Αρχική Uncategorized Η Γερμανία πνίγεται, η Σιβηρία καίγεται… – Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη
UncategorizedΚύριες Ειδήσεις

Η Γερμανία πνίγεται, η Σιβηρία καίγεται… – Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη

Share
Default Featured Image
A man walks along the waterfront as Hurricane Irene passes to the east of Nassau on New Providence Island in the Bahamas, Thursday Aug. 25, 2011. Irene is pounding the Bahamas as a Category 3 hurricane. (AP Photo/Lynne Sladky)
Share

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολοένα περισσότερες περιοχές του πλανήτη και θα γίνουν πλέον κομμάτι της ζωής μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου

Mεγάλες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα εκτυλίσσονται παράλληλα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. Οι καταστροφικές και πολύνεκρες πλημμύρες στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη, το πρωτόγνωρο και θανατηφόρο κύμα καύσωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και οι πυρκαγιές στις απρόσιτες στέπες της Σιβηρίας προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Κι αυτό ενώ καθημερινά ολοένα περισσότεροι διαπιστώνουν βίαια τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και συνειδητοποιούν ότι όλα τα παραπάνω είναι εικόνες από το (κοντινό) μέλλον.

«Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η καταστροφή συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χορστ Ζέεχοφερ, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η οποία γνωρίζει τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή και ανθρώπινη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών. Πράγματι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, οι οποίες έχουν παρασύρει ολόκληρα χωριά. Μάλιστα, οι Αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αποδειχθεί τελικώς αρκετά μεγαλύτερος, καθώς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός τους να είναι ακόμη πιο δύσκολος.

Τα δύο κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο, καθώς τα διασχίζουν ο Ρήνος και οι παραπόταμοί του που έχουν υπερχειλίσει, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και η Ρηνανία-Παλατινάτο, έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το ίδιο και οι Αρχές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις δεν έχουν τελειώσει. Για μια ημέρα «φόβου, απόγνωσης και πόνου» έκανε λόγο η Ανγκελα Μέρκελ από την Ουάσιγκτον όπου βρισκόταν χθες, υποσχόμενη κάθε δυνατή βοήθεια στους πληγέντες.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί, όμως, και οι γειτονικές με τη Γερμανία χώρες της Μπενελούξ – Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο – που πλήττονται επίσης. Ηδη, ο αριθμός των νεκρών στο Βέλγιο είχε χθες φτάσει τους 14, ενώ και στην Ολλανδία επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί.

Την ίδια στιγμή, οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και ο Καναδάς ετοιμάζονται για το τέταρτο κύμα καύσωνα μέσα σε πέντε εβδομάδες, καθώς οι τραυματικές εμπειρίες από το πέρασμα των προηγούμενων τριών είναι ακόμη νωπές. Αλλωστε, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν εξαιτίας τους, σε συνδυασμό και με τη μακρόχρονη ξηρασία που πλήττει ειδικά τις δυτικές ΗΠΑ, δεν έχουν ακόμη κοπάσει.

Ο απολογισμός είναι δε συγκλονιστικός: Μόνο στην Καλιφόρνια, η έκταση που έχει καεί φέτος έχει ήδη ξεπεράσει την αντίστοιχη περυσινή, όταν είχε καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ, ενώ κανείς δεν ξεχνά ότι συνολικά το 2020 είχαν γίνει στάχτη 41 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη ούτε στη Σιβηρία. Περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα άγριου δάσους έχουν παραδοθεί στις φλόγες, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει κινητοποιήσει περίπου 3.000 πυροσβέστες, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει βοήθεια – κυρίως από αέρος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, μάλιστα, ότι εκτός των άλλων, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν τεράστιες επιπλέον ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη. Ενας φαύλος κύκλος, δηλαδή, που δύσκολα πλέον θα σπάσει.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες ΕιδήσειςΠολιτισμός

Η Μαρινέλλα έφυγε σε ηλικία 87 ετών – Το τέλος μιας θρυλικής πορείας στο ελληνικό τραγούδι

Η σπουδαία ερμηνεύτρια άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών,...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παραλιακό Χώρο Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας. Δείτε βίντεο

To Πράσινο κόμμα της Κύπρου ανέδειξε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που βρίσκεται...

Web TVΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Ανακοίνωση υποψηφίων Βουλευτικές Εκλογές 2026 Απο τo Πράσινο Κόμμα της Κύπρου

«Αν κουράστηκες, αν πληγώθηκες, αν θες κάτι καινούργιο, έλα μαζί μας.Ψηφίζουμε καθαρά...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Καρχαρίες με… καφεΐνη και κοκαΐνη: Σοκάρει νέα μελέτη στις Μπαχάμες

Καρχαρίες στις Μπαχάμες διαπιστώθηκε ότι φέρουν ίχνη κοκαΐνης, καφεΐνης και άλλων ουσιών,...