Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς Θα είμαι υποψήφιος στις Προεδρικές του ’23»

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος τής HELLAS SAT, ανακοινώνει με τη σημερινή συνέντευξή του στον «Π», την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2023, ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Αναφέρει, μάλιστα, πως αυτή του την απόφαση την έχει ήδη ανακοινώσει σε τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς και έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την προεκλογική μάχη. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μέσα από τις ερωτήσεις μας επιχειρήσαμε να ανακαλύψουμε τα πιστεύω και τις γνώσεις ενός ανθρώπου που θέλει να διεκδικήσει την προεδρία αυτής της χώρας.

Ποια είναι τα θέματα που θα καθορίσουν τη μετά Covid19 εποχή;

Τα θέματα που καθορίζουν τη σημερινή αλλά και τη μετά Covid19 εποχή είναι η έλλειψη ελπίδας, η ανασφάλεια, η αγανάκτηση, η απογοήτευση και η αμφισβήτηση, κυρίως από τη μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού που είναι οι μη προνομιούχοι. Αν ακολουθήσουμε την ίδια πορεία πλεύσης, είναι σίγουρο ότι το 2025 θα συνεχίσουμε ακόμα να ασχολούμαστε με τη διαφθορά και τις οξυμένες κοινωνικές ανισότητες, και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ολίγων προνομιούχων και των πολλών μη προνομιούχων.

Νέο μοντέλο Οικονομίας

Πώς βλέπετε την πορεία της Οικονομίας στον τόπο μας; Ποιο μοντέλο οικονομίας πρέπει να υιοθετήσει η Κύπρος;

Αν μελετήσει κάποιος τις ανακοινώσεις του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, θα δει ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε από τα 18 δις που ήταν το 2013 και το 100% του ΑΕΠ, στα 24.8 δις το 2021 και το 140% του ΑΕΠ. Αυτό αποδεικνύει ότι η κρατική μηχανή συνεχίζει να σπαταλά περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττει. Με την Κύπρο να είναι φυτώριο νέων επιστημόνων, το αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση του ποιοτικού ολόχρονου τουρισμού, της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, στη βιολογική γεωργία, στην ίδρυση στην Κύπρο, σε συνεργασία με επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, Κέντρων Αριστείας για διάφορες ειδικότητες: Ιατρικής, Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Επιστήμης Δεδομένων (Data Science), Ρομποτικής, Νανοτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Ηλεκτροκίνησης και ηλεκτρικής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλοί Κύπριοι Επιστήμονες και τεχνολογικές εταιρείες στο εξωτερικό, που μπορούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να αναδείξουν τη χώρα μας ως κοιτίδα αυτών των τεχνολογιών, φτάνει να μην υπάρχει διαφθορά, να υπάρχει ισονομία για όλους τους πολίτες και να μην τίθενται εμπόδια από τις κρατικές υπηρεσίες κατά τη φάση της υλοποίησης των έργων αυτών.

Διαφθορά

Υπάρχει σοβαρότερο θέμα διαφθοράς στην Κύπρο, απ’ ότι έχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η Κύπρος θεωρείται ως ένα πλυντήριο μαύρου χρήματος και με τις τελευταίες αποκαλύψεις με τα «χρυσά διαβατήρια», η Κύπρος θεωρείται ως μια χώρα που βρίσκεται παγκοσμίως στην κορυφή της διαφθοράς. Ναι, το πρόβλημα της διαφθοράς στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίκαια χαρακτηρίζεται η διαφθορά ως ο τρίτος Αττίλας, αφού δύσκολα οι ξένοι λαμβάνουν υπόψη και εκτιμούν μια διεφθαρμένη χώρα. Η ρίζα του κακού έγκειται στην πελατειακή σχέση που υπάρχει μεταξύ πολιτικών, τραπεζών, επιχειρηματιών και απλού πολίτη, η ατιμωρησία για τους ημέτερους, η έλλειψη πολιτικής ευθιξίας για τους πολιτικούς, και κυρίως η έλλειψη διαφάνειας και ισονομίας κατά τις διαδικασίες αδειοδότησης και επιδότησης διαφόρων έργων. Η διαφθορά έχει χωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες: στους προνομιούχους και στους μη προνομιούχους στους οποίους εξαντλείται κάθε αυστηρότητα.

Χρειάζεται όραμα

Δεν έχει και θετικά η χώρα μας; Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν για να διορθωθούν τα χάλια μας;

Είμαστε ένα νησί με σημαντική στρατηγική θέση και γέφυρα μεταξύ τριών Ηπείρων: της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Έχουμε όλες τις δυνατότητες να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο, εάν υπάρξει το κατάλληλο πολιτικό όραμα. Είμαστε μια χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με πολλούς άξιους νέους επιστήμονες να εργάζονται στο εξωτερικό. Εάν εξαιρέσει κανένας την αγορά των ακινήτων, που είχε μεγάλη ώθηση με το επενδυτικό πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», οι υπόλοιποι τομείς νοσούν. Αρκεί κάποιος να πάει ένα πρωί στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων για να καταλάβει πόσο νοσεί η δημόσια υγεία, να επιχειρήσει να ζητήσει μια εξυπηρέτηση από μια δημόσια υπηρεσία για να αντιληφθεί πόσο ελλιπής είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα, να κυκλοφορήσει στις πόλεις για να δει την έκταση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αν είναι νέος να επιχειρήσει να βρει εργασία για να δει τους μισθούς πείνας που παρέχονται, αλλά και κατά τ’ άλλα να παρατηρήσει τα ακριβά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους για να διαπιστώσει τις οξυμένες κοινωνικές διαφορές που υπάρχουν από τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Θα διαπιστώσει επίσης ότι δεν υπάρχει καθόλου πολιτική για τους πρωτογενείς παραγωγικούς τομείς και ούτε για την προώθηση νεοφυών εταιρειών και κέντρων καινοτομίας και αριστείας, αλλά και ούτε οποιαδήποτε περιβαλλοντική πολιτική. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με τη χάραξη μιας μακροχρόνιας πολιτικής με έμφαση τον πρωτογενή τομέα και τη δημιουργία συνθηκών, που να καταστούν την Κύπρο ως ένα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς, το οποίο θα είναι δημιούργημα συνεργασιών ευρωπαϊκών κρατών και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Μόνον ΔΔΟ

Υπάρχουν ακόμα προοπτικές για εξεύρεση λύσης ΔΔΟ;

Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να έχει διαφορετική λύση από τη ΔΔΟ, γιατί αυτή είναι η προτεινόμενη και αναγνωρισμένη λύση από το διεθνή παράγοντα. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να λύσουμε τους Τ/Κ από το άρμα της Τουρκίας, που μοιραία ευρίσκονται δεμένοι μετά την τουρκική εισβολή. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές δράσεις από ιδιώτες για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, δεν έχει γίνει τίποτε το συστηματικό σε κυβερνητικό επίπεδο τα τελευταία 18 χρόνια, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η λύση των δύο κρατών που υποστηρίζεται ένθεν και ένθεν για καθαρά ιδιοτελείς λόγους, ουσιαστικά παραδίδει μόνιμα στην Τουρκία τους Τ/Κ και επισφραγίζει την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Επειδή η αναζήτηση στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγηθεί σε πλήρη αποτυχία, αφού οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν μεγάλα συμφέροντα στη μεγάλη αγορά της Τουρκίας, θα πρέπει να στραφούμε για στήριξη και βοήθεια από χώρες που έχουν και οι ίδιες προβλήματα με την Τουρκία, όπως έκαναν στο παρελθόν οι Ρωμιοί όταν διέθεταν πολιτική σκέψη και στρατηγική. Ο «εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» έλεγαν και για αυτό και εμείς θα πρέπει, αφού νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας με την πάταξη της διαφθοράς, να απευθυνθούμε με καθαρό πλέον πρόσωπο για στήριξη και συνεργασίες σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος με την οποία θα πρέπει να έχουμε στενότερη ακόμα συνεργασία και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η εξωτερική πολιτική μας δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατη. Μετά το τέλος των διαφόρων ιδεολογιών, είναι οι πανανθρώπινες ανθρωπιστικές αξίες και οι οικονομικές συνεργασίες και τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν τους λαούς. Αυτή είναι άλλωστε και η εμπειρία που αποκόμισα στα 20 χρόνια που δραστηριοποιούμαι σε πολλά πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του εξωτερικού.

Η πρότασή μου για την Αμμόχωστο

Υπάρχουν ενέργειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να σώσουμε ότι σώζεται από την Αμμόχωστο;

Δυστυχώς, τα τελευταία σαράντα χρόνια η δική μας πλευρά δεν είχε καμία πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο. Μπορούσε η Αμμόχωστος να αποτελέσει από μόνη της «οδηγός» για ολόκληρη τη λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί οι Αμμοχωστιανοί αγαπούν την πόλη τους και θα μπορούσαν εύκολα να συνεργαστούν με τους Τ/Κ για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο ως μια πόλη πρότυπο, μια νοήμονα πόλη «City 3.0» και όχι Smart City που συζητείτο στο παρελθόν. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε την από κοινού ανάπτυξη της Αμμοχώστου σε συνεργασία με τους Τ/Κ, με την επιστροφή όλων των κατοίκων της πόλης. Υπάρχουν πολλοί χορηγοί που θα έδιναν χρήματα για να γίνει η Αμμόχωστος μια πόλη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με ηλεκτροκίνηση, με το τουριστικό μέρος, το οικονομικό (City), το πολιτιστικό εντός των τειχών της παλιάς πόλης και στο Θέατρο της Σαλαμίνας, με κέντρα καινοτομίας και αριστείας σε όλους τους τομείς και ένα σύγχρονο νοσοκομείο όπου θα περιθάλπτονται Ε/Κ και Τ/Κ. Μια παρόμοια πόλη, η NEOM CITY, δημιουργείται σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ερυθρά Θάλασσα από τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη της Αμμοχώστου να διοικείται τα πρώτα χρόνια από μικτή διοικητική επιτροπή και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η πρότασή μου για μια ολιστική λύση για την Αμμόχωστο, η οποία δεν έχει τεθεί στο τραπέζι επίσημα από τη δική μας πλευρά. Εάν επιτύχει το πείραμα της Αμμοχώστου, τότε θα επιτύχει και μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Επειδή μπορεί να υπάρξουν καλοθελητές και να χλευάσουν την πρόταση ως μη οικονομική, να επαναλάβω ότι για μια τέτοια ανάπτυξη της Αμμοχώστου μπορεί να υπάρξουν πολλές χορηγίες από πολυεθνικούς οργανισμούς. Το κυπριακό πρόβλημα αν λυνόταν στα δικαστήρια και με νομικίστικες προσεγγίσεις, θα ήταν ήδη λυμένο γιατί και στις δύο πλευρές, από το 1963 και μετά, υπήρχαν πολλοί και καλοί δικηγόροι – όμως τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και με ισοσκελισμένες συμφωνίες από τις οποίες θα είναι ικανοποιημένα και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Από την άλλη, ο ένθεν και ένθεν διχαστικός φανατισμός και η συνθηματολογία, υποκρύπτουν ιδιοτέλεια και έλλειψη επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές προς αποφυγή ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου.

Συγχρωτισμός Ε/Κ – Τ/Κ

Είναι χρήσιμες οι συνεργασίες/συνέργειες Ε/Κ – Τ/Κ πριν από τη λύση του Κυπριακού;

Βεβαίως και είναι χρήσιμες, όταν μάλιστα γίνονται με συστηματικό τρόπο και με κρατική στήριξη, με δική μας μάλιστα πρωτοβουλία, γιατί οικοδομείται κλίμα εμπιστοσύνης και καταλλαγής μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες συνεργασίες είναι πιο γόνιμες μεταξύ των νέων που δεν έχουν τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος και θα μπορούσε να ήταν στην καινοτομία με κοινές νεοφυείς επιχειρήσεις, σε κοινά έργα, όπως στη βιολογική γεωργία, και στην τεχνολογική αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, κοινή προώθηση και τυποποίηση προϊόντων, κοινές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις, κοινή κρατική ορχήστρα ανατολικής μουσικής, κοινές αθλητικές συναντήσεις, αλλά και στον τομέα του διαστήματος με κοινές διαστημικές αποστολές. Ειδικά για το τελευταίο, με 3 εκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια από τις αποστολές της NASA στη Σελήνη ένα μικρό σεληνιακό όχημα πάνω στο οποίο να τοποθετηθούν κοινά πειράματα επί του σεληνιακού εδάφους από Ε/Κ και Τ/Κ επιστήμονες. Οι δράσεις αυτές μπορούν να ξεκινήσουν σε διάφορα σημεία κατά μήκος της νεκρής ζώνης και να επεκταθούν εκατέρωθεν. Αν δεν συγχρωτιστούμε οι δύο κοινότητες, πώς έχουμε απαίτηση να δεχθούμε αβρόχοις ποσί μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας;

Η Κύπρος χρειάζεται τίμιο και εργατικό Πρόεδρο

Κληθείς να πει «τι Πρόεδρο χρειάζεται σήμερα η Κύπρος», ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς απάντησε ότι η χώρα μας «χρειάζεται σήμερα έναν Πρόεδρο που να είναι πρώτα απ’ όλα τίμιος, αποφασιστικός, ισχυρή προσωπικότητα, εργατικός, πολύ καλός στη διοίκηση, να αφουγκράζεται τα προβλήματα του λαού και να έχει επαφή με το λαό, να αποφασίζει με γνώμονα το καλό της πλειοψηφίας των πολιτών, να κατανοεί τις κοινωνικές διαφορές και να προσπαθεί να τις αμβλύνει, να είναι στοργικός στους αδύνατους, να βοηθά και να προωθεί τους νέους και να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία». Και όλα αυτά, συμπλήρωσε, «για να μπορέσει να φέρει τις αλλαγές που επιζητούν οι πολίτες, οδηγώντας την Κύπρο στην μετά το 2030 εποχή».

Σας ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας;
Έχω αποφασίσει να κατέλθω ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 και το έχω ανακοινώσει ήδη σε τέσσερεις πολιτικούς αρχηγούς και σε αρκετούς κοινωνικούς παράγοντες. Έχω ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας και ξεκίνησα συνεργασία με επικοινωνιολόγους, δημοσιογράφους και άλλους τεχνικούς των media για την προαγωγή της υποψηφιότητάς μου όταν θα έρθει η ώρα.

Με τη στήριξη ποιου κόμματος/ποιων κομμάτων;
Θα επιζητήσω στήριξη των κομμάτων που δεν βρίσκονται σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και από πολλούς νέους ψηφοφόρους και ανεξάρτητες κοινωνικές ομάδες που απείχαν από τις τελευταίες εκλογές. Γι αυτό τους προσκαλώ και παρακαλώ να ξεκινήσουν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Γιατί θέλετε να εκλεγείτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Θέλω να εκλεγώ Πρόεδρος για να έχουν οι πολίτες μια άλλη διαφορετική επιλογή και γιατί οι εξουσίες του Προέδρου, που εκπηγάζουν από το Σύνταγμα, είναι τέτοιες που του παρέχουν τη δυνατότητα να κάνει τις αλλαγές που ζητούν επιτακτικά σήμερα οι πολίτες. Θα μπορέσω να προσφέρω στη χώρα μου τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω συσσωρεύσει από την εικοσάχρονη δραστηριοποίησή μου στο εξωτερικό.

Σήμερα στην Κύπρο έχει πιθανότητα εκλογής ένας πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος;
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το ζητούμενο από την αντιπολίτευση, αλλά και τους άλλους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους, είναι ένας πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος να έχει το σθένος να εργαστεί με ένα άξιο επιτελείο από τεχνοκράτες όλων των ειδικοτήτων, για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας. Θεωρώ ότι με την απόφασή μου να κατέλθω ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 εκπληρώνω το καθήκον μου έναντι της Πατρίδας μου. Αν δεν γινόταν αυτό το βήμα από μέρους μου θα συνέχιζα να μεμψιμοιρώ για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας για άλλη μια πενταετία.

Σχέσεις με Εκκλησία

Ποια η σχέση σας με την Εκκλησία της Κύπρου;
Ο παππούς μου ήταν ιερέας στη Βάσα Κοιλανίου, επίσης όταν ήμουν φοιτητής στην Αθήνα είχα τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Παΐσιο και το Γέροντα Ευμένιο τον λεπρό. Εκπόνησα τη μελέτη του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και μετά όταν ήρθα στην Κύπρο, εργάστηκα στην Αρχιεπισκοπή για δέκα χρόνια ως Τεχνικός Σύμβουλος σε πολλά έργα όπως τη δημιουργία του ΛΟΓΟΥ, τη δημιουργία του ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟΥ, την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού κλπ.

Έχετε καλές σχέσεις με Αρχιεπίσκοπο και ιεράρχες; Έχετε ανταλλάξει απόψεις για το θέμα της υποψηφιότητάς σας; Σας έχουν δώσει την ευλογία τους;
«Τα Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Έχετε εμβολιαστεί;
Πριν απαντήσω, ένα γενικό σχόλιο. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα έχει καταφέρει με τον κορωνοϊό να ενσπείρει τόση διχόνοια στον κυπριακό λαό και σε τέτοιο βαθμό που μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι βιώνουμε διχαστική κατάσταση χειρότερη από το 1972. Αυτό έχει ως συνέπεια να φανατίζεται ο κόσμος και να ξεχνά τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Να απαντήσω τώρα στην ερώτησή σας. Δεν έχω εμβολιαστεί, γιατί έχω νοσήσει βαριά με κορωνοϊό και έχω ακόμα πολλά αντισώματα. Παρόλα αυτά η Επιτροπή των Σοφών του υπουργείου Υγείας, μέσα στον παραλογισμό της, με θεωρεί ανεμβολίαστο.

Τι αυτοκίνητο οδηγείτε; Λογικά, ο CEO της Hellas Sat… αυτοκίνητο-πύραυλο.
Ένα αυτοκίνητο που μου παραχωρεί η εταιρεία στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της πρωτοκόλλου. Δεν έχω ιδιόκτητο αυτοκίνητο, γιατί υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι με τα χρήματα που θα ξόδευα για ένα ακριβό ιδιόκτητο αυτοκίνητο να δημιουργήσω τα τελευταία χρόνια μια καλή συλλογή με σπάνια βιβλία και νομίζω ότι το πέτυχα.

Όταν ο CEO της Hellas Sat κοιτάει στον ουρανό τι βλέπει; Τι σκέφτεται;
Την απεραντοσύνη του Σύμπαντος συγκρινόμενη με το μικρό μέγεθος του νησιού μας, συγκλονισμένος με το μυστήριο της Δημιουργίας.

Αυτός είναι ο Χριστόδουλος από το Πέρα – Πεδί

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς γεννήθηκε τo 1961 και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού. Είναι παιδί μιας πολύ φτωχής αγροτικής οικογένειας. Αποφοίτησε με άριστα (9.73) και πρώτος στην κατεύθυνση των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τo 1986. Είναι από τους πρώτους ερευνητές στην Ελλάδα που ασχολήθηκε από το 1985 με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Έμπειρα Συστήματα, τις νοήμονες μηχανές και τον νοήμονα έλεγχο.

Βασιλείου, ΛΟΓΟΣ, ΕΤΕΚ

To 1988, σε ηλικία 26 ετών, ορίστηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου, Ανδρέα Φιλίππου, ως Μέλος της πρώτης Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε για να μελετήσει την ίδρυση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Από το 1988 μέχρι το 1999 εργάστηκε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη θέση του Τεχνικού Συμβούλου. Από τη θέση αυτή εκτός των άλλων εισάγει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ιδιωτική τηλεόραση ως υπεύθυνος μηχανικός για την εξ υπαρχής σχεδίαση, εγκατάσταση και λειτουργία του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Ο ΛΟΓΟΣ (γενικός διευθυντής 1996-1999). Το 1992 εκλέγεται στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) ως ένας εκ των 4 εκπροσώπων των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, χωρίς τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κομματική ομάδα υποψηφίων.

Internet και Διαστημικά

Από τον Αύγουστο του 1994 ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος ως Μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Διαστήματος. Το Σεπτέμβριο του 1995 εισάγει για πρώτη φορά στην Κύπρο την τεχνολογία του ίντερνετ, ιδρύοντας μετά από πολιτικό αγώνα το ΛΟΓΟΔΙΚΤΥΟ που ήταν και ο πρώτος πάροχος υπηρεσίας ίντερνετ στην Κύπρο, διατελώντας από το 1995 μέχρι το 1999 Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού αυτού παράλληλα με τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΛΟΓΟΥ.

20 χρόνια Hellas Sat

Τον Ιούλιο του 2001 ιδρύει στην Κύπρο την εταιρεία HELLAS SAT Consortium Ltd και από τον Αύγουστο του 2001 υπηρετεί στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της HELLAS SAT, συντονίζοντας το έργο της κατασκευής και εκτόξευσης του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου HELLAS SAT 2, ο οποίος εκτοξεύθηκε τον Μάιο του 2003 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το Φεβρουάριο του 2006 εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο την υπηρεσία του δορυφορικού ίντερνετ. Το 2007 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, ενώ το 2010 επανεκλέγεται ομόφωνα για δεύτερη φορά στην ίδια θέση. Οι δορυφορικοί οργανισμοί που συγκροτούν την ESOA λειτουργούν συνολικά πάνω από 300 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Το καλοκαίρι του 2009 σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, Νίκο Νικολαΐδη, διασύνδεσε μέσω δορυφορικού ίντερνετ 146 συνολικά απομακρυσμένες κοινότητες της Κύπρου. Το 2009 εγκαινιάζει στην Κοφίνου το Διαστημικό Κέντρο της HELLAS SAT, μέσω του οποίου ελέγχονται και πλοηγούνται οι δορυφόροι της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο του 2013 η Hellas Sat καθίσταται θυγατρική του Διακυβερνητικού Δορυφορικού Οργανισμού ARABSAT, στον οποίο συμμετέχουν 21 Αραβικές χώρες, μέλη του Αραβικού Συνδέσμου. Επέβλεψε και συντόνισε το έργο της κατασκευής και εκτόξευσης του νέου δορυφόρου HELLAS SAT 3/EAN (Ιούνιος 2017). Παράλληλα, την ίδια περίοδο, συντόνισε και το έργο της σχεδίασης, κατασκευής και εκτόξευσης του τρίτου δορυφόρου της εταιρείας, HELLAS SAT 4 (Φεβρουάριος 2019, Γαλλική Γουιάνα). Οι πιο πάνω επενδύσεις (δορυφόροι και επίγειες εγκαταστάσεις) συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο με δική του μέριμνα και ενέργειες. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν να αναγνωρίζεται η HELLAS SAT ως μια από τις πιο μεγάλες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Κύπρο.

Ελλάδα, Σελήνη, NASA

Από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2019, παράλληλα με τα καθήκοντά του στη HELLAS SAT, διετέλεσε και πρόεδρος του τότε νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Συντόνισε το έργο της ελληνικής αποστολής στη Σελήνη και συμμετείχε στη Διεθνή Επιτροπή της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη. Υπό την προεδρία του ο ΕΛΔΟ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Διεθνούς Διαστημικού Κλιματικού Παρατηρητηρίου (Space Climate Observatory), το οποίο ήταν μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και σε συνεργασία με τη Γαλλική CNES προώθησε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο την ανάπτυξη γεωστατικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών για την ευρωπαϊκή επικράτεια. Από το 2008 είναι ισόβιο μόνιμο Μέλος της ειδικής τετραμελούς τιμητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις τηλεπικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.

Τιμήθηκε στην Τουρκία

Τιμήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για τη συμβολή του στην παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη με τη φύτευση 20 δένδρων στο πάρκο προσωπικοτήτων MUSIAD στο προάστιο Omerli της Κωνσταντινούπολης. Από τον Ιούνιο του 2019 είναι μέλος του Δ.Σ. του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI) το οποίο έχει ως στόχο την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών για τη ναυτιλία, όπως τις τεχνολογίες του Internet of Things (IOT), αυτόνομων και έξυπνων πλοίων (autonomous and smart ships). Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο δρ Παναγιώτα Πρωτοπαπά και είναι πατέρας τριών παιδιών.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img