Αρχική Κύριες Ειδήσεις Πρόεδρος: Συμμεριζόμαστε τον πόνο του ουκρανικού λαού
Κύριες ΕιδήσειςΠολιτική

Πρόεδρος: Συμμεριζόμαστε τον πόνο του ουκρανικού λαού

Share
Default Featured Image
Share

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Παχόρ έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Μακαρίου Γ΄.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις καθώς και τη θέση αρχών της Σλοβενίας στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υποφέρει από το 1974 μέχρι σήμερα από τα δεινά της τουρκικής εισβολής και την παραβίαση της κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσφυγοποίηση του 1/3 του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας είπε ότι στην Κύπρο είχε έρθει για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής της χώρας του.

Πρόσθεσε ότι όλα τώρα είναι υπό τη σκιά της τραγωδίας στην Ουκρανία.

Επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη, αλλά και το ΝΑΤΟ στέκεται ενωμένο, και είναι πολύ σημαντικό η Δύση να είναι ενωμένη για να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό να αντιμετωπίσει τον πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι «μετά το 2014 δυστυχώς δεν πήραμε ισχυρά μέτρα κατά της Ρωσίας, μετά την Κριμαία. Τώρα, αυτό είναι το μάθημα, πήραμε σκληρά μέτρα και ας ελπίζουμε ότι αυτό θα προσφέρει στους Ουκρανούς φίλους μας την ευκαιρία να διαπραγματευτούν το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση στην κρίση».

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν δώρα και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

GREENPRESSCYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΠολιτικήΤεχνολογία

Ελληνική ανακάλυψη στο Nature: Η πρωτεΐνη που μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων στο Nature Communications αποκαλύπτει πώς η πρωτεΐνη CYLD-1 και...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

ΗΠΑ–Ιράν: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν γενικευμένο πόλεμο και τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο;

Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London, δρ Μάνος Καραγιάννης, αναλύει...

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Οι πάγοι της Αρκτικής καταρρέουν – Τι σημαίνει η μεγαλύτερη χειμερινή υποχώρηση που έχει καταγραφεί

Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής κατά τους χειμερινούς μήνες επιταχύνεται...

Κύριες Ειδήσεις

Έξω από το Προεδρικό οι πρατηριούχοι θέλουν να δοθεί παράταση της ακινητοποίησης 300 βυτιοφόρων.

Στους δρόμους οι πρατηριούχοι: Πορεία με βυτιοφόρα στο Προεδρικό Έξω από το...