Αρχική Κύπρος Ανακαλύφθηκαν νυχτερίδες με κορωνοϊούς γενετικά παρόμοιους με τον SARS-CoV-2
ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΥγεία

Ανακαλύφθηκαν νυχτερίδες με κορωνοϊούς γενετικά παρόμοιους με τον SARS-CoV-2

Share
Default Featured Image
Share

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν στο βόρειο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία κορωνοϊούς που είναι γενετικά παρόμοιοι με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος έχει προκαλέσει την πανδημία Covid-19. Δεν απέκλεισαν μάλιστα ότι οι εν λόγω ιοί έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους ανθρώπους με τρόπο παρόμοιο με τα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Είδε την οικογένεια της άτυχης Φιλιώς ο Υπ.Υγείας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Ελουά του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», εξέτασαν δειγματοληπτικά 645 νυχτερίδες, οι οποίες ανήκαν σε έξι οικογένειες και 46 είδη νυχτερίδων και ζούσαν σε ασβεστολιθικά σπήλαια στο βόρειο Λάος.

Βρέθηκαν έτσι τρεις άγνωστοι έως τώρα ιοί που έχουν στενή γενετική συγγένεια με τον SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τμήμα του γονιδιώματος αυτών των ιών, το οποίο κωδικοποιεί και ρυθμίζει τις περιοχές πρόσδεσης στην πρωτεΐνη ACE2 (τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα που αποτελεί την πύλη εισόδου του κορωνοϊού στο σώμα) είναι ακριβώς παρόμοιο με εκείνο του SARS-CoV-2.

Μάλιστα οι ιοί αυτών των νυχτερίδων είναι ικανοί να προσδεθούν στους ανθρώπινους υποδοχείς ACE2 ακόμη πιο αποτελεσματικά από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που είχε απομονωθεί σε ανθρώπους στη Γουχάν της Κίνας, κάτι που δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή ανησυχίας για το μέλλον. Ένας από τους τρεις νέους κορωνοϊούς των νυχτερίδων διαπιστώθηκε και εργαστηριακά ότι μπορεί να αναπαράγεται μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα, αν και φάνηκε να «φρενάρεται» από τα αντισώματα που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο κορωνοϊός της Covid-19 πιθανώς προήλθε από νυχτερίδες, οι οποίες ζουν σε σπήλαια στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Νότια Κίνα.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση φέρνει εντάσεις στην ΕΕ και νέες πιέσεις για τη Σένγκεν

Μετά τις μαζικές διελεύσεις στη Θέουτα, η Ιταλία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

«Μην κυνηγάτε τις τέλειες διακοπές» – Οι συμβουλές ψυχιάτρου για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Το καλοκαίρι δεν αποτελεί απαραίτητα περίοδο χαλάρωσης για όλους, καθώς οι κοινωνικές...

ΚύπροςΠολιτική

Ανασχηματισμός Χριστοδουλίδη: Ενισχυμένο το ΔΗΚΟ – Οι νέοι υπουργοί και οι αποχωρήσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Προεδρικού για τον ανασχηματισμό, η τελετή...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Καμπανάκι από την Κεντρική Τράπεζα: Η κλιματική κρίση απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κύπρου

Η κλιματική κρίση εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους όχι μόνο...