (σ.σ. δηλαδή, με κωδικούς ΠΕΠ1, ΠΕΠ2, κοκ, (σ.σ. όπως έπραξε τελικά ο κ. Μιχαηλίδης).
? Αν, ωστόσο, μπορεί να τεκμηριωθεί ότι κάποια ΠΕΠ αναντίλεκτα είχαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως προς την εξυπηρέτηση των ΜΕΧ (μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων) τους, μπορείτε να δημοσιεύσετε τα ονόματά τους, ως αναφέρω στην παράγραφο 6.2.7.
? Η έκθεση που θα υποβάλετε στην Ad Hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για διερεύνηση θεμάτων που αφορούν δάνεια ΠΕΠ (…) θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πρώτη εισήγηση (σ.σ. χωρίς ονόματα) και να επισυνάψετε σε παράρτημα κατάλογο με τα ονόματα των ΠΕΠ που αντιστοιχούν στον κάθε κωδικό (σ.σ. όπως επίσης έπραξε χθες ο Γενικός Ελεγκτής).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην εν λόγω επιστολή της κυρίας Λοϊζίδου-Νικολαϊδου η αναφορά της (που προφανώς μπορεί να έχει ισχύ και σε άλλες περιπτώσεις) ότι από την στιγμή που μέσα από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη σε κανένα ΠΕΠ ξεχωριστά ή να ιεραρχηθεί η συγκριτική τους ευθύνη, ως προς την υποχρέωση εξυπηρέτησης των δανείων τους «το θεμιτό επιβάλλει όπως, τα ευρήματα της έκθεσής σας δημοσιευτούν με τρόπο που θα επιτρέψει στο κοινό να σχηματίσει άποψη για την ισχύουσα κατάσταση, χωρίς τη δημοσίευση όλων των ονομάτων των ΠΕΠ, η οποία θα ήταν αθέμιτη και κατά παράβαση της Αρχής της Ελαχιστοποίησης των Δεδομένων».
Πότε θα έλεγε «ναι»
Υπό ποίες συνθήκες η επίτροπος Δεδομένων θα συναινούσε σε δημοσίευση των ονομάτων των 22 ΠΕΠ; Όπως αναφέρει η ίδια στην επιστολή της προς τον Οδ. Μιχαηλίδη «αν μπορούσε να αποδοθεί ευθύνη σε κάθε ΠΕΠ ξεχωριστά, για τη διαχείριση των ΜΕΧ του ή να ιεραρχηθεί η συγκριτική τους ευθύνη, η απάντηση στο ερώτημα αν μπορούν να δημοσιευτούν τα ονόματα των ΠΕΠ θα ήταν ξεκάθαρα και κατηγορηματικά θετική, για τα ΠΕΠ που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης».
Σε άλλο σημείο, η επίτροπος επισημαίνει και τα εξής: «Από την έκθεση, δεν φαίνεται το κράτος να έχει απωλέσει έσοδα από πράξεις ή παραλείψεις της ΚΕΔΙΠΕΣ. Αν υπήρχε ένδειξη ότι απωλέσθηκαν έσοδα, για παράδειγμα λόγω προνομιακής διαχείρισης των ΜΕΧ κάποιων ΠΕΠ, από την ΚΕΔΙΠΕΣ, τότε θα είχατε υποχρέωση να κατονομάσετε τις περιπτώσεις αυτές. Νοουμένου όμως» συνέχιζει η επίτροπος «ότι δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο, δεν συνάγεται να προκύπτει επιτακτική υποχρέωση για δημοσίευση της έκθεσης με τα ονόματα των ΠΕΠ».
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS