Το Δίκτυο Natura 2000 και η Κύπρος

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Τι είναι το Δίκτυο Natura 2000;

Πρόκειται για ευρύ ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Στόχος είναι η προστασία και διαχείριση ευάλωτων ειδών και οικοτόπων σε όλη τη φυσική τους περιοχή εξάπλωσης ανά την Ευρώπη, άσχετα από τα εθνικά ή πολιτικά σύνορα.

Βασίζεται στην πλήρη και αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη Διατήρηση των Φυσικών Οικοτόπων και της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για την Προστασία των Άγριων Πτηνών.
Η Κύπρος και η ένταξή της στο Δίκτυο

Αρκετές περιοχές της Κύπρου εντάχθηκαν. Μέχρι τώρα καθορίστηκαν συνολικά 40 Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) και 30 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Παράλληλα, ετοιμάστηκαν 39 διαχειριστικά σχέδια, που περιλαμβάνουν μέτρα και δράσεις για τη διατήρηση των οικοτόπων, των ειδών και των ενδιαιτημάτων. Υπό ετοιμασία βρίσκεται και το Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή του Ακάμα. Αυτές οι περιοχές καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 30% της ελεύθερης Κύπρου.

Η προστασία και η διαχείριση των ΖΕΠ στην Κύπρο, αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας (ΥΘΠ) και σε αυτές εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και την ισχύουσα Κυπριακή νομοθεσία για τη διαχείριση και διατήρηση των εν λόγω περιοχών αλλά και των ειδών τους. Μάλιστα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία προστατεύονται τόσο τα είδη των αγρίων πτηνών, όσο και τα ενδιαιτήματα ή οι βιότοποι τους (περιοχές ΖΕΠ).

Κάποιες από τις περιοχές είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000 είναι η «Μούττη του Ζιού» στην Κόσιη Λάρνακας και ο «Κοκκινόκρεμμος» στον ποταμό Σιαπάνη στο Παραμάλι Λεμεσού.
Όσον αφορά την πρώτη περιοχή, ο οικότοπος διατρέχει κίνδυνο υποβάθμισης ή εξαφάνισης στη φυσική περιοχή κατανομής του στη Δημοκρατία. Στην ίδια περιοχή απαντάται και η ορχιδέα Οφρύς του κότσι (Ophrys kotschyi), το ευρύτερα γνωστό ως μελισσάκι, που ανθοφορεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Καταγράφηκαν 300-400 άτομα στην περιοχή και διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης. Στην περιοχή απαντώνται επίσης 62 είδη πτηνών που αναφέρονται στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ και 38 άλλα σημαντικά είδη πτηνών, ερπετών, αμφιβίων, θηλαστικών, εντόμων και φυτών.

Όσον αφορά τη δεύτερη περιοχή, πρόκειται για τους θαμνώνες με ρασιά (τύπος οικοτόπου 5330) που καλύπτουν έκταση 37.841 εκτάρια, ασβεστολιθικά βραχώδη πρανή με χασμοφυτική βλάστηση (τύπος οικοτόπου 8220) σε έκταση 0,366 εκτάρια, δάση κυπαρισσιού (τύπος οικοτόπου 9290) σε έκταση 0,079 εκτάρια, δάση – στοές με ιτιές (τύπος οικοτόπου 92Α0) σε έκταση 2.819 εκτάρια, δάση ανατολικής πλάτανου (τύπος οικοτόπου 92C0) σε έκταση 0,438 εκτάρια, δάση ελιάς και χαρουπιάς (τύπος οικοτόπου 9320) σε έκταση 57.278 εκτάρια και μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκη της Μεσογείου (τύπος οικοτόπου 9540), που στην Κύπρο αντιπροσωπεύονται με την τραχεία πεύκη και καλύπτει έκταση 1.358 εκτάρια. Είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαντώνται στην περιοχή είναι ο θάμνος Φλομίς ή βραχυβρακτιοειδής (Phlomis brevibracteata) με 450 – 550 άτομα. Στην περιοχή απαντούν επίσης 54 είδη πτηνών που αναφέρονται στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ και 16 άλλα σημαντικά είδη φυτών.

Παρακάτω απεικονίζονται οι περιοχές του Δικτύου στην Κύπρο:

Για να διαβάσετε περισσότερα, γίνετε συνδρομητής της μηνιαίας εφημερίδας μας. Με τη συνδρομή σας, υιοθετείτε αυτομάτως και πέντε δενδρύλλια, που θα φυτευτούν στις περιοχές της Κύπρου, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιά από τις πυρκαγιές.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img